UMIN試験ID | UMIN000042956 |
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受付番号 | R000049039 |
科学的試験名 | 食塩摂取量における加齢の効果:追跡調査 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/01/09 |
最終更新日 | 2021/01/11 09:06:52 |
日本語
年齢による食塩摂取量の変化
英語
Alteration of dietary salt intake with age
日本語
年齢による食塩摂取量の変化
英語
ASIA
日本語
食塩摂取量における加齢の効果:追跡調査
英語
Alteration of individual dietary salt intake with age in the Japanese population; follow-up study
日本語
食塩摂取量における加齢の効果:追跡調査
英語
ASIA
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
general population
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
加齢に伴う食塩摂取量が増加するという仮説を検証する
英語
To test the hypothesis that individual salt intake increases with age in the Japanese adults.
その他/Others
日本語
日本人の食塩摂取量は未だに多く、高齢者は若年者に比べてその摂取量が多いと報告されている。しかし、経時的に観察した研究はなく、加齢が食塩接種を増加するか否かは明らかでない。そこで、加齢による食塩摂取量の変化を観察研究により調査する。
英語
The National Health and Nutrition Survey Japan demonstrated high salt intake and higher salt intake in old compared to young populations. Although this observation implies that individual salt intake increases with age, tracking alterations in salt intake with age is necessary to discover the truth. If salt intake increases with age, this should be quite important information for devising population-based strategies to lower salt intake. Thus, the present study was designed to test the hypothesis that individual salt intake increases with age in the Japanese adults using retrospective follow-up design.
日本語
食塩摂取量
英語
Changes in individual dietary salat intake for 10 years
日本語
英語
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
遠州病院の人間ドックに2008-2009年に参加し、さらに10年後にも参加した男女
英語
Men and women who participated in a baseline health checkup (2008-2009) at our center and had a health checkup 10 years later.
日本語
腎障害、悪性腫瘍、活動性炎症性疾患、心血管病の既往
英語
Renal insufficiency (creatinine 1.5 mg/dL or more), malignant neoplasm, active inflammatory disease, and a history of cardiovascular events.
2600
日本語
名 | 靖明 |
ミドルネーム | |
姓 | 土肥 |
英語
名 | YASUAKI |
ミドルネーム | |
姓 | DOHI |
日本語
名古屋学院大学
英語
Nagoya Gakuin University
日本語
リハビリテーション学部
英語
Faculty of Rehabilitation Sciences
456-0062
日本語
名古屋市熱田区大宝3-1-17
英語
3-1-17 Taiho, Atsuta, Nagoya 480-1298, Japan
0526784078
ydohi@ngu.ac.jp
日本語
名 | 靖明 |
ミドルネーム | |
姓 | 土肥 |
英語
名 | YASUAKI |
ミドルネーム | |
姓 | DOHI |
日本語
名古屋学院大学
英語
Nagoya Gakuin University
日本語
リハビリテーション学部
英語
Faculty of Rehabilitation Sciences
456-0062
日本語
名古屋市熱田区大宝3-1-17
英語
3-1-17 Taiho, Atsuta, Nagoya 480-1298, Japan
0526784078
ydohi@ngu.ac.jp
日本語
その他
英語
Nagoya Gakuin University
日本語
名古屋学院大学
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
none
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
JA静岡厚生連 遠州病院倫理委員会
英語
JA Shizuokakohseiren Enshu Hospital Ethics Committee
日本語
静岡県浜松市中区中央1-1-1
英語
1-1-1 Chuo, Naka-ku, Hamamatsu, Shizuoka, 430-0929, Japan
053-453-1111
esoumu@kou.ja-shizuoka.or.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 01 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
2598
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 12 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 13 | 日 |
日本語
10年間の観察研究により食塩摂取量の変化を検討した。食塩摂取量は随時尿を用いて計算した。研究のおこなわれた地域の食塩摂取量が10年間で変化したか否かを、ベースラインと10年後の断面調査により比較した。
英語
(1) 10-year follow-up study
We compared individual-level changes in salt intake at the beginning and end of this period. Among this group, 1543 participated in our annual health checkup each year during the 10-year period, and in these participants, we assessed year over year longitudinal changes in salt intake.
(2) Cross-sectional study
To investigate changes in salt intake in the region during that time, participants in our health checkup program between July 2008 and June 2009 and those between July 2018 and June 2019 (10-year time point) were compared. To minimize the effects of potential confounding factors, a propensity-matched analysis was applied.
(3) Procedures
The checkup program included an interview regarding health status, routine physical examination, chest X-ray, electrocardiography, and laboratory assessment of cardiovascular risk factors. Salt intake was assessed by estimating 24-hour urinary sodium excretion using a spot urine sample.
(4) Statistical analysis
In the follow-up study, changes in salt intake during the 10-year period were assessed using paired Student t-tests, while repeated-measures analysis of variance was used to assess changes in salt intake with age in the 1543 participants with complete annual data during the 10-year period (from 2008 to 2018).The mean daily salt intake per person in the region where the present study was conducted at the initial and 10-year time points was compared using propensity-matched models with unpaired Student t-tests.
2021 | 年 | 01 | 月 | 09 | 日 |
2021 | 年 | 01 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000049039
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000049039
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |