UMIN試験ID | UMIN000041024 |
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受付番号 | R000046662 |
科学的試験名 | 植物抽出物の軽度不調改善効果に関する探索的研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/07/09 |
最終更新日 | 2021/04/15 13:50:43 |
日本語
植物抽出物の軽度不調改善効果に関する探索的研究
英語
Effects of Plant Extract on Improving Minor Ailments: An Exploratory Study
日本語
植物抽出物の軽度不調改善効果に関する探索的研究
英語
Effects of Plant Extract on Improving Minor Ailments: An Exploratory Study
日本語
植物抽出物の軽度不調改善効果に関する探索的研究
英語
Effects of Plant Extract on Improving Minor Ailments: An Exploratory Study
日本語
植物抽出物の軽度不調改善効果に関する探索的研究
英語
Effects of Plant Extract on Improving Minor Ailments: An Exploratory Study
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物抽出物を4週間継続摂取した際の軽度不調の改善効果について網羅的探索を行う。
英語
Comprehensive search for clinical benefits associated with 4 weeks daily intake of a plant extract on improving minor ailments.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
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プレゼンティーイズム
英語
Presenteeism
日本語
睡眠日誌、睡眠時脳波、心拍、腸内細菌叢、尿中酸化ストレスマーカー(8-ヒドロキシ-2’-デオキシグアノジン (8-OHdG)、8-イソプラスタン)、睡眠および心身の状態に関する調査
英語
Sleeping record, electroencephalogram during sleeping, heart rate variability, intestinal flora, urinary oxidative stress markers (8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (8-OHdG), 8-isoprostane), survey on subjects' sleeping and mental and physical conditions.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
はい/YES
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品:植物抽出物含有タブレット
摂取期間:4週間
1日摂取量:10錠
英語
Daily ingestion 10 tablets of active test food for 4 weeks.
日本語
プラセボ食品:プラセボタブレット
摂取期間:4週間
1日摂取量:10錠
英語
Daily ingestion 10 tablets of placebo test food for 4 weeks.
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英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本試験の意義、内容、目的を十分に理解し、本試験の参加について文書にて同意を得られた者
2. 同意取得時の年齢が30歳以上50歳未満の日本人男女
3. 重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、届出が必要な感染症に罹患していない者
4. 仕事による疲労を感じている就労者
英語
1. Subjects who agree to participate in this study with a written informed consent.
2. Japanese male and female between 30 and 50 years old, after obtaining consent.
3. Subjects without serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, gastrointestinal diseases, and/or affected with infectious diseases requiring report to the authorities.
4. Subjects with fatigue by work.
日本語
1. 統合失調症、うつ病、躁病、神経性障害、睡眠障害、慢性疲労症候群により、医師による治療、投薬、生活指導を受けている者
2. 血圧測定、身体測定、血液検査で著しい異常が認められる者
3. 高度の貧血がある者
4. 食物アレルギー物質28品目および試験食品の原料に対するアレルギー症状を示すおそれのある者
5. 過度の喫煙者およびアルコールの常用者ならびに生活習慣が極度に不規則な者
6. 閉経前後の女性で体調に著しい変化がみられる者
7. 妊娠中または妊娠している可能性のある女性、および授乳中の女性
8. スクリーニング検査日前4週間に試験食品の原料を含む食品を常用している者
9. ストレスや睡眠に影響する医薬品、健康食品、サプリメント(特定保健用食品、機能性表示食品を含む)を常用している者
10. 試験実施期間中に海外渡航を行う予定のある者
11. 摂取開始日前16週間以内に400 mL献血を行った女性、又は前12週間以内に400 mL献血を行った男性。また、前4週間以内に200 mL献血または前2週間以内に成分献血を行った者。また、試験実施期間中に献血を行わないことに同意していただけない者
12. 他の臨床試験に現在参加しているか、あるいは本試験におけるスクリーニング検査日前4週間以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本試験の参加同意取得後に他の臨床試験に参加する予定の者
13. その他、試験責任医師が不適格であると判断した者
英語
1. Subjects who are under physician's advice, treatment, and/or medication for schizophrenia, depression, mania, neurological disorders, and/or sleep disorders.
2. Subjects with unusually high and/or low blood pressure and/or abnormal body measurement data and/or abnormal hematological data.
3. Subjects with severe anemia.
4. Subjects who are at risk of having allergic reactions to 28 food allergic substances or materials of test food.
5. Heavy smokers, alcohol addicts or subjects with disordered lifestyle.
6. Pre- or post-menopausal women complaining of obvious physical changes.
7. Pregnant, lactating women or women who expect to be pregnant during this study.
8. Subjects who regularly eat which contains materials of test foods within 4 weeks, prior to the current study.
9. Subjects who regularly take medicine, functional foods, and/or supplements which would affect sleep and/or stress.
10. Subjects who plan to travel abroad during this study.
11. Subjects who donated either 400 ml whole blood within 16 weeks (women), 12 weeks (men), 200 ml whole blood within 4 weeks (men and women), or blood components within 2 weeks (men and women), prior to the current study, or subjects who do not agree not to donate blood during this study.
12. Subjects who currently participate in other clinical trials, or participated within the last 4 weeks prior to the current study, or intend to participate in order clinical trials after obtaining consent to participate in this study.
13. Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in the current study, as judged by the principal investigator.
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日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | NISHIHIRA |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | NISHIHIRA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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英語
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その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization
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国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
その他の国の官庁/Government offices of other countries
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日本
英語
Japan
日本語
国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
英語
National Agriculture and Food Research Organization
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株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
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北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2020 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 03 | 月 | 25 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 25 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 08 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000046662
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000046662