UMIN試験ID | UMIN000045632 |
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受付番号 | R000052051 |
科学的試験名 | 複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪値上昇抑制作用確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/12/01 |
最終更新日 | 2023/10/05 18:52:17 |
日本語
複合成分配合サプリメントの中性脂肪値上昇抑制作用確認試験
英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of serum triglyceride.
日本語
複合成分配合サプリメントの中性脂肪値上昇抑制作用確認試験
英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of serum triglyceride.
日本語
複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪値上昇抑制作用確認試験
英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of postprandial serum triglyceride.
日本語
複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪値上昇抑制作用確認試験
英語
A clinical study for evaluating of the suppressive effect of a supplement containing complex ingredients on the elevation of postprandial serum triglyceride.
日本/Japan |
日本語
空腹時中性脂肪値が正常からやや高めの健常者
英語
Healthy subjects with normal to slightly higher fasting serum triglyceride levels
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
複合成分配合サプリメントの食後血中中性脂肪上昇抑制作用に対する有効性と安全性を確認すること
英語
To evaluate the efficacy of the supplement containing complex ingredients on postprandial serum triglyceride (TG) and the safety.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血中中性脂肪値のAUCの比較
英語
The comparison of the area under the curve of postprandial serum triglyceride level when placebo and test food are consumed
日本語
RLP-コレステロール値・カイロミクロンTGのAUC及び各採血時点での比較。
血中中性脂肪値の各採血時点での比較。
英語
The comparison of the area under the curve and the level at each measuring point of Remnant-like particles-cholesterol and chylomicron-TG when placebo and test food are consumed.
The comparison of the level at each measuring point of postprandial serum triglyceride when placebo and test food are consumed.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
プラセボ食品単回摂取→ウォッシュアウト期間(6日間以上)→被験食品単回摂取
英語
single ingestion of the placebo food - washout period (6 days and more) - single ingestion of the test food
日本語
被験食品単回摂取→ウォッシュアウト期間(6日間以上)→プラセボ食品単回摂取
英語
single ingestion of the test food - washout period (6 days and more) - single ingestion of the placebo food
日本語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.試験参加同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の日本人男女
2.一次スクリーニングの脂質負荷前の空腹時中性脂肪値が200 mg/dL未満で、2回のスクリーニングでの脂質負荷食摂取前後の中性脂肪値推移が類似している方
3.設定された来院日に試験会場へ通うことが可能な方
4.試験開始前に試験の参加に同意し、同意文書に署名および日付を自署出来る方
英語
1. Japanese males and females between the ages of 20 and 64 years old at the time of obtaining consent to participate in the study.
2. Healthy subjects with normal to slightly higher fasting serum triglyceride levels at pre-screening, and whose time courses of serum TG after loading dietary food resemble
each other at 1st and 2nd screening.
3. Subjects available at every designated visit.
4. Subjects who agree to participate in this study and can put signature and date to informed consent form by themselves prior to the study.
日本語
1. 肝障害、腎・心疾患、臓器障害、糖尿病、その他重篤な疾患の既往歴がある方
2. 消化器系の手術歴がある方(盲腸切除をw除く)
3. 治療中の慢性疾患を有する方
4. 試験で用いる食品に関する食物アレルギーのある方
5. 妊娠している方、試験中に妊娠を希望される方および授乳中の方
6. 乳糖不耐症および高脂質食品に対して胃腸症状として影響を受けやすい方
7. 多量の飲酒者(1日当たりの平均純アルコール摂取量が60gを超える方)および過度の喫煙者(1日当たりの喫煙本数が20本を超える方)
8. 糖や脂質吸収抑制、中性脂肪低減作用等の効果を標榜した医薬品および食品を常に利用している方
9. 他の臨床試験に参加している方
10. 繰返しの採血によって気分不良や体調悪化になることがある方
11. 一次スクリーニング前1ヵ月から試験終了までに、この試験とは別に200 mL以上の献血を行った方または行う予定がある方
12. 朝食を摂らない習慣の方
13. 22時~6時までの時間に勤務している方(アルバイトを含め、交代制勤務者、深夜勤務者等)
14. 宗教上等の理由により、由来が明示されていない食品を摂取できない方
15. 試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された方
英語
1. Subjects with hepatic, renal, cardiac or organ disorders or diabetes or other serious diseases.
2. Subjects with a surgical history of digestive system (except appendicectom).
3. Subjects currently under treatment with chronic diseases.
4. Subjects with food allergies to the food ingredients used in the test.
5. Subjects who are pregnant or intend to become pregnant during the study or are lactating.
6. Subjects who are lactose intolerant or are susceptible to gastrointestinal symptoms of high-fat foods.
7. Heavy drinkers (average amount of intake as pure alcohol is 60 g or more per day) and excessive smokers (smoke more than 20 cigarettes per day).
8. Subjects who always take drugs or supplements which claim the suppressive absorption of sugar or lipid or reduction of triglyceride, etc.
9. Subjects who participate in other clinical trial.
10. Subjects who may feel unwell or deteriorate due to repeated blood collection.
11. Subjects who have donated or plan to donate 200 ml or more of blood separately from this study from 1 month before the primary screening to the end of the study.
12. Subjects who do not take breakfast.
13. Subjects who work from 22:00 to 6:00 (shift worker, night- shift worker, etc.)
14. Subject who cannot consume foods whose origin is not clearly indicated due to religious or other reasons.
15. Subjects judged as unsuitable for this study by the investigator for other reasons.
40
日本語
名 | 英之 |
ミドルネーム | |
姓 | 國重 |
英語
名 | Hideyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Kunishige |
日本語
医療法人社団翔嶺館新札幌聖稜ホスピタル
英語
Medical Corporation Shoureikan Sinsapporo seiryou Hospital
日本語
内科
英語
Internal medicine
004-0004
日本語
北海道札幌市厚別区厚別東4条2丁目1番30号
英語
2-1-30, Atubetsuhigashi4jo, Atubetsu-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-898-2151
esashika@hpgr.jp
日本語
名 | 功 |
ミドルネーム | |
姓 | 竹原 |
英語
名 | Isao |
ミドルネーム | |
姓 | Takehara |
日本語
株式会社 クリニカル・サポート・コーポレーション
英語
Clinical Support Corporation Limited
日本語
食品事業部
英語
Food Service Division
060-0061
日本語
北海道札幌市中央区南1条西8丁目4-1
英語
4-1, South 1 West 8, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-223-3130
takehara@csc-smo.co.jp
日本語
その他
英語
Medical Corporation Shoureikan Sinsapporo seiryou Hospital
日本語
医療法人社団翔嶺館新札幌聖陵ホスピタル
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Fujifilm corporation
日本語
富士フイルム株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Medical corporation Hokubukai beauty hill hospital ethics review committee
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 08 | 月 | 26 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 02 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000052051
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000052051