UMIN試験ID | UMIN000047031 |
---|---|
受付番号 | R000053633 |
科学的試験名 | ω3脂肪酸のヒト褐色脂肪に対する作用とその抗メタボ効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/03/31 |
最終更新日 | 2022/02/28 14:33:13 |
日本語
ω3脂肪酸のヒト褐色脂肪に対する作用とその抗メタボ効果
英語
Effects of omega-3 fatty acids on human brown adipose tissue
日本語
ω3脂肪酸と褐色脂肪生
英語
Brown adipose tissue and omega-3 fatty acids
日本語
ω3脂肪酸のヒト褐色脂肪に対する作用とその抗メタボ効果
英語
Effects of omega-3 fatty acids on human brown adipose tissue
日本語
ω3脂肪酸と褐色脂肪生
英語
Brown adipose tissue and omega-3 fatty acids
日本/Japan |
日本語
健康成人男性
英語
Healthy male volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ヒト褐色脂肪と食事脂肪との関係について、特にω3脂肪酸に焦点を当てて、褐色脂肪への作用とエネルギー消費・体脂肪・全身代謝などとの関係を解析する。
英語
To examine the role of brown adipose tissue in the regulation of energy expenditure, body fatness, and systemic metabolism, with special reference to the effects of macronutrient composition of food including omega-3 fatty acids.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
呼気分析によるエネルギー消費量と食事誘導熱産生量
英語
Whole body energy expenditure and diet-induced thermogenesis assessed from respiratory gas analysis
日本語
褐色脂肪活性
英語
Metabolic activity of brown adipose tissue
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
飽和脂肪酸を主体とした高脂肪試験食(CPF比 22:11:67)を摂取してから、2時間に渡って呼気中の酸素と二酸化炭素濃度を測定し、エネルギー消費量の変化から食事誘導熱産生量を算出する。
英語
Diet-induced thermogenesis (DIT) is estimated by measuring whole-body energy expenditure with the use of a respiratory gas analyzer for 2 hours after ingestion of a saturated fatty acid-rich high fat SFA-F-meal (CPF energy ratio, 22:11:67)
日本語
ω3多価不飽和脂肪酸を主体とした高脂肪試験食(CPF比 22:11:67)を摂取してから、介入1と同様に行う。
英語
After ingestion of an omega-3 polyunsaturated fatty acid-rich high fat PUFA-F-meal (CPF energy ratio, 22:11:67), DIT is estimated as in Intervention 1.
日本語
通常の食事内容に近い高炭水化物試験食(CPF比 51:11:38)を摂取してから、介入1と同様に行う。
英語
After ingestion of a high carbohydrate C-meal (CPF energy ratio, 51:11:38), DIT is estimated as in Intervention 1.
日本語
高タンパク質試験食(CPF比 23:62:15)を摂取してから、介入1と同様に行う。
英語
After ingestion of a high protein P-meal (CPF energy ratio, 23:62:15), DIT is estimated as in Intervention 1.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1.健康な男性志願者
2.20歳以上40歳以下
3.試験参加の同意が文書で得られた者
英語
1.Healthy male volunteers
2.Aged 20-40 years
3.Be able to provide written informed consent
日本語
Body mass index(BMI)が30以上の者
英語
Body mass index >=30
50
日本語
名 | 真美 |
ミドルネーム | |
姓 | 松下 |
英語
名 | Mami |
ミドルネーム | |
姓 | Matsushita |
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学研究科
英語
School of Nursing and Nutrition
0650013
日本語
日本、札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
011-741-1051
matsushita@tenshi.ac.jp
日本語
名 | 真美 |
ミドルネーム | |
姓 | 松下 |
英語
名 | Mami |
ミドルネーム | |
姓 | Matsushita |
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学研究科
英語
School of Nursing and Nutrition
0650013
日本語
日本、札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
011-741-1051
matsushita@tenshi.ac.jp
日本語
天使大学
英語
Tenshi College, School of Nursing and Nutrition, Department of Nutrition
日本語
天使大学大学院看護栄養学研究科 栄養管理学専攻
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Grants-In-Aid for Scientific Research from the Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Technology of Japan.
日本語
独立行政法人 日本学術振興会 科学研究費助成事業
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
LSI札幌クリニック
英語
LSI Sappro Clinic
日本語
英語
日本語
天使大学研究倫理委員会
英語
The institutional research ethics review boards of Tenshi College
日本語
札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
011-741-1051
matsushita@tenshi.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
天使大学(北海道)
2022 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
41
日本語
全被験者のDITは、C食 3.5±2.0%、P食6.4±2.0 %、 SF-F食2.3±0.9%、PUFA-F食2.6±0.9%であり、既報と同様にP食が高値であった。しかし、C食、SF-F食、PUFA-F食の間に有意差が認められなかった。C食でのDITは褐色脂肪活性と正に相関し、低活性者では2.1±1.8%であるのに対して高活性者では4.4±1.7%と有意に高値となった。しかし、P食、SFA-F食、PUFA-F食、いずれのDITも褐色脂肪活性との有意な相関・差異は認められなかった。
英語
DIT was 6.4 % after the P-meal, 3.5 % after the C-meal, 2.3 % after the SFA-F-meal, and 2.6 % after the PUFA-F-meal. DIT after the C-meal correlated positively with BAT activity (P=0.011). In contrast, DIT after the P-meal and F-meals showed no correlation with BAT activity. Moreover, no significant difference was found in DIT between the SFA- and PUFA-F-meals.
2022 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
2017 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
2018 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2022 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053633
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053633
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |