UMIN試験ID | UMIN000043940 |
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受付番号 | R000050161 |
科学的試験名 | 整腸作用の体感の個人差とその対策に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/06/30 |
最終更新日 | 2024/04/19 14:37:20 |
日本語
整腸作用の体感の個人差とその対策に関する研究
英語
The study of individual variation in feelings of bowel movement and the countermeasures
日本語
整腸作用の体感に関する研究
英語
The study of individual variation in feelings of bowel movement
日本語
整腸作用の体感の個人差とその対策に関する研究
英語
The study of individual variation in feelings of bowel movement and the countermeasures
日本語
整腸作用の体感に関する研究
英語
The study of individual variation in feelings of bowel movement
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
整腸作用を有する食品素材の効果と腸内菌叢との関係を調べる
英語
To evaluate the relationship between the effects of intestinal regulating foods and the gut microbiota
その他/Others
日本語
関係性の調査
英語
To evaluate the relationship
該当せず/Not applicable
日本語
16Sメタゲノム解析による腸内細菌叢の評価(試験開始前後)および排便に関する日誌、生活習慣についてのアンケート実施
英語
16S rRNA gene based metagenome analysis of gut microbiome (before and after the test period) , stool diary and lifestyle habit questionnaire
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
診断/Diagnosis
食品/Food |
日本語
①Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505を100億cfu、②Clostridium butyricum NTを50億cfu、③イヌリンを2g、④マンノオリゴ糖を3 g、⑤小麦ブランを12 gを、順番に1週間ずつ毎日摂取する。各摂取期間の間は1週間間隔をあける。
英語
(1) Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505: 1*10^10 cfu, (2) Clostridium butyricum NT: 5*10^9 cfu, (3) Inulin: 2 g, (4) Manno-oligosaccharides: 3 g, and (5) Wheat bran: 12 g, are daily taken for one week, respectively. There is a one-week interval between each intervention.
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
同意取得時の年齢が20歳以上の男女
英語
Males and females over 20 years old
日本語
①整腸剤や便秘薬(下剤を含む)を常用している者
②アルコール依存症の者
③緊急に治療を要する疾患に罹患している者、または重篤な合併症を有する者
④消化吸収に影響を与える消化器疾患、または手術歴がある者
⑤食物アレルギーを有する者
⑥妊娠している者、試験期間中妊娠の意思がある者、授乳中の者
⑦他の食品の摂取や薬剤を使用する試験に参加中の者
英語
(1) Subjects who regularly use intestinal and constipation drugs (including strong laxatives)
(2) Subjects who are heavy drinkers or alcoholics
(3) Subjects who have a disease that requires emergency treatment, or have serious complications
(4) Subjects who have a medical history of digestive diseases or surgeries affecting digestion and absorption
(5) Subjects with food allergy
(6) Subjects who are pregnant or plan to become pregnant, or breast-feeding during the study
(7) Subjects who are participating in other clinical trials that intake/apply any foods or drugs
100
日本語
名 | 康雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 齋藤 |
英語
名 | Yasuo |
ミドルネーム | |
姓 | Saito |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
商品技術開発研究所
英語
R&D Laboratory
555-8502
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka 555-8502, Japan
05017466514
yasuo.saito@glico.com
日本語
名 | 雅俊 |
ミドルネーム | |
姓 | 三瓶 |
英語
名 | Masatoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Sampei |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
商品技術開発研究所
英語
R&D Laboratory
555-8502
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka 555-8502, Japan
05017496432
masatoshi.sampei@glico.com
日本語
その他
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
商品技術開発研究所
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
グリコグループ研究倫理委員会
英語
The Institutional Review Board of Glico Group
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishiyodogawa-ku, Osaka 555-8502, Japan
05017454027
toshihiko.koike@glico.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
https://center6.umin.ac.jp/cgi-bin/ctr/ctr_view_reg.cgi?recptno=R000050161
未公表/Unpublished
https://center6.umin.ac.jp/cgi-bin/ctr/ctr_view_reg.cgi?recptno=R000050161
145
日本語
5種類の試験食すべてにおいて、腸内菌叢データから整腸作用の体感が得られるか判別する判別モデルが作成できた。
また、便秘で悩んでいた被験者17名の内、15名が5種類の試験食のいずれかによって整腸作用の体感を得られたことが分かった。
英語
For all five types of test foods, we were able to create a discriminant model that determines whether a user can experience the feelings of bowel movement based on the gut microbiome data.
Additionally, it was found that 15 of the 17 subjects who suffered from constipation were able to experience the feelings of bowel movement with one of the five test foods.
2024 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
日本語
被験者は健常な21~68歳までの成人
英語
Subjects were healthy adults between the ages of 21 and 68.
日本語
本試験は非ランダム化試験の為、割付はされていない。試験に参加した145名全員が試験食を摂取し主要アウトカムが解析された。
英語
This study is a non-randomized study, so no allocation was made. All 145 participants in the study completed the study position and the primary outcome was analyzed.
日本語
なし
英語
None
日本語
16Sメタゲノム解析による腸内細菌叢の評価(試験開始前後)
排便に関する日誌
生活習慣についてのアンケート実施
英語
16S rRNA gene based metagenome analysis of gut microbiome (before and after the test period)
stool diary
lifestyle habit questionnaire
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 03 | 月 | 11 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 11 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050161
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050161
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |