UMIN試験ID | UMIN000046422 |
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受付番号 | R000052973 |
科学的試験名 | 内視鏡を用いた粘液線毛輸送機能の評価に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/12/21 |
最終更新日 | 2021/12/21 11:02:35 |
日本語
内視鏡を用いた粘液線毛輸送機能の評価に関する研究
英語
Study on the evaluation of mucosal ciliary transport function using endoscopy
日本語
粘液線毛輸送機能の評価に関する研究
英語
Study on the evaluation of mucosal ciliary transport function
日本語
内視鏡を用いた粘液線毛輸送機能の評価に関する研究
英語
Study on the evaluation of mucosal ciliary transport function using endoscopy
日本語
粘液線毛輸送機能の評価に関する研究
英語
Study on the evaluation of mucosal ciliary transport function
日本/Japan |
日本語
嚥下障害
英語
dysphagia
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
増粘剤の使用による粘液線毛輸送機能への影響を明らかにする
英語
Elucidating the effects of the use of thickeners on the mucociliary transport function
生物学的・臨床的同等性/Bio-equivalence
日本語
英語
日本語
1時間以内に評価を行う。粘液線毛輸送に、より時間を要するようになるかを検討する。
英語
Evaluate within 1 hour. Consider whether mucociliary transport will require more time.
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
増粘剤とサッカリン顆粒を溶媒として作製したとろみ水を、鼻腔に留置し、サッカリン時間を測定する。デンプン系増粘剤(Thick&Easy,Hormel社)およびキサンタンガム系増粘剤(Thicken Up Clear, Nestle社)を用いて,ネクター状とろみ水と,それよりも粘度の高いハチミツ状とろみ水を作製した.ネクター状とろみ水およびハチミツ状とろみ水の作製に関しては,各社指定の製法で作製した.
精製水およびこれら4種類のとろみ水各1mlにサッカリン3mgと着色料製剤(食用色素・緑,共立食品)8mgを溶解し,①とろみなし,②デンプン系・ネクター状,③デンプン系・ハチミツ状,④キサンタンガム系・ネクター状,⑤キサンタンガム系・ハチミツ状の5種類のサッカリン溶液を準備した.
被験者には,研究期間のうち任意の3日間研究に参加するよう依頼した.1日目は1種類,2,3日目はそれぞれ2種類のサッカリン溶液を用いてサッカリン時間の測定を行った.それぞれの測定時には, 5種類のサッカリン溶液が1種類ずつ当たるよう,ランダムに割り当てた.
英語
Thicken water made with thickener and saccharin granules as solvent is placed in the nasal cavity and saccharin time is measured.
Nectar-like thickened water (with low viscosity) and honey-like thickened water (with high viscosity) were prepared using a starch-based thickening agent (Thick&Easy, Hormel) or xanthan-gum-based thickening agent (Thicken Up Clear, Nestle). This resulted in a total of four types of thickened water samples. The nectar-like and honey-like thickened water samples were prepared according to the methods specified by the manufacturer.
3 mg of saccharin and 8 mg of colorant (green food dye, Kyoritsu Foods Co., Ltd.) were dissolved in 1 ml of purified water or one of the four types of thickened water samples, resulting in five types of saccharin solutions: 1. a solution without a thickening agent, 2. a starch-based nectar-like solution, 3. a starch-based honey-like solution, 4. a xanthan-gum-based nectar-like solution, and 5. a xanthan-gum-based honey-like solution.
The subjects were asked to participate in the study for any three days during the study period. The saccharin time was measured using one type of saccharin solution on the first day and two types on each of the second and third days. At the time of each measurement, one of five types of saccharin solutions was randomly assigned so that all the five types would be tested individually.
日本語
英語
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英語
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英語
24 | 歳/years-old | 以上/<= |
42 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
健常成人で、本研究への参加に同意した者。
英語
Healthy adults who consented to participate in this study.
日本語
2週間以内に感冒や急性呼吸器疾患に罹患した者,慢性鼻炎・慢性副鼻腔炎の既往歴がある者,鼻の解剖学的奇形を有する者,喫煙者,薬物服用者はあらかじめ除外した
英語
Those who had a cold or acute respiratory illness within 2 weeks of the study, those with a history of chronic rhinitis or chronic sinusitis, those with anatomical malformations of the nose, smokers, and those taking drugs were not included in the study.
20
日本語
名 | 幹司 |
ミドルネーム | |
姓 | 野原 |
英語
名 | Kanji |
ミドルネーム | |
姓 | Nohara |
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大阪大学大学院歯学研究科
英語
Graduate School of Dentistry Osaka University
日本語
顎口腔機能治療学教室
英語
Department of Oral Facial Disorders
565-0871
日本語
吹田市山田丘1-8
英語
1-8, Yamadaoka, Suita, Osaka, Japan
0668792278
nohara@dent.osaka-u.ac.jp
日本語
名 | 幹司 |
ミドルネーム | |
姓 | 野原 |
英語
名 | Kanji |
ミドルネーム | |
姓 | Nohara |
日本語
大阪大学大学院歯学研究科
英語
Graduate School of Dentistry Osaka University
日本語
顎口腔機能治療部
英語
Department of Oral Facial Disorders
565-0871
日本語
吹田市山田丘1-8
英語
1-8, Yamadaoka, Suita, Osaka
0668792278
nohara@dent.osaka-u.ac.jp
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大阪大学
英語
Osaka University
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無し
英語
None
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その他/Other
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大阪大学大学院歯学研究科顎口腔機能治療学教室
英語
Graduate School of Dentistry Osaka University Division for Oral-Facial Disorders
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吹田市山田丘1-8
英語
1-8, Yamadaoka, Suita, Osaka, Japan
0668792278
nohara@dent.osaka-u.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2021 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
中間解析等の途中公開/Partially published
23
日本語
増粘剤の原材料の違いおよび粘度が粘液線毛輸送機能に与える影響を検討した.その結果,種類による違いはないものの,粘度が高くなるほど粘液線毛輸送機能による排出に,より時間がかかる可能性があることが明らかとなった.
英語
We examined the effects of different types of thickening agents and viscosities of thickened water samples on the mucociliary transport function. The results revealed that the thickened water samples with high viscosity may take longer to be discharged via the mucociliary transport function, while there is no difference in the time of discharge between the thickened water samples with different types of thickening agents.
2021 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
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英語
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英語
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なし
英語
None
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サッカリン時間
英語
saccharine time
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英語
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英語
試験終了/Completed
2013 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
2013 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
2014 | 年 | 01 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 10 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000052973
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000052973
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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