UMIN試験ID | UMIN000042291 |
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受付番号 | R000048280 |
科学的試験名 | 被験食品の摂取が健常者の体調および免疫機能に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/07/31 |
最終更新日 | 2021/11/08 13:32:39 |
日本語
被験食品の摂取が健常者の体調および免疫機能に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on the physical condition and the immune function of healthy subjects
日本語
被験食品の摂取が健常者の体調および免疫機能に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on the physical condition and the immune function of healthy subjects
日本語
被験食品の摂取が健常者の体調および免疫機能に及ぼす影響: ランダム化プラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Effects of consumption of the test food on the physical condition and the immune function of healthy subjects: A randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group comparison trial
日本語
被験食品の摂取が健常者の体調および免疫機能に及ぼす影響
英語
Effects of consumption of the test food on the physical condition and the immune function of healthy subjects
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品の8週間継続摂取が健常者の体調および免疫機能に及ぼす影響を検証する。
英語
To verify the effects of eight-week consumption of the test food on the physical condition and the immune function of the subjects
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
該当せず/Not applicable
日本語
体調アンケート
英語
The Questionnaire concerning the physical condition
日本語
1. 体調アンケート (主要アウトカムを除く項目)
2. 免疫機能
3. 日誌アンケート
英語
1. The Questionnaire concerning the physical condition (Items excluding the primary outcome)
2. Immune functions
3. Diary questionnaires
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
期間: 8週間
試験食品: 被験食品
用法・用量: 1日あたり2包を、朝食後に1包、夕食後に1包、コップ半分程度の水またはぬるま湯とともに摂取する。
※1日の用量はその日のうちに摂取する。飲み忘れた場合は気が付いた際に摂取する。
英語
Duration: Eight weeks
Test food: Active food
Administration: Take two packs per day (one pack each after breakfast and dinner with half a glass of water).
*If you forget to take the test food, take it as soon as you remember within the day.
日本語
期間: 8週間
試験食品: プラセボ
用法・用量: 1日あたり2包を、朝食後に1包、夕食後に1包、コップ半分程度の水またはぬるま湯とともに摂取する。
※1日の用量はその日のうちに摂取する。飲み忘れた場合は気が付いた際に摂取する。
英語
Duration: Eight weeks
Test food: Placebo
Administration: Take two packs per day (one pack each after breakfast and dinner with half a glass of water).
*If you forget to take the test food, take it as soon as you remember within the day.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人成人男女
2. 疲れやすく体調を崩しやすい者
3. 試験責任医師が試験の参加に問題ないと判断した者
4. スクリーニング兼摂取前検査時におけるFIが相対的に高い者
英語
1. Healthy Japanese adult subjects
2. Subjects who are easy to get tired and sick
3. Subjects who are judged as eligible to participate in the study by the physician
4. Subjects who have relatively high scoring of FI at screening
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、腎障害、脳血管障害、リウマチ、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品、その他の機能性が考えられる食品/飲料を日頃から摂取している者
5. 乳酸菌飲料、発酵食品等、乳酸菌を高含有する食品を1週間に2日以上食べる者
6. コラーゲン/ゼラチンを高含有する食品 (牛すじ、レバー、モツ・ホルモン、豚足、鶏もも肉、鶏手羽先・皮、鶏軟骨、魚の皮、ハモ、ウナギ、あんこう、煮こごり、コラーゲン鍋、ゼラチン、グミ、マシュマロ等) を1週間に2日以上食べる者
7. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを常用している者
8. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者、特に魚類、コラーゲン、ゼラチンにアレルギーがある者
9. 花粉症に罹患している者
10. 同意書取得日以前の1年間において、インフルエンザ等感染症のワクチンを接種した者
11. 喫煙中または同意書取得日以前の1年間において禁煙を開始した者
12. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
13. 同意書取得日以前の3ヶ月間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
14. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
英語
1.Subjects who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction
2.Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)
3.Currently undergoing treatment for any of the following chronic disease: cardiac arrhythmia, liver disorder, kidney disorder, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4.Subjects who take "Foods for Specified Health Uses", "Foods with Functional Claims", or other functional food/beverage in daily use
5.Subjects who eat foods highly containing lactic acid bacteria such as lactic acid bacteria beverages and fermented foods more than two days per week
6.Subjects who eat foods highly containing collagen and/or gelatin such as beef sinew, liver, offal (motsu or horumon), pig's feet, chicken leg, chicken wing, chicken skin, chicken gristle (nankotsu), fish skin, conger pike (hamo), eel, anglerfish, jellied broth (nikogori), collagen-nabe, gelatin, gummi, and marshmallow more than two days per week
7.Subjects who are currently taking medications (including herbal medicines) and supplements
8.Subjects who are allergic to medicines and/or the test food-related products. Particularly allergic to fish, collagen, and gelatin.
9.Subjects who have a pollen allergy
10.Subjects who have received vaccination for infectious diseases such as influenza within a year before the agreement to participate in this trial
11.Subjects who are smokers, or started smoking cessation within a year before the agreement to participate in this trial
12.Subjects who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant
13.Subjects who have been enrolled in other clinical trials within the last three months before the agreement to participate in this trial or plan to participate another trial during this trial
14.Subjects who are judged as ineligible to participate in the study by the physician
60
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙良 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
名 | 直子 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Naoko |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
株式会社オルトメディコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nippi, Inc.
日本語
株式会社ニッピ
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
医療法人社団 盛心会 タカラクリニック
南町医院
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
the ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Building, 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan.
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
2021 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
66
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 30 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 02 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 10 | 月 | 30 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 08 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000048280
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000048280