UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000045943
受付番号 R000052443
科学的試験名 被験食品の吸収性検証試験: ランダム化二重盲検クロスオーバー比較試験
一般公開日(本登録希望日) 2021/11/01
最終更新日 2021/12/02 10:59:20

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
被験食品の吸収性検証試験


英語
A verification study of digestion and absorption property of the test food

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
被験食品の吸収性検証試験


英語
A verification study of digestion and absorption property of the test food

科学的試験名/Scientific Title

日本語
被験食品の吸収性検証試験: ランダム化二重盲検クロスオーバー比較試験


英語
A verification study of digestion and absorption property of the test food: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover comparison trial

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
被験食品の吸収性検証試験


英語
A verification study of digestion and absorption property of the test food

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者


英語
Healthy Japanese subjects

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
酵母プロテインとホエイプロテインの吸収性を比較する


英語
To compare digestion and absorption property of the yeast-derived protein and the whey-derived protein

目的2/Basic objectives2

生物学的・臨床的同等性/Bio-equivalence

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
1. 総アミノ酸の最高血中濃度到達時間 (Tmax)


英語
1. The time to maximum concentration (Tmax) of total amino acid

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
1. 総アミノ酸の最高血中濃度 (Cmax)、上昇曲線下面積 (IAUC)、各時点の実測値

2. 血漿アミノ酸分画、分岐鎖アミノ酸 (BCAA)、必須アミノ酸のTmax、Cmax、IAUC、各時点※1の実測値

3. VAS法を用いた満腹感の各時点※2の実測値

1各時点は試験食品摂取前、試験食品摂取1時間後、2時間後、4時間後、6時間後を指す。

2各時点は試験食品摂取前、試験食品摂取15分後、30分後、45分後、60分後、90分後、120分後、180分後を指す。


英語
1. The maximum blood concentration (Cmax), the incremental area under the curve (IAUC), and the measured values at each assessment point*1 of total amino acid

2. The measured values at each assessment point*1 of plasma amino acids fractionation, branched chain amino acid (BCAA), and essential amino acid for Tmax, Cmax, and IAUC

3. The measured values of the visual analogue scale (VAS) score for satiety at each assessment point*2

*1It indicates before test-food consumption, at one, two, four, and six hours after test-food consumption

*2It indicates before test-food consumption, at 15, 30, 45, 60, 90, 120, and 180 minutes after test-food consumption


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

実薬・標準治療対照/Active

層別化/Stratification

はい/YES

動的割付/Dynamic allocation

いいえ/NO

試験実施施設の考慮/Institution consideration

施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.

ブロック化/Blocking

いいえ/NO

割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
試験食品:
I期: 酵母プロテイン
II期: ホエイプロテイン
用法・用量:
<I期、II期>
試験食品摂取前の採血を行った後、試験食品30 gを200 mLの水に溶かし、10分以内に摂取する。

※介入順序はI期からII期とし、単回摂取する。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。


英語
Test food:
<Period I> Yeast protein
<Period II> Whey protein
Administration:
After taking blood samples before intake, dissolve test food (30 g) in water (200 mL) and drink within 10 minutes.

*The intervention sequence is Period I to Period II, and each food is single ingestion.
*Washout period is for one week or more.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
試験食品:
I期: ホエイプロテイン
II期: 酵母プロテイン
用法・用量:
<I期、II期>
試験食品摂取前の採血を行った後、試験食品30 gを200 mLの水に溶かし、10分以内に摂取する。

※介入順序はI期からII期とし、単回摂取する。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。


英語
Test food:
<Period I> Whey protein
<Period II> Yeast protein
Administration:
After taking blood samples before intake, dissolve test food (30 g) in water (200 mL) and drink within 10 minutes.

*The intervention sequence is Period I to Period II, and each food is single ingestion.
*Washout period is for one week or more.

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 日本人

2. 男女両方

3. 20歳以上

4. 健常者

5. 試験責任医師が試験の参加に問題ないと判断した者


英語
1. Japanese

2. Male or female

3. Subjects aged 20 or more

4. Healthy subjects

5. Subjects who are judged as eligible to participate in the study by the physician

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者

2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者

3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、腎障害、脳血管障害、リウマチ、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患

4. 乳糖不耐症の者

5. 筋力トレーニングを行っている者

6. 特定保健用食品、機能性表示食品、その他の機能性が考えられる食品/飲料を日頃から摂取している者

7. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを常用している者

8. プロテイン飲料やプロテインバーなどの高たんぱく食を週2日以上摂取している者

9. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者、特に牛乳アレルギーがある者

10. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者

11. 新型コロナウイルス感染症に罹患している者

12. 同意書取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者

13. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者


英語
1. Subjects who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction

2. Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)

3. Subjects currently undergoing treatment for any of the following chronic disease: cardiac arrhythmia, liver disorder, kidney disorder, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases

4. Subjects who have lactose intolerance

5. Subjects who have habits of strength training

6. Subjects who take "Foods for Specified Health Uses", "Foods with Functional Claims", or other functional food/beverage in daily use

7. Subjects currently taking medicines (include herbal medicines) and supplements

8. Subjects who take high-protein diets such as protein drinks or protein bars at least two times a week

9. Subjects who are allergic to medications and/or the test-food-related products (particularly milk)

10. Subjects who are pregnant, breast-feeding, and planning to become pregnant

11. Subjects who suffer from COVID-19

12. Subjects who have been enrolled in other clinical trials within the last 28 days before the agreement to participate in this trial or plan to participate another trial during this trial

13. Subjects who are judged as ineligible to participate in the study by the physician

目標参加者数/Target sample size

10


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
髙良


英語
Tsuyoshi
ミドルネーム
Takara

所属組織/Organization

日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック


英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic

所属部署/Division name

日本語
院長


英語
Director

郵便番号/Zip code

141-0022

住所/Address

日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階


英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-5793-3623

Email/Email

t-takara@takara-clinic.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
直子
ミドルネーム
鈴木


英語
Naoko
ミドルネーム
Suzuki

組織名/Organization

日本語
株式会社オルトメディコ


英語
ORTHOMEDICO Inc.

部署名/Division name

日本語
研究開発部


英語
R&D Department

郵便番号/Zip code

112-0002

住所/Address

日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階


英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.

電話/TEL

03-3818-0610

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

nao@orthomedico.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
ORTHOMEDICO Inc.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社オルトメディコ


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Nakahara Co., Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社中原


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
医療法人社団 盛心会 タカラクリニック

南町医院


英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic

Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会


英語
the ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai

住所/Address

日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階


英語
9F Taisei Building, 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan.

電話/Tel

03-5793-3623

Email/Email

IRB@takara-clinic.com


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)

南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2021 11 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

11

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2021 10 27

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2021 10 27

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2021 11 02

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2021 12 26

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2021 11 01

最終更新日/Last modified on

2021 12 02



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日本語
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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名