UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000045632
受付番号 R000052051
科学的試験名 複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪値上昇抑制作用確認試験
一般公開日(本登録希望日) 2022/12/01
最終更新日 2023/10/05 18:52:17

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
複合成分配合サプリメントの中性脂肪値上昇抑制作用確認試験


英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of serum triglyceride.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
複合成分配合サプリメントの中性脂肪値上昇抑制作用確認試験


英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of serum triglyceride.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪値上昇抑制作用確認試験


英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of postprandial serum triglyceride.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪値上昇抑制作用確認試験


英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of postprandial serum triglyceride.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
空腹時中性脂肪値が正常からやや高めの健常者


英語
Healthy subjects with normal to slightly higher fasting serum triglyceride levels

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪上昇抑制作用に対する有効性と安全性を確認すること


英語
To evaluate the efficacy of the supplement containing complex ingredients on postprandial serum triglyceride (TG) and the safety.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
血中中性脂肪値のAUCの比較


英語
The comparison of the area under the curve of postprandial serum triglyceride level when placebo and test food are consumed

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
RLP-コレステロール値・カイロミクロンTGのAUC及び各採血時点での比較。
血中中性脂肪値の各採血時点での比較。


英語
The comparison of the area under the curve and the level at each measuring point of Remnant-like particles-cholesterol and chylomicron-TG when placebo and test food are consumed.
The comparison of the level at each measuring point of postprandial serum triglyceride when placebo and test food are consumed.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
プラセボ食品単回摂取→ウォッシュアウト期間(6日間以上)→被験食品単回摂取


英語
single ingestion of the placebo food - washout period (6 days and more) - single ingestion of the test food

介入2/Interventions/Control_2

日本語
被験食品単回摂取→ウォッシュアウト期間(6日間以上)→プラセボ食品単回摂取


英語
single ingestion of the test food - washout period (6 days and more) - single ingestion of the placebo food

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1.試験参加同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の日本人男女
2.一次スクリーニングの脂質負荷前の空腹時中性脂肪値が200 mg/dL未満で、2回のスクリーニングでの脂質負荷食摂取前後の中性脂肪値推移が類似している方
3.設定された来院日に試験会場へ通うことが可能な方
4.試験開始前に試験の参加に同意し、同意文書に署名および日付を自署出来る方


英語
1. Japanese males and females between the ages of 20 and 64 years old at the time of obtaining consent to participate in the study.
2. Healthy subjects with normal to slightly higher fasting serum triglyceride levels at pre-screening, and whose time courses of serum TG after loading dietary food resemble
each other at 1st and 2nd screening.
3. Subjects available at every designated visit.
4. Subjects who agree to participate in this study and can put signature and date to informed consent form by themselves prior to the study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 肝障害、腎・心疾患、臓器障害、糖尿病、その他重篤な疾患の既往歴がある方
2. 消化器系の手術歴がある方(盲腸切除をw除く)
3. 治療中の慢性疾患を有する方
4. 試験で用いる食品に関する食物アレルギーのある方
5. 妊娠している方、試験中に妊娠を希望される方および授乳中の方
6. 乳糖不耐症および高脂質食品に対して胃腸症状として影響を受けやすい方
7. 多量の飲酒者(1日当たりの平均純アルコール摂取量が60gを超える方)および過度の喫煙者(1日当たりの喫煙本数が20本を超える方)
8. 糖や脂質吸収抑制、中性脂肪低減作用等の効果を標榜した医薬品および食品を常に利用している方
9. 他の臨床試験に参加している方
10. 繰返しの採血によって気分不良や体調悪化になることがある方
11. 一次スクリーニング前1ヵ月から試験終了までに、この試験とは別に200 mL以上の献血を行った方または行う予定がある方
12. 朝食を摂らない習慣の方
13. 22時~6時までの時間に勤務している方(アルバイトを含め、交代制勤務者、深夜勤務者等)
14. 宗教上等の理由により、由来が明示されていない食品を摂取できない方
15. 試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された方


英語
1. Subjects with hepatic, renal, cardiac or organ disorders or diabetes or other serious diseases.
2. Subjects with a surgical history of digestive system (except appendicectom).
3. Subjects currently under treatment with chronic diseases.
4. Subjects with food allergies to the food ingredients used in the test.
5. Subjects who are pregnant or intend to become pregnant during the study or are lactating.
6. Subjects who are lactose intolerant or are susceptible to gastrointestinal symptoms of high-fat foods.
7. Heavy drinkers (average amount of intake as pure alcohol is 60 g or more per day) and excessive smokers (smoke more than 20 cigarettes per day).
8. Subjects who always take drugs or supplements which claim the suppressive absorption of sugar or lipid or reduction of triglyceride, etc.
9. Subjects who participate in other clinical trial.
10. Subjects who may feel unwell or deteriorate due to repeated blood collection.
11. Subjects who have donated or plan to donate 200 ml or more of blood separately from this study from 1 month before the primary screening to the end of the study.
12. Subjects who do not take breakfast.
13. Subjects who work from 22:00 to 6:00 (shift worker, night- shift worker, etc.)
14. Subject who cannot consume foods whose origin is not clearly indicated due to religious or other reasons.
15. Subjects judged as unsuitable for this study by the investigator for other reasons.

目標参加者数/Target sample size

40


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
英之
ミドルネーム
國重


英語
Hideyuki
ミドルネーム
Kunishige

所属組織/Organization

日本語
医療法人社団翔嶺館新札幌聖稜ホスピタル


英語
Medical Corporation Shoureikan Sinsapporo seiryou Hospital

所属部署/Division name

日本語
内科


英語
Internal medicine

郵便番号/Zip code

004-0004

住所/Address

日本語
北海道札幌市厚別区厚別東4条2丁目1番30号


英語
2-1-30, Atubetsuhigashi4jo, Atubetsu-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan

電話/TEL

011-898-2151

Email/Email

esashika@hpgr.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
竹原


英語
Isao
ミドルネーム
Takehara

組織名/Organization

日本語
株式会社 クリニカル・サポート・コーポレーション


英語
Clinical Support Corporation Limited

部署名/Division name

日本語
食品事業部


英語
Food Service Division

郵便番号/Zip code

060-0061

住所/Address

日本語
北海道札幌市中央区南1条西8丁目4-1


英語
4-1, South 1 West 8, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan

電話/TEL

011-223-3130

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

takehara@csc-smo.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Medical Corporation Shoureikan Sinsapporo seiryou Hospital

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
医療法人社団翔嶺館新札幌聖陵ホスピタル


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Fujifilm corporation

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
富士フイルム株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語
日本


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
医療法人北武会 美しが丘病院 倫理審査委員会


英語
Medical corporation Hokubukai beauty hill hospital ethics review committee

住所/Address

日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1


英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido

電話/Tel

011-882-0111

Email/Email

matsuda@ughp-cpc.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2022 12 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2021 08 26

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2021 09 02

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2021 11 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2021 12 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2021 10 01

最終更新日/Last modified on

2023 10 05



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