UMIN試験ID | UMIN000037429 |
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受付番号 | R000042669 |
科学的試験名 | 高アミロース米「越のかおり」の食後血糖上昇抑制効果のある調理法の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/08/01 |
最終更新日 | 2020/07/20 18:46:57 |
日本語
高アミロース米「越のかおり」の血糖上昇抑制効果のある調理法の検討
英語
Study on the cooking methods of high-amylose rice 'Koshi-no-kaori' for suppressed blood glucose elevation
日本語
高アミロース米の血糖上昇抑制効果のある調理法の検討
英語
Study on the cooking methods of high-amylose rice for suppressed blood glucose elevation
日本語
高アミロース米「越のかおり」の食後血糖上昇抑制効果のある調理法の検討
英語
Study on the cooking methods of high-amylose rice 'Koshi-no-kaori' for suppressed post-prandial blood glucose elevation
日本語
高アミロース米の食後血糖上昇抑制効果のある調理法の検討
英語
Study on the cooking methods of high-amylose rice for suppressed postprandial blood glucose elevation
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アミロペクチン含量が少なく食味は劣るが食後の血糖上昇抑制効果の高い高アミロース米「越のかおり」の食味を向上させ、かつ血糖上昇抑制効果のある調理方法を検討する。
英語
Rice with high amylose content tends to have inferior taste, due to low amylopectin content, but is also associated with lower post-prandial elevation in blood glucose level. This study aims to find a cooking method for rice with high amylose content that can result in improved taste while maintaining the inhibitory effects of postprandial elevation in blood glucose.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
血糖応答
(1)⊿血糖値
(2)血糖頂値
(3)血糖値AUC
英語
Blood glucose response
1.delta blood glucose level
2.peak blood glucose value
3.AUC
日本語
食味評価
英語
Sensory evaluation of taste
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
【試験1】
1.5倍加水コシヒカリ米飯(糖質50g)摂取
【試験2】
2倍加水高アミロース米飯(糖質50g)摂取
【試験3】
1.8倍氷水加水米飯(圧力鍋炊飯・糖質50g)摂取
【試験4】
1.8倍氷水加水+3%エリスリトール(圧力鍋・糖質50g)摂取
各試験は2日以上の間隔を空け、朝の同じ時刻に実施する
英語
<Test 1>
Eating 1.5 times water content of "Koshihikari" cooked rice (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
<Test 2>
Eating 2.0 times water content of "Koshinokaori" cooked high amylose rice (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
<Test 3>
Eating 1.8 times water content of "Koshinokaori" cooked by the pressure cooker high amylose rice (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
<Test 4>
Eating 1.8 times water content of "Koshinokaori" cooked by the pressure cooker high amylose rice added 3% erythritol (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
Each test is performed approximately 2 days apart and conduced at the same time in the morning.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
除外基準に該当せず、インフォームドコンセントが得られた人
英語
Subjects who satisfy the following conditions
1)Who do not fit key exclusion criteria
2)Who provide written informed consents
日本語
1.試験食品に対して食物アレルギーのある人
2.血糖応答に影響のある医薬品、サプリメント等の健康食品を摂取している人
3.試験期間中に妊娠、授乳の予定がある人
4.試験開始時に他のヒト試験に参加している人
英語
1)Who has food allergy to the test meals
2)Who takes the medicines or the healthy foods such as supplements that affect the glycemic response
3)Who will get pregnant or breast-feed during the study period
4)Who join other human studies
10
日本語
名 | 朝子 |
ミドルネーム | |
姓 | 田村 |
英語
名 | Asako |
ミドルネーム | |
姓 | Tamura |
日本語
新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
日本語
人間生活学部 健康栄養学科
英語
Faculty of Human Life Studies, Department of Health and Nutrition
950-8680
日本語
新潟県新潟市東区海老ケ瀬471
英語
471, Ebigase, Higashi-ku, Niigata-city, Niigata prefecture
025-270-0366
asako-t@unii.ac.jp
日本語
名 | 朝子 |
ミドルネーム | |
姓 | 田村 |
英語
名 | Asako |
ミドルネーム | |
姓 | Tamura |
日本語
新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
日本語
人間生活学部 健康栄養学科
英語
Faculty of Human Life Studies, Department of Health and Nutrition
950-8680
日本語
新潟県新潟市東区海老ケ瀬471
英語
471, Ebigase, Higashi-ku, Niigata-city, Niigata prefecture
025-270-0366
asako-t@unii.ac.jp
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その他
英語
University of Niigata Prefecture
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新潟県立大学
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英語
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その他
英語
University of Niigata Prefecture
日本語
新潟県立大学
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その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
なし
英語
None
日本語
英語
日本語
新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
日本語
新潟県新潟市東区海老ケ瀬471
英語
471, Ebigase, Higashi-ku, Niigata-city, Niigata prefecture
0252700366
asako-t@unii.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
新潟県立大学(新潟県)
University of Niigata Prefecture (Niigata prefecture)
2019 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
10
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 22 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 07 | 月 | 19 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000042669
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000042669
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |