UMIN試験ID | UMIN000038157 |
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受付番号 | R000043494 |
科学的試験名 | 日本の地方地域在住高齢者における食環境と食品摂取の多様性の関連研究:横断研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/10/01 |
最終更新日 | 2021/02/09 14:14:43 |
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日本の地方地域在住高齢者における食環境と食品摂取の多様性の関連研究:横断研究
英語
Association between the neighborhood food environment and dietary variety in Japanese rural community-dwelling older adults: a cross-sectional study
日本語
日本の地方地域在住高齢者における食環境と食品摂取の多様性の関連研究:横断研究
英語
Association between the neighborhood food environment and dietary variety in Japanese rural community-dwelling older adults: a cross-sectional study
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日本の地方地域在住高齢者における食環境と食品摂取の多様性の関連研究:横断研究
英語
Association between the neighborhood food environment and dietary variety in Japanese rural community-dwelling older adults: a cross-sectional study
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日本の地方地域在住高齢者における食環境と食品摂取の多様性の関連研究:横断研究
英語
Association between the neighborhood food environment and dietary variety in Japanese rural community-dwelling older adults: a cross-sectional study
日本/Japan |
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食品摂取の多様性
英語
Dietary variety
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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地方地域在住の日本人高齢者における近隣食環境と食品摂取の多様性との関連性を明らかにすること。
英語
To clarify the relationship between neighborhood food environment and dietary variety in Japanese rural community-dwelling elderly.
その他/Others
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関連性を明らかにする観察研究
英語
Observational study aimed to examine relationship.
検証的/Confirmatory
その他/Others
該当せず/Not applicable
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食品摂取の多様性。これは食品摂取多様性評価票(DVS)によって評価する。
DVSは10種類の食品群(肉類、魚介類、卵類、牛乳、大豆製品、緑黄色野菜、いも類、果実類、海藻類、油脂類)の摂取頻度から算出される(熊谷, 日本公衛誌, 2003)。
英語
Dietary variety assessed by dietary variety score (DVS).
DVS is calculated from the intake frequency of 10 food item (meat, fish/shellfish, eggs, milk, soybean products, green/yellow vegetables, potatoes, fruit, seaweed, and fats/ oils) (Kumagai, Nihon Koshu Eisei Zasshi, 2003 (in Japanese)).
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DVSの評価に用いる10食品群それぞれの摂取頻度
英語
Frequency of intake for each of the 10 food groups used to evaluate DVS.
観察/Observational
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65 | 歳/years-old | 以上/<= |
82 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
「身体活動を促進する地域介入が中高年者の身体活動量に与える効果:普及検証研究*(UMIN000024682)」の評価対象者で、介入開始2年目の調査(2018年11月)に回答した者のうち、65歳以上の者。
*この介入研究は雲南市全体を対象にした地域包括介入研究であり、評価は40歳から79歳の全市民から無作為に抽出された7000人に対して郵送調査を実施して行っている。2年目調査の対象者はベースライン調査に回答した者に対して実施している。
英語
The participants of this study were who participated "Effectiveness of community-wide promotion of physical activity in middle-aged and older adults: a dissemination study"(UMIN000024682)* who were 65 years or more and responded to the survey of the second year of intervention (November 2018).
* This intervention study is a community-wide intervention for the Uunnan city, and the evaluation is conducted by mail survey of 7,000 people randomly selected from all citizens aged 40 to 79 years. The participants of the second-year survey were those who responded to the baseline survey.
日本語
外出するにあたって誰かの介助が必要な者。
英語
People who need someone's assistance to go outside.
1650
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名 | 達之祐 |
ミドルネーム | |
姓 | 五味 |
英語
名 | Tatsunosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Gomi |
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身体教育医学研究所うんなん
英語
Physical Education and Medicine Research Center UNNAN
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研究部
英語
Research Division
699-1105
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島根県雲南市加茂町宇治328番地
英語
328 Uji, Kamo Town, Unnan City, Shimane Prefecture, 699-1105, Japan
0854-49-9050
challenge533.0701@gmail.com
日本語
名 | 達之祐 |
ミドルネーム | |
姓 | 五味 |
英語
名 | Tatsunosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Gomi |
日本語
身体教育医学研究所うんなん
英語
Physical Education and Medicine Research Center UNNAN
日本語
研究部
英語
Research Division
699-1105
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島根県雲南市加茂町宇治328番地
英語
328 Uji, Kamo Town, Unnan City, Shimane Prefecture, 699-1105, Japan
0854-49-9050
shintai@bs.kkm.ne.jp
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その他
英語
Physical Education and Medicine Research Center UNNAN
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身体教育医学研究所うんなん
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英語
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文部科学省
英語
Japanese Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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日本
英語
Japan
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英語
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身体教育医学研究所うんなん倫理審査委員会
英語
Research Ethics Committee of the Physical Education and Medicine Research Center UNNAN
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島根県雲南市加茂町宇治328番地
英語
328 Uji, Kamo Town, Unnan City, Shimane Prefecture, 699-1105, Japan
0854-49-9050
shintai@bs.kkm.ne.jp
いいえ/NO
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2019 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jea/advpub/0/advpub_JE20200415/_article/-char/en
1103
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主要解析の最寄りの食料品店(スーパー、コンビニ、その他商店を含む)までの距離の四分位によるカテゴリの多変量解析では、四分位第一分位数(Q1)を参照値としたとき、第四分位数(Q4)(1,784m-7,780m)においてDVS2点以下(low)のPrevalence ratio(PR)(1.15、95%CI 1.01-1.32)が有意に高かった。また、DVS「low」と最寄りの食料品店までの距離との関連性には有意な傾向性がみられた(p for trend = 0.033)。
英語
In multivariate analysis by distance to nearest food store, there was a significantly higher prevalence ratio (PR) (1.15, 95% CI, 1.01-1.32) for low DVS only in Q4 (1,784 m-7,780 m). There was also a significant trend (p for trend = 0.033) between low DVS and distance to nearest food store. The results were similar for analyses in the crude model.
2021 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
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2018年に実施した調査対象者に該当した65~81歳の男女2,110人を本研究の参加者とした。参加者のうち、1,763人(53.3%)が調査に同意した。69人は除外基準に該当したため分析対象から除外した。また、研究に使う変数の質問に対する回答が欠損または不明瞭であった591名も除外した。最終的に1,103 名の参加者のデータを分析した。
英語
2,110 men and women who were age 65 to 81 years in 2018 were invited to participate in the present study. Of those invited, 1,763 (53.3%) consented to participate; however, 69 respondents were subsequently excluded because they met the exclusion criteria. Another 591 respondents with uncertain or missing answers to the questions were excluded. Consequently, data from 1,103 participants were analyzed.
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主たる結果の公表済み/Main results already published
2019 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 08 | 日 |
2019 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
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[研究組織]
五味達之祐、北湯口純、上岡洋晴、奥山健太、鎌田真光、井上茂、武藤芳照
[主要解析]
P(参加者):雲南市在住で65歳以上の者。
E(暴露):居住地近隣の距離的食環境
C(比較対象):近隣食環境が良い(食料品へのアクセシビリティが高い)群
O(アウトカム):食品摂取多様性得点
S(研究デザイン):横断研究
[サブ解析①]
P:雲南市在住で65歳以上の者。
E:主観的食料品入手困難さ
C:主観的に食料品の入手を困難に感じていない群
O:食品摂取多様性得点
S:横断研究
[サブ解析②]
P:雲南市在住で65歳以上の者。
E:近隣の食料品店の密度
C:近隣の食料品店の密度が高い群
O:食品摂取多様性得点
S:横断研究
[層別解析]
・男女の層別解析
・車の運転状況の層別解析
・居住形態の層別解析
[感度分析]
距離的な食環境と食品摂取多様性得点との量反応関係を調べる。
英語
Authors and Contributors: Mr.Tatsunosuke Gomi, Dr. Jun Kitayuguchi, Prof. Hiroharu Kamioka, Mr. Kenta Okuyama, Dr.Masamitsu Kamada, Dr.Shigeru Inoue, Dr. Yoshiteru Mutoh. TG (steering author) and JK conceive the study and will perform the statistical analyses, MK and SI will provide expert advice on research and analysis. KO will perform data analyses using Geographic information system (GIS), HK and YM will conduct interpretation of data.
Participants are residents of Unnan City and over 65 years old. Neighborhood food environment will be quantified using GIS and be used as an exposure factor. Finding from the exposure group are compared with those from a better neighborhood food environment group. We will analyze the relationship between neighborhood food environment and dietary variety as an outcome.
This study is a cross-sectional study.
As the first subanalysis, we will analyze the relationship between subjective food accessibility and dietary variety.
As a second subanalysis, we will analyze the relationship between the density of grocery stores in the neighborhood and dietary variety.
Subgroup analysis will be performed for men and women, driving status, and residence patterns.
As a sensitivity analysis, we investigate the quantitative response between distant food environment and dietary variety score.
2019 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2021 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000043494
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000043494
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |