UMIN試験ID | UMIN000041832 |
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受付番号 | R000047757 |
科学的試験名 | 低タンパク玄米が慢性腎臓病患者に及ぼす腸内フローラへの影響評価のための研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/09/18 |
最終更新日 | 2023/09/25 14:42:00 |
日本語
低タンパク玄米が慢性腎臓病患者に及ぼす腸内フローラへの影響評価のための研究
英語
A study for evaluating the effect of low-protein brown rice on intestinal flora in patients with chronic kidney disease.
日本語
低タンパク玄米が慢性腎臓病患者に及ぼす腸内フローラへの影響評価のための研究
英語
A study for evaluating the effect of low-protein brown rice on intestinal flora in patients with chronic kidney disease.
日本語
低タンパク玄米が慢性腎臓病患者に及ぼす腸内フローラへの影響評価のための研究
英語
A study for evaluating the effect of low-protein brown rice on intestinal flora in patients with chronic kidney disease.
日本語
低タンパク玄米が慢性腎臓病患者に及ぼす腸内フローラへの影響評価のための研究
英語
A study for evaluating the effect of low-protein brown rice on intestinal flora in patients with chronic kidney disease.
日本/Japan |
日本語
慢性腎臓病
英語
Chronic kidney disease
腎臓内科学/Nephrology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
慢性腎臓病患者において、低タンパク玄米を12週間摂取することで生じる腸内フローラの変化を評価する。主要評価項目として低タンパク玄米導入前後の腸内フローラの評価。副次的評価項目として、腸内フローラの変化による炎症関連項目を検討する。(IL-6 、TNF-α、レプチン、インドキシル硫酸、p-クレシル硫酸、microRNA、exosome)
英語
To evaluate the effect of 12 weeks of low-protein brown rice consumption on intestinal flora in patients with chronic kidney disease. The primary endpoint was the evaluation of the intestinal flora before and after the introduction of low-protein brown rice. As a secondary endpoint, an inflammatory component related to changes in the intestinal flora should be considered. (IL -6, leptin, indoxyl sulfate, p-cresyl sulfate, microRNA, exosome)
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
同意取得後、参加者は三か月間、ヨーグルトなどのプロバイオティクスを中止する。初回評価を行った後、参加者は三か月間、低タンパク食を摂取し、二回目の評価を行う。その後、低タンパク玄米を三か月摂取して頂き、最終評価を行う。毎回の評価で腸内フローラを確認する。
英語
After obtaining the consent, participants will stop using probiotics such as yogurt for three months. After the initial assessment, participants consume a low-protein diet for 3 months and undergo a second assessment. After that, low-protein brown rice is consumed for 3 months and the final evaluation is performed. The intestinal flora is checked at each evaluation.
日本語
各時点での炎症関連項目の評価。(IL-6 、レプチン、インドキシル硫酸、p-クレシル硫酸、microRNA、exosome)
英語
Assessment of inflammation-related parameters at each time point. (IL -6, leptin, indoxyl sulfate, p-cresyl sulfate, microRNA, exosome)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
同意取得後、参加者は三か月間、ヨーグルトなどのプロバイオティクスを中止する。その後、参加者は三か月間、タンパク制限食を摂取する。その後、三か月にわたって、低タンパク玄米のレトルトパック一個(150g)を1食分とし、1週間に計10食分を食べる。
英語
After obtaining the consent, participants will stop using probiotics such as yogurt for three months. Participants then eat a protein-restricted diet for three months. Over the next three months, one retort pack (150g) of low-protein brown rice is taken as one serving, and a total of 10 servings are eaten a week.
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1) CKD ステージ3以下の外来通院患者。
(eGFR 59ml/min/1.73m2以下。透析患者は含まない)。
2) タンパク制限療法を行っていない者。
3) 文書同意が得られた患者
英語
1) Outpatients with CKD stage 3 or lower. (eGFR less than 59 ml/min/1.73 m2, not including dialysis patients) .
2) Those who have not received protein restriction therapy.
3) Patients from whom written informed consent was obtained.
日本語
1) 解析のために必要な量の検体が採取困難な患者。
2) 認知機能や身体機能の低下により、食事療法の実施が困難な患者。
3) 炎症性腸疾患を有する患者。
英語
1) Patients in whom it is difficult to obtain sufficient samples for analysis.
2) Patients who have cognitive or physical impairments that make it difficult to follow a diet.
3) Patients with inflammatory bowel disease.
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日本語
名 | 修 |
ミドルネーム | |
姓 | 脇野 |
英語
名 | Shu |
ミドルネーム | |
姓 | Wakino |
日本語
慶應義塾大学医学部 内科学教室
英語
Department of internal medicine, Keio University, School of Medicine
日本語
腎臓内分泌代謝内科
英語
Division of Endocrinology, Metabolism and Nephrology
160-8582
日本語
東京都新宿区信濃町35
英語
35-banchi, Shinano-machi ,Shinjuku-ku,Tokyo, Japan
+81-3-3353-1211
shuwakino@z8.keio.jp
日本語
名 | 京華 |
ミドルネーム | |
姓 | 安達 |
英語
名 | Keika |
ミドルネーム | |
姓 | Adachi |
日本語
慶應義塾大学医学部 内科学教室
英語
Department of internal medicine, Keio University, School of Medicine
日本語
腎臓内分泌代謝内科
英語
Division of Endocrinology, Metabolism and Nephrology
160-8582
日本語
東京都新宿区信濃町35
英語
35-banchi, Shinano-machi ,Shinjuku-ku,Tokyo, Japan
+81-3-3353-1211
keika@a7.keio.jp
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その他
英語
Division of Endocrinology, Metabolism and Nephrology Department of Internal Medicine Keio University, School of Medicine
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慶應義塾大学医学部 内科学教室
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英語
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その他
英語
Medical Rice Association
日本語
メディカルライス協会
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その他/Other
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英語
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英語
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ホリカフーズ株式会社
英語
Forica Foods Co., Ltd.
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慶應義塾大学病院臨床研究推進センター
英語
Keio University Hospital Clinical and Translational Research Center
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東京都新宿区信濃町35
英語
35-banchi, Shinano-machi ,Shinjuku-ku,Tokyo, Japan
+81-3-5363-3961
med-rinri-jimu@adst.keio.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2020 | 年 | 09 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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試験終了/Completed
2020 | 年 | 09 | 月 | 09 | 日 |
2020 | 年 | 09 | 月 | 18 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
2022 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 09 | 月 | 18 | 日 |
2023 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000047757
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000047757
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |