UMIN試験ID | UMIN000041043 |
---|---|
受付番号 | R000046871 |
科学的試験名 | 液状赤だしみそ汁の日常的な摂取による酸化ストレス軽減効果に関する検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/07/09 |
最終更新日 | 2021/01/07 11:10:59 |
日本語
液状赤だしみそ汁の日常的な摂取による酸化ストレス軽減効果に関する検証
英語
Verification of the reducing effect on oxidative stress by daily intake of miso soup made with liquid miso
日本語
液状赤だしみそ汁の日常的な摂取による酸化ストレス軽減効果に関する検証
英語
Verification of the reducing effect on oxidative stress by daily intake of miso soup made with liquid miso
日本語
液状赤だしみそ汁の日常的な摂取による酸化ストレス軽減効果に関する検証
英語
Verification of the reducing effect on oxidative stress by daily intake of miso soup made with liquid miso
日本語
液状赤だしみそ汁の日常的な摂取による酸化ストレス軽減効果に関する検証
英語
Verification of the reducing effect on oxidative stress by daily intake of miso soup made with liquid miso
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
味噌汁を20歳以上の成人に4週間連続摂取させたときの、酸化ストレス軽減効果について、探索的に評価する。
英語
Do an exploratory evaluation of the reducing effect on oxidative stress for adults (over 20 years old) by miso soup intake for four weeks.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
摂取開始または4週後の
酸化ストレス度(尿中8-OHdG、尿中クレアチニン)
英語
Oxidative stress level (urinary 8-OHdG, urinary creatinine) at the beginning of or after the intake for four weeks.
日本語
摂取開始または4週後の
アンケート(排便、ストレス、肌)
尿中ナトリウム、尿中インドキシル硫酸、尿中タンパク
英語
Questionnaire(about defecation, stress and skin), urinary sodium, urinary indoxyl sulfate and urinary protein at the beginning of or after the intake for four weeks.
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
「だし香るとろける味噌 八丁味噌使用赤だし 410g」17g(大さじ1杯)を4週間毎日、1回1杯、1日2回をお味噌汁として摂取する
英語
Intake a cup of miso soup made with 17g"LIQUID MISO HATCHO AKADASHI 410g"twice a day daily for four weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1.本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2.同意取得時の年齢が20歳以上の日本人
3.お味噌汁の摂取量が週5杯以下の者
4.赤だし味噌汁を試験期間中継続して摂取できる者
5.事前調査アンケートにより酸化ストレスが高いと考えられる生活習慣を持つ者
英語
1.Persons who received a sufficient explanation of the purpose and contents of the exam, have the capacity to consent, applied with free will with sufficient understanding, and agreed to participate with a written document
2.Japanese who are over 20 years old
3.Persons who take five cups or less of miso soup a week
4.Persons who can continuously take miso soup made with Aka dashi during study
5.Persons who have lifestyle that are considered to have high oxidative stress according to the pre-questionnaire
日本語
1.慢性疾患を有する者
2.大豆アレルギーを有する者
3.抗酸化作用を及ぼす可能性のある医薬品、特定保険食品、健康食品などを常用している者
4.試験開始前1ヶ月間に、他の試験に参加した方、あるいは本試験同意後に他の試験に参加する予定のある者
5.授乳中の者、妊娠している者、試験期間中に妊娠の予定、希望がある者
英語
1.Persons who have chronic illness,
2.Persons who are allergic to soy
3.Persons who daily use medicines, foods for specified health uses, health foods and supplements that may have anti oxidative effect
4.Persons who have participated in other tests within the first month before the start of the test, or those who intend to participate in another exam after consenting to this exam
5.Persons who are pregnant, planning or hoping to be pregnant during the study period, breastfeeding
30
日本語
名 | 良礼 |
ミドルネーム | |
姓 | 安竹 |
英語
名 | Takanori |
ミドルネーム | |
姓 | Yasutake |
日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
営業企画部
英語
Sales planning Department
105-0004
日本語
東京都港区新橋4-6-15日新建物新橋ビル7F
英語
Nisshin Tatemono Shinbashi Bld. 7F, 4-6-15 Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
0368092722
yasutake@hc-sys.jp
日本語
名 | 美保 |
ミドルネーム | |
姓 | 松本 |
英語
名 | Miho |
ミドルネーム | |
姓 | Matsumoto |
日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
営業企画部
英語
Sales Planning Department
105-0004
日本語
東京都港区新橋4-6-15日新建物新橋ビル7F
英語
Nisshin Tatemono Shinbashi Bld. 7F, 4-6-15 Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
080-4374-2722
matsumoto@hc-sys.jp
日本語
その他
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
MARUSAN-AI Co., Ltd.
日本語
マルサンアイ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
ヘルスケアシステムズ倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
東京都港区新橋4-6-15日新建物新橋ビル7F
英語
Nisshin Tatemono Shinbashi Bld. 7F, 4-6-15 Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
03-6809-2722
soumu@hc-sys.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
30
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 16 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
2021 | 年 | 01 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000046871
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000046871