UMIN試験ID | UMIN000055709 |
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受付番号 | R000050081 |
科学的試験名 | 皮膚カロテノイド測定器を用いた大学生の野菜摂取量増加のための働きかけ |
一般公開日(本登録希望日) | 2024/10/02 |
最終更新日 | 2025/10/03 18:11:30 |
日本語
皮膚カロテノイド測定器を用いた大学生の野菜摂取量増加のための働きかけ
英語
Encouragement for university students to increase vegetable intake using an equipment to measure skin carotenoid levels
日本語
大学生の野菜摂取量の評価
英語
Evaluation of vegetable intake in university students
日本語
皮膚カロテノイド測定器を用いた大学生の野菜摂取量増加のための働きかけ
英語
Encouragement for university students to increase vegetable intake using an equipment to measure skin carotenoid levels
日本語
大学生の野菜摂取量の評価
英語
Evaluation of vegetable intake in university students
日本/Japan |
日本語
健常大学生
英語
Healthy university students
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
大学生において、皮膚カロテノイド量を測定するVeggie Meterを使った食育の効果を見ること
英語
To investigate the effectiveness of food education in university students using Veggie Meter which measures skin carotenoid levels
その他/Others
日本語
食育の効果を検証する
英語
To verify the effectiveness of food education
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
開始から6か月後の皮膚カロテノイド量の変化
英語
The change in skin carotenoid levels at six months after
日本語
開始から6か月後の皮膚AGEsの変化
開始から6か月後の食事アンケートによる野菜摂取の改善
英語
The change in skin advanced end products (AGEs) levels at six months after
Improvement of vegetable intake evaluated by food intake questionnaire at six months after
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
皮膚カロテノイド量と皮膚AGEs量の測定
簡単な食事指導
英語
Measurements of skin carotenoid and AGEs levels
Quick dietary guidance
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
28 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
栄養学を学んでいる学生
または栄養学を学んでいない学生
同意を得た者
英語
Students who study nutrition or students who do not study nutrition
with consent
日本語
同意のないもの
英語
without consent
334
日本語
名 | 明 |
ミドルネーム | |
姓 | 尾花 |
英語
名 | Akira |
ミドルネーム | |
姓 | Obana |
日本語
聖隷浜松病院
英語
Seirei Hamamatsu General Hospital
日本語
眼科
英語
Department of Ophthalmology
430-8558
日本語
浜松市中区住吉2-12-12
英語
2-12-12 Sumiyoshi, Naka-ku, Hamamatsu City, Shizuoka, Japan
0534742222
obana@sis.seirei.or.jp
日本語
名 | 美津夫 |
ミドルネーム | |
姓 | 木俣 |
英語
名 | Mitsuo |
ミドルネーム | Obana |
姓 | Kimata |
日本語
聖隷浜松病院
英語
Seirei Hamamatsu General Hospital
日本語
臨床研究管理センター
英語
Clinical research center
4308558
日本語
浜松市中区住吉2-12-12
英語
2-12-12 Sumiyoshi, Naka-ku, Hamamatsu City, Shizuoka, Japan
0534742222
http://www.seirei.or.jp/hamamatsu/
m-kimata@sis.seirei.or.jp
日本語
その他
英語
Departement of Ophthalmology, Seirei Hamamatsu General Hospital
日本語
聖隷浜松病院
日本語
眼科
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Departement of Ophthalmology, Seirei Hamamatsu General Hospital
日本語
聖隷浜松病院
日本語
眼科
自己調達/Self funding
日本語
日本
英語
Japan
日本語
常葉大学健康プロデュース学部、浜松市
英語
Faculty of Health Promotional Sciences, Tokoha University, Hamamatsu City
日本語
常葉大学健康プロデュース学部、浜松市
英語
Faculty of Health Promotional Sciences, Tokoha University, Hamamatsu City
日本語
聖隷浜松病院
英語
Seirei Hamamatsu General Hospital
日本語
浜松市中区住吉2-12-12
英語
2-12-12 Sumiyoshi, Naka-ku, Hamamatsu City, Shizuoka, Japan
0534742222
m-kimata@sis.seirei.or.jp
はい/YES
2021-001H
日本語
常葉大学
英語
Tokoha University
日本語
英語
常葉大学浜松キャンパス
2024 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
https://drive.google.com/file/d/1Z4Xd1S-BokWSdM0MhXDndIzyPQdmFZjK/view?usp=sharing
最終結果が公表されている/Published
https://drive.google.com/file/d/1Z4Xd1S-BokWSdM0MhXDndIzyPQdmFZjK/view?usp=sharing
323
日本語
Primary outcomes ベジスコア 3回の測定結果(中央値) 初回319から1か月後のスコアは331に上昇し(p<0.05)、6か月後のスコアは313に低下した(p<0.01)。 Secondary outcomes ① AGEsスコア 3回の測定結果(中央値) AGEsスコア 3回の測定結果(中央値) 初回0.43から1か月後のスコアは0.45に上昇し(p<0.05)、6か月後のスコアは0.46に上昇した(VS.初回 p<0.01)。 ② 開始から6か月後の食事アンケートによる野菜摂取の変化 野菜全量と緑黄色野菜の1日の摂取頻度は、初回から6か月後にそれぞれ変化はなかった(p=0.063、P=0.849)。
英語
Primary outcomes: Veggie score rose from 319 at baseline to 331 at 1 month (p<0.05), then fell to 313 at 6 months (p<0.01). Secondary outcomes: AGEs score increased from 0.43 to 0.45 at 1 month (p<0.05) and 0.46 at 6 months (p<0.01 vs baseline). Daily intake frequency of total and green/yellow vegetables showed no significant change at 6 months (p=0.063, p=0.849).
2025 | 年 | 10 | 月 | 03 | 日 |
日本語
英語
日本語
男性比:53%、家族と同居:59%、大学3-4年生:57%、運動部所属:51%
英語
Male: 53%; Living with family: 59%; Third- or fourth-year university students: 57%; Members of athletic clubs: 51%
日本語
同意323名中、Primary outcomes 測定者
初回測定者322名(1名未測定) → 1か月後測定者301名(22名未測定) → 6か月後測定者206名(117名未測定)
英語
Of the 323 participants who provided consent, 322 underwent the baseline measurement (1 not measured), 301 underwent the 1-month measurement (22 not measured), 206 underwent the 6-month measurement (117 not measured).
日本語
発生なし
英語
None
日本語
ベジスコア、AGEsスコア、食物摂取頻度調査(野菜摂取頻度)
英語
Veggie score, AGEs score, and dietary intake frequency survey (frequency of vegetable intake)
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2024 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050081
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050081