UMIN試験ID | UMIN000045762 |
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受付番号 | R000052247 |
科学的試験名 | 被験食品の肝臓への作用に関する検討 -プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較- |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/10/31 |
最終更新日 | 2022/11/16 18:39:47 |
日本語
被験食品の肝臓への作用に関する検討
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較-
英語
Effect of supplement on liver.
-A placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative study-
日本語
被験食品の肝臓への作用に関する検討
英語
Effect of supplement on liver.
日本語
被験食品の肝臓への作用に関する検討
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較-
英語
Effect of supplement on liver.
-A placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative study-
日本語
被験食品の肝臓への作用に関する検討
英語
Effect of supplement on liver.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の肝臓への作用を検討すること
英語
To investigate the effect of supplement on liver.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
日本語
肝臓脂肪量
英語
Liver fat content
日本語
ALT(アラニンアミノトランスフェラーゼ)
AST(アスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ)
γ-GTP(γ-グルタミルトランスペプチダーゼ)
LDL-cho
HDL-cho
TG
体重
BMI
体脂肪率
英語
ALT : Alanine Aminotransferase
AST : Aspartate Aminotransferase
Gamma-GT : Gamma-Glutamic Transpeptidase
Low Density Lipoprotein cholesterol
High Density Lipoprotein cholesterol
Triglyceride
Body Weight
Body Mass Index
Body Fat Percentage
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品摂取(摂取期間:24週間)
英語
Test food(Intake period:24 weeks)
日本語
対照食品摂取(摂取期間:24週間)
英語
Control food (Intake period:24 weeks)
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の日本人男女
2.BMIが25.0 kg/m2以上30.0 kg/m2未満の者
3.試験の目的や内容について十分な説明を受け、試験開始前に同意書に署名した者
英語
1.Japanese male and female aged between 20 to 65 years old at the time of informed consent.
2.Subjects whose BMI is between 25.0 to 30.0 kg/m2.
3.Subjects who agreed to participate in the study on one's own will.
日本語
1.肝硬度が6.0 kPa以上の者
2.肝疾患(ウイルス性肝炎、薬剤性肝障害、肝硬変)の既往歴や現症(病)を有する者、又は罹患している疑い(肝炎ウイルス検査陽性など)がある者
3.現在、重篤な疾患を抱え治療している者
4.1週間単位でみたときの1日の平均飲酒量が純アルコール換算で60 g以上の者
5.食物アレルギーを有する者、試験食品に関連してアレルギーを引き起こす恐れのある者
6.検査項目に影響を与える可能性のある医薬品、医薬部外品を常用している者
7.検査項目に影響を与える可能性のある健康食品(特定保健用食品、栄養補助食品、機能性表示食品、サプリメントなど)を常用している者
8.同意取得から試験終了まで、医薬品(頓服除く)、医薬部外品、健康食品(特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品、サプリメントなど)の摂取を中止できない者
9.生活習慣が極度に不規則な者(夜勤や昼夜逆転生活など)
10.現在、臨床試験に参加している、又は同意取得日から起算して、過去3か月以内に他の臨床試験に参加した者
11.試験期間中に他の臨床試験に参加する予定のある者
12.日常の生活習慣を維持できない者
13.試験食品を指示通りに摂取することが困難な者
14.妊娠中、授乳中もしくは妊娠を希望している者
15.その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
1.Subjects whose liver stiffness is more than 6.0 kPa.
2.Subjects who had liver disease, or have currently under medical treatment of the liver disease.
3.Subjects who are currently undergoing treatment for serious diseases.
4.Subjects who have average intake of alcohol more than 60 g/day by week.
5.Subjects who have food allergies or who may be allergic to the test food.
6.Subjects who are taking drugs and quasi-drugs that may affect the current study.
7.Subjects who regularly take health foods that may affect the current study.
8.Subjects who will not stop taking the drugs, quasi-drugs and health foods during the study period (after agreeing to the informed consent until the end of the test food ingestion period).
9.Subjects who have extremely irregular lifestyles.
10.Subjects who are currently participating in other studies, or participated in other studies within the past 3 months from the time of the informed consent.
11.Subjects who participate in other studies during this study.
12.Subjects who will not maintain their daily routines.
13.Subjects who have difficulty in taking the test food as instructed.
14.Subjects who are pregnant or breastfeed, or planning to become pregnant during this study
15.Subjects who are consideredas unsuitable participant for the study by the doctor and investigator.
60
日本語
名 | 小百合 |
ミドルネーム | |
姓 | 松岡 |
英語
名 | Sayuri |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuoka |
日本語
株式会社ファンケル
英語
FANCL Corporation
日本語
総合研究所 ヘルスサイエンス研究センター
英語
Research Institute, Health science research center
244-0806
日本語
神奈川県横浜市戸塚区上品濃12-13
英語
12-13, Kamishinano, Totsuka-ku, Yokohama, Kanagawa, Japan
045-820-3532
ke-yui@fancl.co.jp
日本語
名 | 祐樹 |
ミドルネーム | |
姓 | 北原 |
英語
名 | Yuki |
ミドルネーム | |
姓 | Kitahara |
日本語
アポプラスステーション株式会社
英語
APO PLUS STATION CO., LTD.
日本語
CRO事業部 クリニカルオペレーション部
英語
CRO Department Clinical Operations Division
103-0027
日本語
東京都中央区日本橋2-14-1
英語
2-14-1,Nihonbashi,Chuo-ku,Tokyo, Japan
03-6386-8809
food-contact@apoplus.co.jp
日本語
その他
英語
APO PLUS STATION CO., LTD.
日本語
アポプラスステーション株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
FANCL Corporation
日本語
株式会社ファンケル
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
日立おおみか病院治験審査委員会
英語
Hitachi Omika Hospital
日本語
茨城県日立市大みか町2-22-30
英語
2-22-30,Omika-cho,Hitachi-shi,Ibaraki-ken
029-487-9111
masaki.ohata@medical-art.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盟生会 東新宿クリニック
2022 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 09 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 18 | 日 |
2022 | 年 | 08 | 月 | 12 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 10 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000052247
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000052247