UMIN試験ID | UMIN000046945 |
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受付番号 | R000053560 |
科学的試験名 | ケルセチン配糖体含有食品の継続摂取による新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)ワクチンに対する抗体産生能への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/02/21 |
最終更新日 | 2025/02/20 09:21:57 |
日本語
高齢者あるいは高BMI成人を対象とした、フラボノイド(ケルセチン配糖体)含有食品の継続摂取による新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)ワクチンに対する影響に関する試験
英語
A study to evaluate the efficacy of the continuous intake of food containing flavonoids (quercetin glycoside) on the SARS-CoV-2 vaccine efficacy in a healthy adult with a high body-mass index or elderly.
日本語
フラボノイド(ケルセチン配糖体)含有食品による新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)ワクチンに対する影響に関する試験
英語
A study to evaluate the efficacy of the intake of food containing flavonoids (quercetin glycoside) on the SARS-CoV-2 vaccine.
日本語
ケルセチン配糖体含有食品の継続摂取による新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)ワクチンに対する抗体産生能への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A randomized, double-blind, placebo-controlled study to evaluate the efficacy of the continuous intake of food containing quercetin glycoside on the SARS-CoV-2 vaccine efficacy in a healthy adult with a high body-mass index or elderly.
日本語
ケルセチン配糖体含有食品による新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)ワクチンに対する抗体産生能への影響
英語
A study to evaluate the efficacy of food intake containing quercetin glycoside on the SARS-CoV-2 vaccine efficacy.
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)ワクチン3回目接種前にケルセチン配糖体含有食品を4週間継続摂取した際の、1) 免疫担当細胞への影響、及び、2) SARS-CoV-2ワクチンに対する抗体産生能・T細胞免疫への影響をプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験にて検討する。
英語
The effect of continuous food intake containing quercetin for four weeks, before SARS-CoV-2 booster vaccination, on 1) the immune cells, or on 2) the anti-SARS-CoV-2 antibody and T-cell immunity will be evaluated by a randomized, double-blind, placebo-controlled study.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
日本語
ワクチン投与2週後、投与4週後、投与12週後におけるSARS-CoV-2のReceptor Binding Domain (RBD)に対する抗体価
英語
Antibody titers against SARS-CoV-2 RBD at 2, 4, 12 weeks post-vaccination.
日本語
SARS-CoV-2変異株のRBDに対するIgG抗体価、中和抗体価、ワクチン日誌
英語
Antibody titers and neutralizing activity against SARS-CoV-2 RBD of variants of concern. Description of the daily health condition by participants.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
はい/YES
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
SARS-CoV-2ワクチン接種前4週間、ケルセチン配糖体含有カプセルを1日2カプセル摂取する。
英語
Before SARS-CoV-2 booster vaccination, participants will take quercetin glycoside capsules twice a day for 4 weeks.
日本語
SARS-CoV-2ワクチン接種前4週間、プラセボカプセルを1日2カプセル摂取する。
英語
Before SARS-CoV-2 booster vaccination, participants will take placebo capsules twice a day for 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本試験の意義、内容、目的を十分に理解し、本試験の参加について文書にて同意を得られた者
2. 同意取得時の年齢が65歳以上、又は同意取得時の年齢が20歳以上でBMI (Body Mass Index)が23.0 kg/m2以上の日本人男女
3. 同意取得時に生活習慣病の服薬治療中ではない者
4. 試験食品摂取4週後検査時にファイザー社製又はモデルナ社製の新型コロナウイルスワクチンを既に2回接種し、接種完了から7ヶ月以上経過している者
5. モデルナ社製新型コロナウイルスワクチンの3回目接種を受ける意思のある者
6. 自分で所定の日誌をつける意思があり、またその能力を有する者
英語
1. Subjects fully understand the significance, content, and purpose of this study and agree to participate with written informed consent (IC).
2. Japanese healthy males or females who are equal to or over 65 years of age at the time of obtaining IC, or who are equal to or over 20 years old with 23.0 kg/m2 BMI at the time of obtaining IC.
3. No medication for lifestyle disease at the time of obtaining IC.
4. Subjects who have received twice injections of SARS-CoV-2 vaccine, either Pfizer (BNT162b2) or Moderna (mRNA1273), then spent more than 7 months until 4 weeks post food intake.
5. Subjects who would like to have 3rd booster of SARS-CoV-2 vaccine of Moderna (mRNA1273).
6. Subjects who are willing to describe the self-health condition daily and capable of that.
日本語
1. ペースメーカー、除細動器を使用している者
2. 試験責任医師が本試験の参加に不適格な健康状態と判断した者
3. 重篤な心臓・血管系(血栓症を含む)、血液系、呼吸器系、肝臓、腎臓、消化器系、精神神経疾患を呈している者、また既往のある者
4. 全身性発疹等のアレルギーを疑う症状を呈したことがある者
5. けいれん(熱性けいれんを含む)、ギラン・バレー症候群、急性散在性脳脊髄炎の既往のある者
6. 過去に医師により免疫系の異常診断がなされた者
7. 本試験の免疫評価に影響を及ぼすと考えられる薬剤の投与又は療法を受けている、または本試験参加中に受ける予定のある者
8. 食品や医薬品等によって過去にアナフィラキシーを呈したことがある者
9. 試験食品や試験食品の成分(ケルセチンやフラボノイド)に対してアレルギーやアナフィラキシーを呈する恐れのある者(既往を含む)
10. スクリーニングの4週間前から最終検査終了までの間に、他の臨床試験、観察研究、治験、ホームユーステストに参加の者
11. 妊娠中もしくは妊娠している可能性のある女性、授乳中の女性
英語
1. Pacemaker or defibrillator users.
2. Subjects diagnosed as an unappropriated health condition by the corresponding clinician of the study.
3. Subjects who have severe cardiac or vascular disease, including thrombosis, blood, respiratory, hepatic, kidney, digestive, or psychiatric disorders, or have a history of such a condition.
4. Subjects who have an allergy such as systemic rash or a history of such symptoms.
5. Subjects who have seizures including febrile convulsion, Guillain-Barre syndrome, acute disseminated encephalomyelitis, or previous history.
6. Subjects who have been diagnosed with abnormal immunity by clinicians.
7. Subjects who have currently received medications, which potentially affect the evaluation of the immune responses, or who plan to have such drugs during this study.
8. Subjects who have previously anaphylactic reaction by food or drugs.
9. Subjects who have a history of anaphylactic reaction provoked by either the test food, the ingredients of the test food (quercetins or flavonoids), or potentially experience an anaphylactic reaction to them.
10. Subjects who plan to participate in other clinical studies until the end of this study from 4 weeks before the study.
11. Subjects who are pregnant, potentially pregnant, or lactating females.
80
日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | NISHIHIRA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 直幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 本間 |
英語
名 | Naoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | HONMA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
clinical-food@do-johodai.ac.jp
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所
日本語
その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
英語
日本語
北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2022 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
60
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2022 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 03 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 17 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 09 | 月 | 22 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053560
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053560