UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000040812
受付番号 R000045832
科学的試験名 L8020チョコレートの口腔内環境に与える影響についての検討
一般公開日(本登録希望日) 2020/06/17
最終更新日 2023/06/20 13:52:04

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
L8020チョコレートの口腔内環境に与える影響についての検討


英語
Study on the effect of L8020 chocolate on oral condition

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
L8020チョコレートの口腔内環境に与える影響についての検討


英語
Study on the effect of L8020 chocolate on oral condition

科学的試験名/Scientific Title

日本語
L8020チョコレートの口腔内環境に与える影響についての検討


英語
Study on the effect of L8020 chocolate on oral condition

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
L8020チョコレートの口腔内環境に与える影響についての検討


英語
Study on the effect of L8020 chocolate on oral condition

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常成人(20歳以上65歳未満)


英語
Healthy adult

疾患区分1/Classification by specialty

歯学/Dental medicine 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
L8020含有チョコレート摂取による、口腔内環境に与える影響について検討すること。


英語
The purpose of this study was to determine the impact of L8020-containing chocolate consumption on the oral environment.

目的2/Basic objectives2

安全性/Safety

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
2週間に1度以下の評価を行う。
①歯肉炎指数Gingival index: GI
②プラークの付着状況:plaque control record:PCR
③歯肉状態:プロービングポケットデプス(PD)・PMA Index
④唾液によるカリエスリスクおよび抗酸化力を評価する。
⑤口腔内状況は、簡易検査キット(Salivary Multi Test:SMT)によってう蝕菌、酸性度、緩衝能、白血球、たんぱく質、アンモニアの6項目を測定する。


英語
Gingival index
plaque control record
PD
PMA index
Oral bacterial count
Salivary Multi Test

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
L8020含有チョコレート群


英語
L8020-containing chocolate group

介入2/Interventions/Control_2

日本語
プラセボチョコレート群


英語
placebo chocolate group

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
治療不要な口腔状態の健常成人


英語
Healthy adults with treatment-free oral conditions

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
①乳製品と大豆にアレルギーを有する者
②登録時に歯科治療中の者
③糖尿病に罹患している者
④脳梗塞・神経系疾患・頭頚部領域の外傷・手術の既往
⑤登録前4週間以内にL8020含有製品を摂取している者
⑥研究責任者および研究分担者の授業を受けている者
⑦その他、研究責任者または研究分担者が不適当と認めた者


英語
1. People who are allergic to dairy products and soybeans
2. People who are undergoing dental treatment at the time of registration
3. a person who has diabetes
4. History of cerebral infarction, neurological disease, head and neck area trauma or surgery
5. People who have consumed a product containing L8020 within 4 weeks before registration.
6.People who are taking classes of the principal investigator and research co-director
7.Any other person deemed inappropriate by the principal investigator or research co-investigator


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

目標参加者数/Target sample size

50


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
真理子
ミドルネーム
内藤


英語
MARIKO
ミドルネーム
NAITO

所属組織/Organization

日本語
広島大学大学院医系科学研究科


英語
Graduate School of Biomedical and Health Sciences, Hiroshima University

所属部署/Division name

日本語
口腔保健疫学


英語
Oral Epidemiology

郵便番号/Zip code

7348553

住所/Address

日本語
広島県広島市南区霞1-2-3


英語
1-2-3, Kasumi, Minami-ku, Hiroshima, 734-8551, Japan

電話/TEL

082-257-5959

Email/Email

naitom@hiroshima-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
瑠美
ミドルネーム
西村


英語
RUMI
ミドルネーム
NISHIMURA

組織名/Organization

日本語
広島大学大学院医系科学研究科


英語
Graduate School of Biomedical and Health Sciences, Hiroshima University

部署名/Division name

日本語
口腔保健疫学


英語
Oral Epidemiology

郵便番号/Zip code

7348553

住所/Address

日本語
広島県広島市南区霞1-2-3


英語
1-2-3, Kasumi, Minami-ku, Hiroshima, 734-8551, Japan

電話/TEL

082-257-5795

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

r-nishimura@hiroshima-u.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
広島大学


英語
Hiroshima University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
広島大学


英語
Hiroshima University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他の国の官庁/Government offices of other countries

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
広島大学病院治験審査委員会


英語
Hiroshima University hospital IRB

住所/Address

日本語
広島市南区霞1丁目2番3号


英語
1-2-3, Kasumi, Minami-ku, Hiroshima, 734-8551, Japan

電話/Tel

082-257-5596

Email/Email

hugcp@hiroshima-u.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2020 06 17


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://mol.medicalonline.jp/library/journal/download?GoodsID=ds1denhy/2021/s01601/128&name=0119-011

試験結果の公開状況/Publication of results

中間解析等の途中公開/Partially published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://mol.medicalonline.jp/library/journal/download?GoodsID=ds1denhy/2021/s01601/128&name=0119-011

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

34

主な結果/Results

日本語
解析対象は20代女性34名(平均年齢20.8±1.0歳)とした。L8020群において、介入前と比べてPESAは2週間後と4週間後、PCRおよびPISAは4週間後に有意に減少した(p<0.001)。食品群間では、介入前と2週間後のPESA変化量に有意な差が認められた(p=0.008)。う蝕活動性試験、PMA、PISA、PCRでは、各測定時点や時点間の変化量において食品群間の有意な差は認められなかった。L8020乳酸菌代謝物含有チョコレートの口腔内環境への影響を評価した結果、歯周組織の状態改善の可能性が示された。


英語
In the L8020 group, PESA significantly decreased after 2 and 4 weeks, and PCR and PISA significantly decreased after 4 weeks compared to preintervention (p<0.001). There was a significant difference in PESA change between food groups before and after 2 weeks of intervention (p=0.008). The results of the evaluation of the effect of chocolate containing L8020 lactobacillus metabolites on the oral environment indicated the possibility of improving periodontal tissue condition.

主な結果入力日/Results date posted

2023 06 20

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
本研究では広島大学に勤務する教員・職員または広島大学に通う学生のうち、以下の選択基準のすべてを満たし、除外基準のいずれにも該当しない者を研究対象者として選択した。
1) 選択基準
① 同意取得時の年齢が20歳以上、65 歳未満の者
② 治療が不要な口腔状態の者
③ 本研究の参加に関して本人からの同意が文書で得られる者
2) 除外基準
① 乳製品と大豆アレルギーを有する者
② 登録時に歯科治療中の者
③ 糖尿病に罹患している者
④ 脳梗塞・神経系疾患・頭頸部領域の外傷・手術の既往がある者
⑤ 登録前4週間以内にL8020含有製品を摂取している者
⑥ 研究責任者および研究分担者の授業を受けている者
⑦ その他、研究責任者または研究分担者が不適当と認めた者


英語
In this study, the research subjects were selected from among faculty and staff working at Hiroshima University or students attending Hiroshima University who met all of the following selection criteria and did not meet any of the exclusion criteria.
1) Selection criteria
1) Age at the time of consent: 20 years or older but less than 65 years old.
2) Those who have an oral condition that does not require medical treatment.
(iii) Persons whose consent to participate in this study was obtained in writing.
2) Exclusion criteria
1) Subjects with allergies to dairy products and soy
2) Patients undergoing dental treatment at the time of enrollment
3) Patients with diabetes mellitus
4) Patients with a history of cerebral infarction, neurological disease, trauma or surgery in the head and neck region
(5) Those who have consumed L8020-containing products within 4 weeks prior to enrollment.
(vi) Persons who are taking classes from the principal investigator and the research assistant.
(vii) Other subjects deemed inappropriate by the principal investigator or research assistant.

参加者の流れ/Participant flow

日本語
研究方法は、L8020チョコレート(株式会社ドウシシャ 東京)とL8020乳酸菌を含有しないプラセボチョコレート(株式会社ドウシシャ 東京)を4週間の休止期間を挟んでそれぞれ4週間対象者に使用してもらい、各チョコレートの摂取開始時、摂取2週間後、終了時、摂取終了2週間後の合計7回、唾液検査と同一歯科衛生士の国家資格を持つ者により歯科検診を行い、検診票に記入し、口腔内写真の撮影を行った。介入開始時にはアンケート調査も行った。研究デザインは対象者と検診を行う歯科衛生士の国家資格を持つ者へのプラセボ対照無作為化二重盲検クロスオーバー比較試験と探索的研究である


英語
The research method was to have the subjects use L8020 chocolate (DOSHISHA Co., Ltd., Tokyo) and placebo chocolate (DOSHISHA Co., Ltd., Tokyo) containing no L8020 lactobacilli for 4 weeks each with a 4-week pause in between. At the beginning of each chocolate consumption, 2 weeks after consumption, at the end of consumption, and 2 weeks after the end of consumption, a total of 7 times, a saliva test and a dental checkup were conducted by the same nationally certified dental hygienist, who filled out a checkup form and took intraoral photographs. A questionnaire was also administered at the beginning of the intervention. The study design was a placebo-controlled, randomized, double-blind, crossover controlled trial and exploratory study of the subjects and the nationally certified dental hygienist performing the examinations

有害事象/Adverse events

日本語
なし


英語
None

評価項目/Outcome measures

日本語
1) 現在歯の状態:現在歯およびう蝕の状態
2) 研究対象者の基本情報(性別、生年月日、年齢、口腔清掃習慣、間食習慣):アンケート調査
3) 口腔清掃状態:O’LearyのPlaque Control Record(PCR)
4) 歯周組織の状態:periodontal epithelial surface area(PESA),periodontal inflamed surface area(PISA),PMA Index
5) 細菌数の状態


英語
1) Present dental status: Present dental and caries status
2) Basic information of study subjects (sex, date of birth, age, oral cleaning habits, snacking habits): questionnaire survey
3) Oral cleaning status: O'Leary's Plaque Control Record (PCR)
4) Periodontal tissue condition: periodontal epithelial surface area (PESA), periodontal inflamed surface area (PISA), PMA Index
5) Bacterial count status

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2020 06 10

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2020 06 17

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2020 06 17

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2022 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2020 06 17

最終更新日/Last modified on

2023 06 20



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日本語
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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名