UMIN試験ID | UMIN000043531 |
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受付番号 | R000049711 |
科学的試験名 | 酵母の摂取が糖の分解作用及び食後血糖値に与える影響の検討-ランダム化二重盲検交差比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/03/26 |
最終更新日 | 2024/05/17 12:21:19 |
日本語
酵母の摂取が糖の分解作用及び食後血糖値に与える影響の検討-ランダム化二重盲検交差比較試験-
英語
Investigation on Effect of Ingestion of Yeast on Degradation of Glucose and Postprandial Blood Glucose Level - A Randomized, Double-blinded, Crossover Comparative Study -
日本語
酵母の摂取が糖の分解作用及び食後血糖値に与える影響の検討
英語
Investigation on Effect of Ingestion of Yeast on Degradation of Glucose and Postprandial Blood Glucose Level
日本語
酵母の摂取が糖の分解作用及び食後血糖値に与える影響の検討-ランダム化二重盲検交差比較試験-
英語
Investigation on Effect of Ingestion of Yeast on Degradation of Glucose and Postprandial Blood Glucose Level - A Randomized, Double-blinded, Crossover Comparative Study -
日本語
酵母の摂取が糖の分解作用及び食後血糖値に与える影響の検討
英語
Investigation on Effect of Ingestion of Yeast on Degradation of Glucose and Postprandial Blood Glucose Level
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を継続摂取させた際の、呼気中二酸化炭素及び食後血糖値に与える影響を検討することを目的とする。
英語
To investigate the effect of continuous ingestion of the study food on breath carbon dioxide and postprandial blood glucose level
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
・血糖値の曲線下面積(AUC)
英語
Blood glucose area under the curve (AUC)
日本語
・インスリン値の経時的変化
・血糖値の経時的変化
・インスリン値の曲線下面積(AUC)
・呼気中二酸化炭素量
・血中エタノール濃度
・体脂肪率
・腹囲
英語
Change in insulin level over time, Change in blood glucose level over time, Insulin area under the curve (AUC), Breath carbon dioxide content, Blood ethanol concentration, Body fat percentage, Abdominal circumference
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品を1日2回、2週間摂取する。
英語
Study food will be ingested twice daily, for 2 weeks.
日本語
プラセボを1日2回、2週間摂取する。
英語
Placebo will be ingested twice daily, for 2 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①年齢:20歳以上、65歳未満
②性別:日本人男性及び女性
③SCR時の空腹時血糖値が126㎎/dL未満
④SCR時のHbA1cが6.5%未満の方
⑤一日に複数回採血が可能な方
⑥BMIが30.0㎏/m2未満の方
⑦スマートフォン・PCにより電子日誌の入力が可能な方
⑧試験の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で試験参加に同意した方
英語
1.Age between 20 and 65 years at the time of informed consent
2.Japanese male or female
3.Those who have a fasting blood glucose level of less than 126 mg/dL at the time of screening.
4.Those who have an HbA1c value of less than 6.5% at the time of screening
5.Those who is able to have blood collected multiple times a day
6.BMI of less than 30 kg/m2
7.Those who are able to input electronic diary with smartphone / PC
8.Those who received sufficient explanation about the trial, volunteered to participate after understanding the purpose, and agree to participate in the trial with written consent
日本語
①現在、何らかの疾病で通院、または薬剤および漢方で治療を行っている方(ただし頓服は可能)
②医師の管理下で食事療法、運動療法を行っている方
③重篤な疾患の現病もしくは既往のある方
④現在、糖質分解および血糖値に影響を及ぼすとされる医薬部外品、特定保健用食品、健康食品やサプリメントを常用している方(ただし、同意取得以降、試験期間中やめることができる方は参加可とする)
⑤薬物アレルギー、食物アレルギーの現病および既往のある方
⑥薬物依存、アルコール依存の現病もしくは既往のある方
⑦交代制勤務で夜勤勤務のある方
⑧アルコール多飲の方(アルコール換算60g/日)
⑨過度な喫煙者(21本/日以上)
⑩試験期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある方
⑪妊娠中、授乳中もしくは試験期間中に妊娠を希望する方
⑫同意取得前1か月以内に他の臨床試験に参加していた方または現在参加している方、または試験期間中に参加予定の方
⑬試験責任医師が本試験の参加にふさわしくないと判断された方
英語
1.Those who has been currently visiting a hospital or treated with any drug or herbal remedy (however, dosing as needed is allowed) for any disease
2.On diet / exercise therapy under the guidance of a doctor
3.Have a current or history of serious illness
4.Those who regularly uses any quasi-drug, food for specified health use, health food or supplement that is considered to affect glucose degradation and blood glucose level (however, the person will be eligible if he/she can stop using it during the study period after provision of the informed consent)
5.Current or history of drug allergies or food allergies
6.Those who have a current or a past medical history of drug or alcohol dependence
7.Those who work in shifts, or night shifts
8.Alcohol consumption of >60g equivalent
9.Those who have excessive smoking habits (21 or more cigarettes / day)
10.Planning to significantly change their lifestyle (diet, sleep, exercise, etc.) during the trial
11.Pregnant or lactating, or willing to be pregnant during the trial
12.Participation in another clinical trial within one month of enrollment into the trial, participating currently or planning to participate
13.Judged by the investigator to be unsuitable for participating in this study
30
日本語
名 | 靖 |
ミドルネーム | |
姓 | 岩元 |
英語
名 | Yasushi |
ミドルネーム | |
姓 | Iwamoto |
日本語
株式会社日健協サービス
英語
Nikkenkyo Service Co., Ltd.
日本語
研究開発担当部長
英語
General Manager for Research & Development
369-0134
日本語
埼玉県鴻巣市三町免12
英語
12 Sanchomen Konosu-shi Saitama Japan
048-580-6108
yasushi.iwamoto@nkks.jp
日本語
名 | 義忠 |
ミドルネーム | |
姓 | 比良 |
英語
名 | Yoshitada |
ミドルネーム | |
姓 | Hira |
日本語
株式会社アイメックRD
英語
IMEQRD Co., Ltd
日本語
企画営業部
英語
Planning and Sales Department
104-0061
日本語
東京都中央区銀座6-2-1 Daiwa銀座ビル3F
英語
6-2-1 Ginza Chuo-ku Tokyo Japan
03-6704-5968
clinical-trial@imeqrd.co.jp
日本語
その他
英語
IMEQRD Co., Ltd
日本語
株式会社アイメックRD
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Nikkenkyo Service Co., Ltd.
日本語
株式会社日健協サービス
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団 白水会 須田クリニック治験審査委員会
英語
Suda Clinic institutional review board
日本語
東京都新宿区高田馬場2-8-14
英語
2-8-14,Takadanobaba,Shinjyuku,Tokyo
03-6704-5968
jimukyoku@imeqrd.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
30
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
2021 | 年 | 02 | 月 | 24 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 09 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 03 | 月 | 05 | 日 |
2024 | 年 | 05 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000049711
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000049711
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |