UMIN試験ID | UMIN000044190 |
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受付番号 | R000050300 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による内臓脂肪へ与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/05/21 |
最終更新日 | 2022/11/18 16:07:10 |
日本語
試験食品摂取による内臓脂肪へ与える影響
英語
Study for the Effects of a Test Food on Visceral Fat.
日本語
試験食品摂取による内臓脂肪へ与える影響
英語
Study for the Effects of a Test Food on Visceral Fat.
日本語
試験食品摂取による内臓脂肪へ与える影響
英語
Study for the Effects of a Test Food on Visceral Fat.
日本語
試験食品摂取による内臓脂肪へ与える影響
英語
Study for the Effects of a Test Food on Visceral Fat.
日本/Japan |
日本語
なし(健常者)
英語
N/A(healthy adults)
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本試験は、試験食品摂取が内臓脂肪に与える影響の検討を目的とする。
英語
This study aims to examine efficacy of a test food on visceral fat.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
内臓脂肪・体脂肪関連評価項目(1)
(1):事前検査、摂取前、摂取1週後、摂取2週後
英語
Indexes for visceral fat and body fat.(1)
(1):Screening, Week 0, Week 1, Week 2.
日本語
*副次評価項目
[1]血液特殊検査(1)
[2]唾液特殊検査(2)
[3]糞便特殊検査(2)
[4]QOL関連評価項目(2)
[5]呼気特殊検査(2)
*安全性評価項目
[1]血圧/脈拍測定(1)
[2]血液学的検査(1)
[3]血液生化学的検査(1)
[4]尿一般検査(1)
[5]骨密度測定(2)
[6]被験者日誌(3)
[7]医師による問診(1)
[8]副作用発現有無/有害事象判定(2)
(1):事前検査、摂取前、摂取1週後、摂取2週後
(2):摂取前、摂取1週後、摂取2週後
(3):摂取開始7日前より試験終了まで毎日
*その他項目
食事調査(4)
(4):摂取前(3日間)、摂取2週後(3日間)
英語
*Secondary indexes
[1]Specific blood test(1).
[2]Specific saliva test(2).
[3]Specific fecal test(2).
[4]QOL(2).
[5]Specific exhalation test(2).
*Safety
[1]Blood pressure, pulsation(1).
[2]Hematologic test(1).
[3]Blood biochemical test(1).
[4]Urine analysis(1).
[5]Bone density measurement(2).
[6]Subject's diary(3).
[7]Doctor's questions(1).
[8]Side effects and adverse events(2).
(1):Screening, Week 0, Week 1, Week 2.
(2):Week 0, Week 1, Week 2.
(3): Everyday From the seven days before the first day of ingestion of a test material to the last day of the test.
*Other indexes
Dietary survey (4)
(4):Week 0 (for 3 days), Week 2 (for 3 days).
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食の摂取(1日3回、2週間)
英語
Intake of the test meal (3 times in a day; 2 weeks).
日本語
試験食の摂取(1日3回、2週間)及び運動(1日10分間、2週間)
英語
Intake of the test meal (3 times in a day; 2 weeks) and exercise (10 min. in a day; 2 weeks).
日本語
通常食の摂取(試験参加以前の食習慣を継続、2週間)
英語
Intake of normal meals (keeping habit of eating before participating with the study; 2 weeks).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
[1]試験参加の同意取得時点での年齢が30歳以上65歳未満の健康な男性
[2]BMIが23.0kg/m2以上30.0kg/m2未満で内臓脂肪が高めの者
[3]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[4]指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
[5]試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
[1] Healthy Japanese males aged 30-64 years.
[2] Individuals whose BMI is not less than 23 kg/m2 and under 30 kg/m2 and visceral fat level is relatively high.
[3]Individuals whose written informed consent has been obtained.
[4]Individuals who can visit an inspection facility and be inspected in designated days.
[5]Individuals judged appropriate for the study by the principal.
日本語
[1]試験期間中、健康食を2週間の継続摂取困難な者
[2]過度な便秘症の者(採便困難な者)
[3]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[4]精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、脂質異常症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[5]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
[6]肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
[7]消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
[8]本試験開始3ヶ月以内に体重の変化が±2 kg以上あった者
[9]摂取前検査2週間前より試験終了日までに健康診断の受診予定がある者
[10]過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
[11]食品アレルギー症状を有する者、ならびに起こす恐れのある者
[12]日常的な飲酒量が1日あたり純アルコール換算で30g/日を超える者
[13]日常的な喫煙量が1日あたり21本以上の者
[14]試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(長期の旅行など)
[15]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、内臓脂肪や体脂肪低減効果を訴求する特定保健用食品、機能性表示食品および健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
[16]現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
[17]本人または家族が健康・機能性食品を開発・製造もしくは販売する企業に勤務する者
[18]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
[1]Individuals who cannot continue to eat a test meal for 2 weeks.
[2]Individuals who are in constipation.
[3]Individuals using medical products.
[4]Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia.
[5]Individuals who used or applied a drug for treatment of disease in the past 1 month.
[6]Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, hematological and blood disease.
[7]Individuals who contract or have a history of serious endocrine disease.
[8]Individuals who recorded weight gain and loss (+-2 kg) in the past 3 months.
[9]Individuals who have a plan to take health checkup from 2 weeks before Week 0 to the last day of the test.
[10]Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400mL in the past 3 months.
[11]Individuals who are sensitive to test product or other foods, and medical products.
[12]Individuals who excessively take alcohol (expressed in an amount of alcohol: over 30g/day).
[13]Individuals who smoke over 21 cigarettes in a day.
[14]Individuals with possible changes of life style, such as conducting a long-term travel, during the test period.
[15]Individuals who have a habit to use drug claiming to reduce visceral fat and body fat in the past 3 months.
[16]Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
[17]Individuals who are or whose family is engaged in health foods of functional foods.
[18]Individuals judged inappropriate for the study by the principal.
150
日本語
名 | 貴弘 |
ミドルネーム | |
姓 | 小野 |
英語
名 | Takahiro |
ミドルネーム | |
姓 | Ono |
日本語
うえのあさがおクリニック
英語
Ueno-Asagao Clinic
日本語
院長
英語
Head
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
info@ueno-asagao.clinc
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Shimizu |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床試験管理部
英語
Administrative Department of Clinical Trials
110-0015
日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社TESホールディングス
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Non-disclosure
日本語
非公開
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
+81-3-6240-1162
i.takahashi@tes-h.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 04 | 月 | 06 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 07 | 日 |
2021 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 05 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 05 | 月 | 12 | 日 |
2022 | 年 | 11 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050300
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050300