UMIN試験ID | UMIN000044117 |
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受付番号 | R000048570 |
科学的試験名 | 甘酒長期摂取による腸内細菌叢の変化及び感冒症状に及ぼす影響検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/06/30 |
最終更新日 | 2022/02/18 13:18:46 |
日本語
甘酒長期摂取による腸内細菌叢の変化及び感冒症状に及ぼす影響検証試験
英語
Verification of intestinal environment improvement and effect on cold symptoms by amazake long-term intake
日本語
甘酒長期摂取による腸内細菌叢の変化及び感冒症状に及ぼす影響検証試験
英語
Verification of intestinal environment improvement and effect on cold symptoms by amazake long-term intake
日本語
甘酒長期摂取による腸内細菌叢の変化及び感冒症状に及ぼす影響検証試験
英語
Verification of intestinal environment improvement and effect on cold symptoms by amazake long-term intake
日本語
甘酒長期摂取による腸内細菌叢の変化及び感冒症状に及ぼす影響検証試験
英語
Verification of intestinal environment improvement and effect on cold symptoms by amazake long-term intake
日本/Japan |
日本語
該当しない
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
甘酒の長期摂取による腸内環境改善機能を検証すること及び感冒症状の発症への影響を検証する。
英語
Verification of intestinal environment improvement and effect on cold symptoms by amazake long-term intake
その他/Others
日本語
甘酒の長期摂取による便通状態への影響を検証する。
英語
Verification of effect on bowel movement by amazake long-term intake
日本語
腸内細菌叢の変化及び感冒症状の発症への影響
英語
alteration of intensional bacterial flora and effect on cold symptoms
日本語
便通状態
英語
Bowel movement
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
米麹と酒粕を原料とした甘酒を1日1本飲用
英語
Amazake made by rice koji and sake lees is taken once a day
日本語
対照飲料を1日1本
英語
Placebo drink of control 3 is taken once a day
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)松生クリニックの定期的な来院者(酸化マグネシウムを処方されている軽度便秘症の者)、もしくは、試験責任医師に直接参加の意思表明をしてリクルートされた健常成人
2)試験参加の同意取得時点での年齢が20歳以上60歳以下の者
3)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
4)指定日に来院でき、問診を受ける事のできる者
5)試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1) Regular visitors to Matsuike Clinic (those with mild constipation who are prescribed magnesium oxide) or healthy adults recruited by expressing their intention to participate directly with the investigator.
2) Those who are 20 to 60 years old at the time of obtaining consent to participate in the exam
3) Those who have received sufficient explanation about the purpose and contents of this test, have the ability to consent, voluntarily volunteer to participate after understanding it well, and can consent to participate in this test in writing.
4) Those who can come to the hospital on the designated date and receive interviews
5) Those who the investigator deems appropriate to participate in this study
日本語
1)軽度便秘症以外の症状を有する者
2)既往歴について、試験参加に影響のないと試験責任医師が判断出来ない者
3)試験食品含有成分にアレルギー症状を起こす恐れのある者
4)甘酒(メーカーを問わない)を習慣的に摂取している者
5)妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性ならびに試験期間中の妊娠を計画の者
6)アルコール依存症、又はその他の精神障害を有する者
7)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(夜間勤務、長期の旅行等)
8)保健機能食品やサプリメント食品類を新たに試験期間中に摂取予定のある者
9)過去6ヶ月以内に入院を伴う治療を受けた者
10)現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
11)その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
1) Persons with symptoms other than mild constipation
2) Those who cannot be judged by the investigator as having no influence on the participation in the examination regarding the medical history
3) Persons who may cause allergic symptoms to the ingredients contained in the test food
4) Those who habitually consume amazake (regardless of manufacturer)
5) Those planning to become pregnant, lactating or possibly pregnant and pregnant during the study period
6) Persons with alcoholism or other mental disorders
7) Persons who may change their lifestyle during the examination period (night shift, long-term travel, etc.)
8) Those who plan to take new health foods and supplement foods during the test period
9) Those who have been treated with hospitalization within the past 6 months
10) Those who are currently participating in other human clinical trials, those who have not passed 3 months since participating in other human clinical trials
11) Others who are judged by the investigator to be inappropriate for this study
100
日本語
名 | 貞夫 |
ミドルネーム | |
姓 | 森 |
英語
名 | Sadao |
ミドルネーム | |
姓 | Mori |
日本語
森永製菓株式会社
英語
MORINAGA & CO., LTD.
日本語
研究所
英語
R & D Center
230-8504
日本語
神奈川県横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1 Shimosueyoshi Turumi-ku Yokohama, Kanagawa
045-571-6140
s-mori-ab@morinaga.co.jp
日本語
名 | 貞夫 |
ミドルネーム | |
姓 | 森 |
英語
名 | Sadao |
ミドルネーム | |
姓 | Mori |
日本語
森永製菓株式会社
英語
MORINAGA & CO., LTD.
日本語
研究所
英語
R & D Center
230-8504
日本語
神奈川県横浜市鶴見区下末吉2-1-1
英語
2-1-1 Shimosueyoshi Turumi-ku Yokohama, Kanagawa
045-571-6140
s-mori-ab@morinaga.co.jp
日本語
その他
英語
MORINAGA & CO., LTD.
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森永製菓株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
MORINAGA & CO., LTD.
日本語
森永製菓株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
特定非営利活動法人MINS
英語
NPO MINS
日本語
東京都港区三田5丁目20番9-401号
英語
401 5-20-9 mita minato-ku Tokyo
03-6416-1868
npo-mins@j-irb.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
松生クリニック(東京都)
2021 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
中間解析等の途中公開/Partially published
82
日本語
2020年12月より2021年6月の期間に、酒粕と米麹を原料とした甘酒或いは対照食品の飲料を90日間摂取し、摂取期間中に発生した感冒症状の日数を群間で比較した結果、甘酒摂取群では、感冒症状、特に下痢や発熱の症状の発生が、対照飲料摂取群と比較し有意に抑制されていた。
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2020 | 年 | 11 | 月 | 11 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 12 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 05 | 月 | 06 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000048570
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000048570
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |