UMIN試験ID | UMIN000042901 |
---|---|
受付番号 | R000048415 |
科学的試験名 | コラーゲン含有食品の長期摂取試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2022/02/01 |
最終更新日 | 2022/07/01 15:54:16 |
日本語
コラーゲン含有食品の長期摂取試験
英語
Long-term intake test of collagen-containing foods
日本語
コラーゲン含有食品の長期摂取試験
英語
Long-term intake test of collagen-containing foods
日本語
コラーゲン含有食品の長期摂取試験
英語
Long-term intake test of collagen-containing foods
日本語
コラーゲン含有食品の長期摂取試験
英語
Long-term intake test of collagen-containing foods
日本/Japan |
日本語
なし (成人健常者)
英語
N/A (healthy adults)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常男女に試験食品を12週間継続摂取させたときの膝の関節の動きとそれに伴う運動機能に対する改善効果を検討する
英語
To examine the effect of improving the movement of knee joints and the accompanying motor function when healthy men and women are continuously ingested the test food for 12 weeks
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
膝の他動性関節可動域測定
英語
Knee passive range of motion measurement
日本語
1)JKOM
2)膝の違和感のVAS (安静時・歩行時・階段昇降時)
3)10m歩行 (通常速度・最大速度・歩数)
4)階段昇降テスト
英語
1)JKOM
2)VAS of discomfort in the knee (when resting, walking, climbing stairs)
3)10m walking (normal speed, maximum speed, number of steps)
4)Stair climbing test
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(コラーゲン含有食品)の12週間摂取
英語
Intake the test food (Collagen-containing food) for 12 weeks
日本語
対照食品の12週間摂取
英語
Intake the control food for 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)試験参加同意文書取得時の年齢が20歳以上75歳未満の日本人男女
2)健康な者で現在何らかの重篤な疾患の治療をしていない者
3)OA(変形性膝関節症)やリウマチ患者ではないが、膝に違和感を抱えている者
4)JKOMの痛みのVASが20mm以上の者(望ましくは50mm以下)
5)JKOMのⅢ 日常生活の状態(問9-18)の点数の高い者
6)来所予定日に指定の施設に来院できる者
7)本試験の目的・内容について十分に理解したうえで書面により同意した者
英語
1)Japanese males and females between the ages of 20 and less than 75 at the time of obtaining consent to participate in the test
2)Healthy persons who are not currently being treated for any serious illness
3)Those who are not patients with OA (gonarthrosis) or rheumatism but have discomfort in the knees
4)Those with JKOM pain VAS of 20 mm or more (preferably 50 mm or less)
5)JKOM III those with a high score in daily living conditions (Q9-18)
6)Those who can visit the designated facility on the scheduled visit date
7)Those who fully understand the purpose and content of this test and have agreed in writing
日本語
1)OA(変形性膝関節症、KL分類でグレードⅡ以上)の者、リウマチ患者及び痛風の者
2)肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病(日本糖尿病学会の定める基準による)、その他疾患により、試験参加が困難な者
3)循環器系疾患の既往歴のある者
4)本試験に影響する可能性のある医薬品や、健康食品・サプリメント(特定保健用食品、機能性表示食品、栄養機能食品を含む)を常用している者(ただし同意取得時点で摂取を休止できる者は該当しない)
5)試験食品(コラーゲン)に関連するアレルギーのある者
6)過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者
7)試験開始前月から試験開始までに200mL以上の献血を行なった者または試験期間中にその予定がある者
8)他の臨床試験に参加中あるいは試験終了後4週間以内の者
9)アルコール多飲者及び過度の喫煙者
10)食生活が極度に不規則な者
11)事前検査時のBMIが25.0以上の者
12)10m歩行(最大速度歩行)での歩行速度が1.6m/sec以上の者
13)事前に行なわれる本試験の説明に対し、その趣旨に賛同できない者
14)医師により本試験参加に不適切と判断された者
英語
1)Patients with OA (gonarthrosis, grade II or higher in KL classification), RA and/or goat
2)Those who have difficulty to participate in this study because of conditions i.e., liver, kidney, or cardiac disease, breathing, endocrinology, metabolism, nervous, or conscious disorder, diabetes (determined by JDA), and other diseases
3)Those with history of cardiovascular diseases
4)Those who use medicines, health foods and supplements (including "Food for specified health uses", "Foods with function claims" and "Food with nutrient function claims") constantly, excepting those who can stop them at taking of informed consent
5)Those who have allergies related to test food (collagen)
6)Previous experience of poor or worsened health after giving a blood sample
7)Blood donations 200 mL or more in the month before the trial or have plans for making a blood donation 200 mL or more during the trial period
8)Participation in another clinical trial, whether ongoing or within the last four weeks
9)Heavy drinkers and smokers
10)Extremely irregular dietary patterns
11)Those with a BMI of 25.0 or higher at the time of pre-examination
12)Those with a walking speed of 1.6 m / sec or more when walking 10 m (maximum walking speed)
13)Those who do not wish to provide their consent to the details of the trial explained to them in advance
14)Those who judged that examination responsible doctor is not appropriate for this study participation
60
日本語
名 | 由晃 |
ミドルネーム | |
姓 | 塩島 |
英語
名 | Yoshiaki |
ミドルネーム | |
姓 | Shiojima |
日本語
株式会社龍泉堂
英語
Ryusendo Co., Ltd.
日本語
代表取締役社長 兼 CEO
英語
President and CEO
171-0021
日本語
東京都豊島区西池袋1-5-3
英語
1-5-3 Nishi-ikebukuro, Toshima-ku, Tokyo 171-0021, Japan
03-3985-8346
y.shiojima@ryusendo.co.jp
日本語
名 | 潤 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Megumi |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
株式会社龍泉堂
英語
Ryusendo Co., Ltd.
日本語
開発室
英語
Development Division
171-0021
日本語
東京都豊島区西池袋1-5-3
英語
1-5-3 Nishi-ikebukuro, Toshima-ku, Tokyo 171-0021, Japan
03-3985-8346
m.takahashi@ryusendo.co.jp
日本語
その他
英語
Akanuma Surgery Clinic
Clinical Trials Division
日本語
赤沼外科医院
日本語
臨床試験事業部
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ryusendo Co., Ltd.
日本語
株式会社龍泉堂
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
赤沼外科医院 倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Akanuma Surgery Clinic
日本語
北海道札幌市南区石山2条6丁目14-1
英語
6-14-1 Ishiyama 2-jo, Minami-ku, Sapporo-shi, Hokkaido 005-0842, Japan
011-591-1777
s-ito@kyowa-t.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2022 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
Unpublished due to the protocol including the intellectual property rights
最終結果が公表されている/Published
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2021.2024466
60
日本語
主評価項目に有意な差が認められた。
英語
A significant difference was observed in the primary outcome.
2022 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
日本語
健常な日本人成人
英語
Healthy Japanese adult
日本語
60名完遂→58名解析対象
英語
60 participants completed and 58 subjects were incorporated into the analyses.
日本語
有害事象無し
英語
No adverse effect reported
日本語
膝の他動性関節可動域測定
英語
Knee passive range of motion measurement
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2020 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2021 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 01 | 月 | 05 | 日 |
2022 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000048415
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000048415