UMIN試験ID | UMIN000046647 |
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受付番号 | R000053210 |
科学的試験名 | 化学療法を実施する消化管がん患者の味覚障害と 栄養状態改善を目的としたスマートフォンサイトの実施可能性と 有用性を検討する前向き介入研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/01/17 |
最終更新日 | 2025/01/17 11:32:02 |
日本語
化学療法を実施する消化管がん患者の味覚障害と
栄養状態改善を目的としたスマートフォンサイトの実施可能性と
有用性を検討する前向き介入研究
英語
A prospective study to evaluate the feasibility and usefulness of a smartphone site aimed
at improving taste disorders and nutritional status in cancer patients undergoing chemotherapy
日本語
OISHY Study
英語
OISHY Study
日本語
化学療法を実施する消化管がん患者の味覚障害と
栄養状態改善を目的としたスマートフォンサイトの実施可能性と
有用性を検討する前向き介入研究
英語
A prospective study to evaluate the feasibility and usefulness of a smartphone site aimed
at improving taste disorders and nutritional status in cancer patients undergoing chemotherapy
日本語
OISHY Study
英語
OISHY Study
日本/Japan |
日本語
消化管がん/頭頸部がん
英語
Gastrointestinal caner, Head and neck cancer
消化器内科学(消化管)/Gastroenterology |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
がん化学療法患者の食生活支援がインターネットを活用して行えるかどうかを検証し、それにより患者のアウトカムが改善するかどうかを検討する
英語
Examine whether dietary support for cancer chemotherapy patients can be provided using the Internet, and whether it will improve patient outcomes.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
第Ⅰ・Ⅱ相/Phase I,II
日本語
Step1(30名): 9週間入力完遂患者割合
Step2(200名): 治療開始前後での3%以上体重減少割合
英語
Step1 (30 patients): Percentage of patients who completed 9 weeks of input
Step2 (200 people): Weight loss rate of 3% or more before and after the start of treatment
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
ヒストリカル/Historical
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
医療器具・機器/Device,equipment |
日本語
スマートフォンサイトを利用した栄養介入
英語
Nutritional intervention using smartphone site
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 消化管がん/頭頸部がんと診断されている。
2) 消化管がん/頭頸部がんに対する、殺細胞薬を含む緩和的化学療法、または術前化学療法の新規レジメンを開始する予定である。
3) 20歳以上である。
4) 経口摂取可能である。
5) Performance status(PS) 0-2である。
6) 評価可能病変の有無は問わない。
7) 日本語が理解可能である。
8) スマートフォンサイトへの入力を継続して行うことができる。
9) 研究参加について患者本人から文書で同意が得られている。
英語
1) Diagnosed as gastrointestinal cancer / head and neck cancer.
2) We plan to start a new regimen of palliative chemotherapy including cell-killing drugs or preoperative chemotherapy for gastrointestinal / head and neck cancer.
3) Over 20 years old.
4) It can be taken orally.
5) Performance status (PS) 0-2.
6) It does not matter if there is an evaluable lesion.
7) I can understand Japanese.
8) You can continue to input to the smartphone site.
9) The patient himself has given written consent to participate in the study.
日本語
1) 治療開始前に明らかな味覚障害を自覚している。
2) 消化管を照射野に含む放射線治療を併用する予定である。
3) 本研究への参加が困難と医療者が判断している。
英語
1) Be aware of obvious dysgeusia before starting treatment.
2) Radiation therapy that includes the gastrointestinal tract in the irradiation field will be used in combination.
3) Medical professionals have determined that it is difficult to participate in this study.
230
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 加藤 |
英語
名 | Ken |
ミドルネーム | |
姓 | Kato |
日本語
国立がん研究センター中央病院
英語
National Cancer Center Hospital
日本語
頭頸部食道内科消化管内科
英語
Department of Head and Neck, Esophageal Medical Oncology / Department of Gastrointestinal Medical Oncology
104-0045
日本語
東京都中央区築地5-1-1
英語
5-1-1 Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo
03-3542-2511
kenkato@ncc.go.jp
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 加藤 |
英語
名 | Ken |
ミドルネーム | |
姓 | Kato |
日本語
国立がん研究センター中央病院
英語
National Cancer Center Hospital
日本語
頭頸部食道内科消化管内科
英語
Department of Head and Neck, Esophageal Medical Oncology / Department of Gastrointestinal Medical O
104-0045
日本語
東京都中央区築地5-1-1
英語
5-1-1 Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo
03-3542-2511
kenkato@ncc.go.jp
日本語
厚生労働省
英語
National Cancer Center Hospital,
日本語
国立がん研究センター中央病院
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Oishi kenko Inc
日本語
株式会社おいしい健康
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
国立研究開発法人 国立がん研究センター研究倫理審査委員会
英語
National Cancer Center
日本語
東京都中央区築地5-1-1
英語
5-1-1 Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo
03-3547-5201
irst@ml.res.ncc.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
https://rctportal.niph.go.jp/detail/um?trial_id=UMIN000046647
中間解析等の途中公開/Partially published
https://meetings.asco.org/abstracts-presentations/229225
18
日本語
結果 18名の患者(食道がん9名、大腸がん8名、胃がん1名)が登録された。9名には緩和的化学療法、9名には術前化学療法が実施された。化学療法に関連する摂食障害のAE(すべてのグレードを含む)は、食欲不振13名、味覚障害12名、悪心10名、口腔粘膜炎7名。中央値は、摂取量95.7%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.6、苦味48.4、うま味52.0、辛味49.5%でした。
英語
A total of 18 patients (9 with esophageal cancer, 8 with colorectal cancer, and 1 with gastric cancer) were enrolled in this study. Palliative chemotherapy was given to 9 patients and preoperative chemotherapy to 9. AEs (any grade) related to chemotherapy-induced eating disorders were anorexia in 13 patients, dysgeusia in 12, nausea in 10, and oral mucositis in 7. Median food intake and taste scores for all patients were 95.7%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.6, bitter 48.4, umami 52.0, and spicy 49.5.
2025 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
日本語
英語
日本語
### 結果
本研究には18名の患者(食道がん9名、大腸がん8名、胃がん1名)が登録されました。9名には緩和的化学療法、9名には術前化学療法が実施されました。化学療法に関連する摂食障害のAE(すべてのグレードを含む)は、食欲不振が13名、味覚障害が12名、悪心が10名、口腔粘膜炎が7名に見られました。全患者の中央値は、摂取量95.7%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.6、苦味48.4、うま味52.0、辛味49.5でした。**CTCAE**で評価した結果は以下の通りです:
- **食欲不振**: 摂取量94.0%、甘味49.8、塩味50.7、酸味48.5、苦味48.0、うま味52.0、辛味47.0
- **味覚障害**: 摂取量95.7%、甘味48.3、塩味51.3、酸味48.0、苦味46.2、うま味53.2、辛味45.6
- **悪心**: 摂取量92.0%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.4、苦味45.8、うま味50.3、辛味46.4
- **口腔粘膜炎**: 摂取量94.1%、甘味47.6、塩味50.4、酸味47.0、苦味48.9、うま味52.0、辛味47.0
全患者と比較して、**食欲不振**では特定の味覚感受性に顕著な変化は見られませんでしたが、摂取量が減少していました。**味覚障害**では甘味と辛味の感受性が低下する一方で、塩味とうま味の感受性が高まりました。**悪心**では摂取量が減少し、苦味、うま味、辛味の感受性が低下していました。**口腔粘膜炎**では甘味と酸味の感受性が低下していました。
英語
A total of 18 patients (9 with esophageal cancer, 8 with colorectal cancer, and 1 with gastric cancer) were enrolled in this study. Palliative chemotherapy was given to 9 patients and preoperative chemotherapy to 9. AEs (any grade) related to chemotherapy-induced eating disorders were anorexia in 13 patients, dysgeusia in 12, nausea in 10, and oral mucositis in 7. Median food intake and taste scores for all patients were 95.7%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.6, bitter 48.4, umami 52.0, and spicy 49.5. When assessed by CTCAEs, the following were found: anorexia 94.0%, sweet 49.8, salty 50.7, sour 48.5, bitter 48.0, umami 52.0, spicy 47.0; dysgeusia 95.7%, sweet 48.3, salty 51.3, sour 48.0, bitter 46.2, umami 53.2, spicy 45.6; nausea 92.0%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.4, bitter 45.8, umami 50.3, spicy 46.4; and oral mucositis 94.1%, sweet 47.6, salty 50.4, sour 47.0, bitter 48.9, umami 52.0, spicy 47.0. Compared with all patients, in anorexia there were no obvious sensitivities for any tastes, but the intake amount was decreased. In dysgeusia, patients less strongly perceived sweet and spicy, but more strongly perceived salty and umami. In nausea, the patients ate less and less strongly perceived bitter, umami, and spicy. In oral mucositis, sweet and sour tastes were perceived less strongly.
日本語
### 結果
本研究には18名の患者(食道がん9名、大腸がん8名、胃がん1名)が登録されました。9名には緩和的化学療法、9名には術前化学療法が実施されました。化学療法に関連する摂食障害のAE(すべてのグレードを含む)は、食欲不振が13名、味覚障害が12名、悪心が10名、口腔粘膜炎が7名に見られました。全患者の中央値は、摂取量95.7%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.6、苦味48.4、うま味52.0、辛味49.5でした。**CTCAE**で評価した結果は以下の通りです:
- **食欲不振**: 摂取量94.0%、甘味49.8、塩味50.7、酸味48.5、苦味48.0、うま味52.0、辛味47.0
- **味覚障害**: 摂取量95.7%、甘味48.3、塩味51.3、酸味48.0、苦味46.2、うま味53.2、辛味45.6
- **悪心**: 摂取量92.0%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.4、苦味45.8、うま味50.3、辛味46.4
- **口腔粘膜炎**: 摂取量94.1%、甘味47.6、塩味50.4、酸味47.0、苦味48.9、うま味52.0、辛味47.0
全患者と比較して、**食欲不振**では特定の味覚感受性に顕著な変化は見られませんでしたが、摂取量が減少していました。**味覚障害**では甘味と辛味の感受性が低下する一方で、塩味とうま味の感受性が高まりました。**悪心**では摂取量が減少し、苦味、うま味、辛味の感受性が低下していました。**口腔粘膜炎**では甘味と酸味の感受性が低下していました。
英語
A total of 18 patients (9 with esophageal cancer, 8 with colorectal cancer, and 1 with gastric cancer) were enrolled in this study. Palliative chemotherapy was given to 9 patients and preoperative chemotherapy to 9. AEs (any grade) related to chemotherapy-induced eating disorders were anorexia in 13 patients, dysgeusia in 12, nausea in 10, and oral mucositis in 7. Median food intake and taste scores for all patients were 95.7%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.6, bitter 48.4, umami 52.0, and spicy 49.5. When assessed by CTCAEs, the following were found: anorexia 94.0%, sweet 49.8, salty 50.7, sour 48.5, bitter 48.0, umami 52.0, spicy 47.0; dysgeusia 95.7%, sweet 48.3, salty 51.3, sour 48.0, bitter 46.2, umami 53.2, spicy 45.6; nausea 92.0%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.4, bitter 45.8, umami 50.3, spicy 46.4; and oral mucositis 94.1%, sweet 47.6, salty 50.4, sour 47.0, bitter 48.9, umami 52.0, spicy 47.0. Compared with all patients, in anorexia there were no obvious sensitivities for any tastes, but the intake amount was decreased. In dysgeusia, patients less strongly perceived sweet and spicy, but more strongly perceived salty and umami. In nausea, the patients ate less and less strongly perceived bitter, umami, and spicy. In oral mucositis, sweet and sour tastes were perceived less strongly.
日本語
### 結果
本研究には18名の患者(食道がん9名、大腸がん8名、胃がん1名)が登録されました。9名には緩和的化学療法、9名には術前化学療法が実施されました。化学療法に関連する摂食障害のAE(すべてのグレードを含む)は、食欲不振が13名、味覚障害が12名、悪心が10名、口腔粘膜炎が7名に見られました。全患者の中央値は、摂取量95.7%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.6、苦味48.4、うま味52.0、辛味49.5でした。**CTCAE**で評価した結果は以下の通りです:
- **食欲不振**: 摂取量94.0%、甘味49.8、塩味50.7、酸味48.5、苦味48.0、うま味52.0、辛味47.0
- **味覚障害**: 摂取量95.7%、甘味48.3、塩味51.3、酸味48.0、苦味46.2、うま味53.2、辛味45.6
- **悪心**: 摂取量92.0%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.4、苦味45.8、うま味50.3、辛味46.4
- **口腔粘膜炎**: 摂取量94.1%、甘味47.6、塩味50.4、酸味47.0、苦味48.9、うま味52.0、辛味47.0
全患者と比較して、**食欲不振**では特定の味覚感受性に顕著な変化は見られませんでしたが、摂取量が減少していました。**味覚障害**では甘味と辛味の感受性が低下する一方で、塩味とうま味の感受性が高まりました。**悪心**では摂取量が減少し、苦味、うま味、辛味の感受性が低下していました。**口腔粘膜炎**では甘味と酸味の感受性が低下していました。
英語
A total of 18 patients (9 with esophageal cancer, 8 with colorectal cancer, and 1 with gastric cancer) were enrolled in this study. Palliative chemotherapy was given to 9 patients and preoperative chemotherapy to 9. AEs (any grade) related to chemotherapy-induced eating disorders were anorexia in 13 patients, dysgeusia in 12, nausea in 10, and oral mucositis in 7. Median food intake and taste scores for all patients were 95.7%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.6, bitter 48.4, umami 52.0, and spicy 49.5. When assessed by CTCAEs, the following were found: anorexia 94.0%, sweet 49.8, salty 50.7, sour 48.5, bitter 48.0, umami 52.0, spicy 47.0; dysgeusia 95.7%, sweet 48.3, salty 51.3, sour 48.0, bitter 46.2, umami 53.2, spicy 45.6; nausea 92.0%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.4, bitter 45.8, umami 50.3, spicy 46.4; and oral mucositis 94.1%, sweet 47.6, salty 50.4, sour 47.0, bitter 48.9, umami 52.0, spicy 47.0. Compared with all patients, in anorexia there were no obvious sensitivities for any tastes, but the intake amount was decreased. In dysgeusia, patients less strongly perceived sweet and spicy, but more strongly perceived salty and umami. In nausea, the patients ate less and less strongly perceived bitter, umami, and spicy. In oral mucositis, sweet and sour tastes were perceived less strongly.
日本語
### 結果
本研究には18名の患者(食道がん9名、大腸がん8名、胃がん1名)が登録されました。9名には緩和的化学療法、9名には術前化学療法が実施されました。化学療法に関連する摂食障害のAE(すべてのグレードを含む)は、食欲不振が13名、味覚障害が12名、悪心が10名、口腔粘膜炎が7名に見られました。全患者の中央値は、摂取量95.7%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.6、苦味48.4、うま味52.0、辛味49.5でした。**CTCAE**で評価した結果は以下の通りです:
- **食欲不振**: 摂取量94.0%、甘味49.8、塩味50.7、酸味48.5、苦味48.0、うま味52.0、辛味47.0
- **味覚障害**: 摂取量95.7%、甘味48.3、塩味51.3、酸味48.0、苦味46.2、うま味53.2、辛味45.6
- **悪心**: 摂取量92.0%、甘味50.1、塩味50.6、酸味49.4、苦味45.8、うま味50.3、辛味46.4
- **口腔粘膜炎**: 摂取量94.1%、甘味47.6、塩味50.4、酸味47.0、苦味48.9、うま味52.0、辛味47.0
全患者と比較して、**食欲不振**では特定の味覚感受性に顕著な変化は見られませんでしたが、摂取量が減少していました。**味覚障害**では甘味と辛味の感受性が低下する一方で、塩味とうま味の感受性が高まりました。**悪心**では摂取量が減少し、苦味、うま味、辛味の感受性が低下していました。**口腔粘膜炎**では甘味と酸味の感受性が低下していました。
英語
A total of 18 patients (9 with esophageal cancer, 8 with colorectal cancer, and 1 with gastric cancer) were enrolled in this study. Palliative chemotherapy was given to 9 patients and preoperative chemotherapy to 9. AEs (any grade) related to chemotherapy-induced eating disorders were anorexia in 13 patients, dysgeusia in 12, nausea in 10, and oral mucositis in 7. Median food intake and taste scores for all patients were 95.7%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.6, bitter 48.4, umami 52.0, and spicy 49.5. When assessed by CTCAEs, the following were found: anorexia 94.0%, sweet 49.8, salty 50.7, sour 48.5, bitter 48.0, umami 52.0, spicy 47.0; dysgeusia 95.7%, sweet 48.3, salty 51.3, sour 48.0, bitter 46.2, umami 53.2, spicy 45.6; nausea 92.0%, sweet 50.1, salty 50.6, sour 49.4, bitter 45.8, umami 50.3, spicy 46.4; and oral mucositis 94.1%, sweet 47.6, salty 50.4, sour 47.0, bitter 48.9, umami 52.0, spicy 47.0. Compared with all patients, in anorexia there were no obvious sensitivities for any tastes, but the intake amount was decreased. In dysgeusia, patients less strongly perceived sweet and spicy, but more strongly perceived salty and umami. In nausea, the patients ate less and less strongly perceived bitter, umami, and spicy. In oral mucositis, sweet and sour tastes were perceived less strongly.
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日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
2020 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2022 | 年 | 01 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000053210
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000053210