UMIN試験ID | UMIN000040782 |
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受付番号 | R000044880 |
科学的試験名 | 運動と保健機能食品摂取が糖・脂質およびエネルギー代謝に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/06/16 |
最終更新日 | 2023/12/19 21:11:27 |
日本語
運動と保健機能食品摂取が糖・脂質およびエネルギー代謝に及ぼす影響
英語
Effects of exercise and food with health claims intake on carbohydrate, lipid and energy metabolism
日本語
運動中の保健機能食品の代謝
英語
Metabolism of food with health claims intake during exercise
日本語
運動と保健機能食品摂取が糖・脂質およびエネルギー代謝に及ぼす影響
英語
Effects of exercise and food with health claims intake on carbohydrate, lipid and energy metabolism
日本語
運動中の保健機能食品の代謝
英語
Metabolism of food with health claims intake during exercise
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
保健機能食品がエクササイズ中のヒトの糖・脂質およびエネルギー代謝に及ぼす影響を検証する
英語
The aim of this study is to clarify the effect of food with health claims on carbohydrate and lipid metabolism during exercise
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
第Ⅰ相/Phase I
日本語
糖質酸化、脂質酸化
英語
Carbohydrate oxidation, Lipid oxidation
日本語
エネルギー消費、呼吸商、心拍数、血圧、酸素摂取量、二酸化炭素排出量、
英語
Energy expenditure, Respiratory quotient, Heart rate, Blood pressure, VO2, VCO2
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
保健機能食品入り飲料もしくは砂糖入り飲料(500ml)の摂取
英語
Intake of beverage with food with health claims or sugar
日本語
30分間の50~60%VO2max強度でのトレッドミル・エクササイズ
英語
30-min treadmill exercise at 50-60% VO2max
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
健常な成人
英語
healthy adults
日本語
1) BMIが18.5未満もしくは25以上の者
2)喫煙者
3)薬を服用している者
4)妊娠している者
5)本研究への参加に適さないと判断された者
英語
1) BMI<18.5 or >=25
2) smoker
3) taking medicine
4) pregnancy
5) subjects judged by the investigator to be ineligible for other reasons
20
日本語
名 | 大典 |
ミドルネーム | |
姓 | 進藤 |
英語
名 | daisuke |
ミドルネーム | |
姓 | shindo |
日本語
日本大学薬学部
英語
School of Pharmacy, Nihon University
日本語
健康・スポーツ科学研究室
英語
Laboratory of Health and sports Science
274-8555
日本語
千葉県船橋市習志野台7-7-1
英語
7-7-1 Narashinodai, Funabashi-shi, Chiba
047-465-5827
shindo.daisuke@nihon-u.ac.jp
日本語
名 | 大典 |
ミドルネーム | |
姓 | 進藤 |
英語
名 | daisuke |
ミドルネーム | |
姓 | shindo |
日本語
日本大学薬学部
英語
School of Pharmacy, Nihon University
日本語
健康・スポーツ科学研究室
英語
Laboratory of Health and sports Science
274-8555
日本語
千葉県船橋市習志野台7-7-1
英語
7-7-1 Narashinodai, Funabashi-shi, Chiba
047-465-5827
shindo.daisuke@nihon-u.ac.jp
日本語
その他
英語
School of Pharmacy, Nihon University
日本語
日本大学薬学部
日本語
健康・スポーツ科学研究室
日本語
英語
日本語
その他
英語
Mitsui Sugar Co., Ltd
日本語
三井製糖株式会社
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
日本大学スポーツ科学部
昭和女子大学
英語
School of Sports Science, Nihon University
Showa Women's University
日本語
英語
日本語
日本大学薬学部
英語
School of Pharmacy, Nihon University
日本語
千葉県船橋市習志野台7-7-1
英語
7-7-1 Narashinodai, Funabashi-shi, Chiba
047-465-5827
shindo.daisuke@nihon-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
日本大学薬学部(千葉県)
日本大学スポーツ科学部(東京都)
2020 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
ISSN:0918-2276
最終結果が公表されている/Published
ISSN:0918-2276
15
日本語
特定保健用食品(虫歯の原因になりにくい食品)の関与成分として認められている糖質をエクササイズ前に摂取させた結果、エクササイズ前安静時のエネルギー消費量の増大、エクササイズ前およびエクササイズ中の糖質酸化の依存を減少させた
英語
Pre-exercise consumption of carbohydrate, which is recognised as an ingredient in Foods for Specified Health Use (Foods that do not cause tooth decay), increased energy expenditure at rest before exercise and reduced dependence on carbohydrate oxidation before and during exercise.
2023 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
日本語
・日常的な運動習慣がない健康な若年男女
・慢性疾患がない
・喫煙習慣がない
・女性においては月経異常がない
英語
Healthy young men and women with no daily exercise routine.
No chronic diseases
No smoking habits.
No menstrual abnormalities in women
日本語
予備実験1回(最大酸素摂取量測定)
本実験3回
参加者は午前9:00頃に実験室に到着し,最初にその日の体調や服薬状況に問題がないと確認された。その後,心電図測定用の電極を装着した。次に椅坐位安静にて,心拍数,血圧を測定し,その後呼気採取用マスクを装着して酸素摂取量,二酸化炭素排出量)の測定を5分間行った(Baseline測定)。その後,イソマルツロース,スクロース,水の3種類のいずれかが含まれる飲料(500ml)を10分程度で摂取してもらい,飲み終わった時点を0分とした。飲料摂取後60分が経過したら,予備実験にて測定したVO2maxの50~60%に相当する速度で30分間のトレッドミル・エクササイズを実施した。エクササイズ後再び60分間の椅坐位安静を保ち,150分で最後の測定をして実験終了とした。椅坐位安静中はスマートフォンやPCなどの電子機器の使用を控えるよう指示した。
英語
Participants arrived at the laboratory at around 9:00 am and were first checked to ensure that their physical condition and medication status were satisfactory for the day. Electrocardiogram electrodes were then fitted. Next, heart rate and blood pressure were measured in a chair rest position, followed by measurement of oxygen uptake and carbon dioxide emissions (Baseline measurements) for 5 min wearing a mask for breath sampling.) The subjects were then asked to consume a beverage (500 ml) containing one of the three types of isomaltulose, sucrose or water in about 10 min, with 0 min set as the time when they finished drinking the beverage. After 60 min had elapsed since the consumption of the drink, the participants performed treadmill exercise for 30 min at a speed corresponding to 50-60% of the VO2max measured in the preliminary experiment. After the exercise, the subjects again maintained chair rest for 60 min, and the experiment was terminated with a final measurement at 150 min. The participants were instructed to refrain from using electronic devices such as smartphones and PCs during chair rest.
日本語
特に無し
英語
nothing
日本語
心拍数、血圧、酸素摂取量、二酸化炭素排出量、エネルギー消費量、糖質酸化率、脂質酸化率
英語
Heart rate, blood pressure, oxygen intake, carbon dioxide emissions, energy expenditure, carbohydrate oxidation rate, lipid oxidation rate
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
2023 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000044880
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000044880
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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