UMIN試験ID | UMIN000044542 |
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受付番号 | R000050888 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による血流・体温の改善効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/09/01 |
最終更新日 | 2023/10/24 15:11:39 |
日本語
試験食品摂取による血流・体温の改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in blood flow and body temperature
日本語
試験食品摂取による血流・体温の改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in blood flow and body temperature
日本語
試験食品摂取による血流・体温の改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in blood flow and body temperature
日本語
試験食品摂取による血流・体温の改善効果確認試験
英語
A confirmation study of test food in blood flow and body temperature
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品摂取による血流(皮膚血流)・体温(皮膚表面温度)への影響について検証する。
英語
To verify ingestion of test food on blood flow (skin blood flow) and body temperature (skin surface temperature).
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
皮膚血流量
皮膚表面温度
英語
Blood flow
(skin blood flow)
Body surface temperature (skin surface temperature)
日本語
体感VASアンケート
英語
VAS questionnaire
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品単回摂取→ウォッシュアウト期間→対照食品単回摂取
英語
Single ingestion of test food- washout period- single ingestion of placebo food.
日本語
対照食品単回摂取→ウォッシュアウト期間→被験食品単回摂取
英語
Single ingestion of placebo food- washout period- single ingestion of test food.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上60歳未満の健康な男女
(2)日頃より手足の冷えを感じる者
(3)BMIが18.5 kg/m^2以上30.0 kg/m^2未満の者
(4)当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1)Healthy male/female subjects ranging in age from 20 to 60, at informed consent.
(2)Those who feel coldness in their hands and feet on a daily basis.
(3)Subjects whose BMI is less than 18.5 or over 30.0 kg/m^2.
(4)Subjects who can give informed consent to take part in this trial, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
(1)新型コロナウイルスなど感染症に罹患または罹患の疑いのある者、あるいは濃厚接触者にあたる者
(2)現在継続的に治療中の者、または試験期間中に何らかの薬剤治療を予定している者
(3)試験結果に影響する可能性があると思われる医薬品、健康食品、サプリメント(モノグルコシルヘスペリジン、ヒハツ由来ピペリン類、コーヒー豆由来クロロゲン酸類等を含む)を日常的に服用または摂取している者、および試験期間中に服用または摂取の可能性がある者
(4)測定部位に大きな創傷、炎症がある者
(5)喫煙者および過去1年以内に喫煙習慣があった者
(6)カカオを含む食品を摂取できない者
(嗜好上の理由、及びカカオ摂取により頭痛等を発症する者が該当)
(7)月経不順、月経痛、更年期障害に関連する症状等が重いと自覚している者
(8)食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(9)妊娠中または妊娠を予定している者、および授乳中の者
(10)高血圧症の既往歴および現病歴がある者
(11)心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(12)アルコール多飲者
(13)医薬品および食物にアレルギーがある者(特に、乳、大豆、豚肉)
(14)検査当日にマニキュアやつけ爪などをとることが出来ない者
(15)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、 あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(16)試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1)Subjects who had or suspected infectious disease such as COVID-19, or who had close contact with a COVID-19 patient.
(2)Subjects who have current medical treatments, or who are planning some kind of treatment the study period.
(3)Subjects who constantly use medicines that may affect test results.(cephem antibiotics such as Cefaclor, Cefotiam, Cefdinir, Anti-alcoholic drugs such as Disulfiram, Cyanamide etc.).Those who take health foods and supplements (turmeric, ornithine, etc.) daily, and those who may take or take them during the test period.
(4)Subjects who have wound or inflammation around the measurement area.
(5)Smokers or subjects who smoked within a year.
(6)Subjects who cannot intake the foods containing cacao (because of preference, headache, etc.)
(7)Subjects who are aware of the severity such as menstrual irregularity, menstrual pain, menopause.
(8)Subjects who have irregular eating habits or irregular life rhythm (shift worker, midnight worker).
(9)Pregnant, possibly pregnant, lactating women.
(10)Subjects who have current medical history or past medical history of high blood pressure.
(11)Subjects with previous/current medical history of serious disease in heart, liver, kidney, digestive organ etc.
(12)Subjects with excessive alcohol intakes.
(13)Subjects having drug/food allergy. (especially milk, soy, pork)
(14)Subjects who cannot remove their manicure or false nail on test-day.
(15)Subjects who are now under the other clinical trials with some kind of medicine/food, or participated in those within 4 weeks prior to this study, or are planning to join those after giving informed consent to take part in this study.
(16)Others who have been determined as ineligible for participation, according to the principal/sub investigator's opinion.
26
日本語
名 | 利広 |
ミドルネーム | |
姓 | 川馬 |
英語
名 | Toshihiro |
ミドルネーム | |
姓 | Kawama |
日本語
森永製菓株式会社
英語
Morinaga & Co.,Ltd
日本語
研究所・健康科学研究センター
英語
Health Science and Research Center, R&D institute
230-8504
日本語
神奈川県横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1, Shimosueyoshi, Tsurumi-ku, Yokohama
045-571-6140
t-kawama-jb@morinaga.co.jp
日本語
名 | 宏之 |
ミドルネーム | |
姓 | 稲垣 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Inagaki |
日本語
森永製菓株式会社
英語
Morinaga & Co.,Ltd
日本語
研究所・健康科学研究センター
英語
Health Science and Research Center, R&D institute
230-8504
日本語
神奈川県横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1, Shimosueyoshi, Tsurumi-ku, Yokohama
070-3864-8665
h-inagaki-jj@morinaga.co.jp
日本語
その他
英語
Morinaga & Co.,Ltd
日本語
森永製菓株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Morinaga & Co.,Ltd
日本語
森永製菓株式会社
日本語
研究所・健康科学研究センター
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5山和内神田ビル2F
英語
2F Sanwauchikanda Building, 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, Japan
03-5297-5548
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
チヨダパラメディカルケアクリニック/Chiyoda Paramedical Care Clinic
2021 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
Jpn Pharmacol Ther vol.49, no.10, 1697-1704 2021
最終結果が公表されている/Published
Jpn Pharmacol Ther vol.49, no.10, 1697-1704 2021
27
日本語
・被験食品は、皮膚血流量を優位に改善した。
・被験食品は、皮膚表面温度を優位に改善した。
・被験食品は、「手先の冷え」の感覚を優位に改善した。
英語
Test food intake significantly increased skin blood flow, and skin surface temperature compared to control food. The VAS analysis showed a significant improvement in "hand coldness" 60 minutes after test food intake compared to control food.
2021 | 年 | 09 | 月 | 02 | 日 |
日本語
英語
日本語
Jpn Pharmacol Ther vol.49, no.10, 1697-1704 2021
英語
Jpn Pharmacol Ther vol.49, no.10, 1697-1704 2021
日本語
Jpn Pharmacol Ther vol.49, no.10, 1697-1704 2021
英語
Jpn Pharmacol Ther vol.49, no.10, 1697-1704 2021
日本語
なし
英語
None
日本語
・皮膚血流量
・皮膚表面温度
・VASアンケート
英語
Blood flow (skin blood flow)
Body surface temperature (skin surface temperature)
VAS questionnaire
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2021 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 06 | 月 | 15 | 日 |
2023 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050888
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050888
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |