UMIN試験ID | UMIN000047018 |
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受付番号 | R000053401 |
科学的試験名 | ヒトの消化吸収率に着目したエネルギーバランスの変動要因に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/02/27 |
最終更新日 | 2025/06/24 15:28:24 |
日本語
ヒトの消化吸収率に着目したエネルギーバランスの変動要因に関する研究
英語
A Study on the Factors Affecting the Variation of Energy Balance Focusing on the Digestion and Absorption Rate
日本語
ヒトの消化吸収率に着目したエネルギーバランスの変動要因に関する研究
英語
A Study on the Factors Affecting the Variation of Energy Balance Focusing on the Digestion and Absorption Rate
日本語
ヒトの消化吸収率に着目したエネルギーバランスの変動要因に関する研究
英語
A Study on the Factors Affecting the Variation of Energy Balance Focusing on the Digestion and Absorption Rate
日本語
ヒトの消化吸収率に着目したエネルギーバランスの変動要因に関する研究
英語
A Study on the Factors Affecting the Variation of Energy Balance Focusing on the Digestion and Absorption Rate
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ヒトの消化・吸収率の個人間差異を明らかにすること
英語
To clarify inter-individual differences in digestion and absorption in humans
その他/Others
日本語
異なるエネルギーバランス状態による消化・吸収率の調節応答
英語
To clarify the regulatory responses of digestion and absorption rates by different energy balance states
探索的/Exploratory
日本語
・エネルギー損失量(糞便と尿)
・介入期間は異なる3条件のエネルギーバランス状態を8日間ずつ実施する。
英語
Energy loss from stool and urine.
The intervention period will consist of three different energy balance conditions for eight days each.
日本語
エネルギー損失量(たんぱく質、炭水化物、脂質)、体重、血糖変動、腸内細菌叢、代謝物
英語
Energy loss of nutrients (protein, carbohydrate, and fat), body weight, blood glucose variability, gut microbiota, and metabolites
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
その他/Other |
日本語
過食条件(エネルギー必要量の150%)
介入期間は8日間(4日間の自由生活条件と4日間の実験室条件)
英語
Overfeeding condition (150% of energy requirement)
Intervention periods was 8 days (4 days in free living conditions and 4 days in laboratory conditions).
日本語
対照食(エネルギー必要量の100%)
介入期間は8日間(4日間の自由生活条件と4日間の実験室条件)
英語
Control condition (100% of energy requirement)
Intervention periods was 8 days (4 days in free living conditions and 4 days in laboratory conditions).
日本語
8日間の食事制限食(エネルギー必要量の75%)
介入期間は8日間(4日間の自由生活条件と4日間の実験室条件)
英語
Energy restriction condition (75% of energy requirement)
Intervention periods was 8 days (4 days in free living conditions and 4 days in laboratory conditions).
日本語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
対象者は本研究の同意を得られた20歳以上の成人男女
英語
Subjects will be adult males aged 20 years or older who have given informed consent for this study.
日本語
・20歳未満である者
・BMI30 kg/m2以上の者
・常用薬を有する者(糖尿病治療、α遮断薬、β遮断薬等の代謝に影響を及ぼす薬)
・代謝に影響する疾患(糖尿病・甲状腺の疾患)を有する者
・精神疾患の診断がついている者および既往歴がある者
・ペースメーカーなどの埋め込み式医療機器を使用している者
・重篤な循環器疾患を有する者
・急性期のがんを有する者
・消化器手術の既往歴がある者(主に食道・胃・十二指腸・小腸・結腸・肝臓が該当。ただし、虫垂切除手術程度は可とする)
・膝や腰に疾患があり、日常生活に支障がある者
・食生活が極度に不規則な者
・運動習慣がある者(平均60分/日以上)
・他の食品の摂取や薬剤を服用する試験、化粧品および薬剤等を塗布する試験に参加中の者、参加の意思がある者
・飲酒と喫煙に関する習慣があり、研究期間中にコントロールできない者
英語
1.Under 20 years old
2.BMI over 30 kg/m2
3.Patients with regular medication (diabetes treatment, alpha-blockers, beta-blockers, and other medications that affect metabolism)
4.Those who have diseases that affect metabolism (diabetes, thyroid disorders)
5.Those with a diagnosis of or history of mental illness
6.Patients with pacemakers or other implantable medical devices
7.Those with serious cardiovascular disease.
8.Those with acute stage cancer.
9.Those who have a history of gastrointestinal surgery (mainly esophagus, stomach, duodenum, small intestine, colon, and liver. However, appendicectomy is acceptable)
10.Those with knee or back problems that interfere with daily life.
11.Those who have extremely irregular eating habits.
12.Those who have exercise habits (average 60 minutes/day or more)
13.Those who are currently participating in, or intend to participate in, a study involving the ingestion of other foods, the taking of drugs, or the application of cosmetics or drugs, etc.
14.Those with drinking and smoking habits and cannot be controlled during the study period
30
日本語
名 | 英一 |
ミドルネーム | - |
姓 | 吉村 |
英語
名 | Eiichi |
ミドルネーム | - |
姓 | Yoshimura |
日本語
医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
臨床栄養研究センター
英語
Center for Clinical Nutrition
566-0002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3-17
英語
3-17 Senrioka-Shinmachi, Settu-shi, Osaka
0663841120
eyoshi@nibn.go.jp
日本語
名 | 英一 |
ミドルネーム | - |
姓 | 吉村 |
英語
名 | EIICHI |
ミドルネーム | - |
姓 | Yoshimura |
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医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
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臨床栄養研究センター
英語
Center for Clinical Nutrition
566-0002
日本語
大阪府摂津市千里丘新町3-17
英語
3-17 Senrioka-Shinmachi, Settu-shi, Osaka
0663841120
eyoshi@nibn.go.jp
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国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
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英語
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国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
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その他の国の官庁/Government offices of other countries
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
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1.国立研究開発法人科学技術振興機構
2.科学研究費補助金
英語
1.Japan Science and Technology Agency
2.Grants-in-Aid for Scientific Research
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所医薬基盤研究所研究倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
大阪府茨木市彩都あさぎ7-6-8
英語
7-6-8 Saito Asagi Ibaraki City Osaka Prefecture
072-641-9829
irb-office@nibn.go.jp
いいえ/NO
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英語
2022 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
未公表/Unpublished
15
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限定募集中/Enrolling by invitation
2022 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053401
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053401