UMIN試験ID | UMIN000037288 |
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受付番号 | R000042514 |
科学的試験名 | スケトウダラスープ摂取が介護保険サービスを利用する 高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/09/01 |
最終更新日 | 2022/02/01 09:34:19 |
日本語
スケトウダラスープ摂取が介護保険サービスを利用する
高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響
英語
Effects of intake of Alaska pollock protein for muscular mass and strength, and quality of life in elderly people using long-term care service
日本語
スケトウダラスープ摂取が介護保険サービスを利用する
高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響
英語
Effects of Alaska pollock protein for muscular mass and strength, and QOL
日本語
スケトウダラスープ摂取が介護保険サービスを利用する
高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響
英語
Effects of intake of Alaska pollock protein for muscular mass and strength, and quality of life in elderly people using long-term care service
日本語
スケトウダラスープ摂取が介護保険サービスを利用する
高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響
英語
Effects of Alaska pollock protein for muscular mass and strength, and QOL
日本/Japan |
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虚弱
英語
Frailty
老年内科学/Geriatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では介護保険サービスを利用する高齢者を対象に1日1回のスケトウダラタンパク質配合スープの摂取が、骨格筋量や筋力の増加、身体機能改善に与える影響について単群前後比較介入試験で探索的に検証する。
英語
To evaluate the effectiveness of Alaska pollock protein intake for muscular mass and strength, and quality of life in elderly people using long-term care service
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
筋肉、筋力、椅子立ち座りテスト、通常歩行速度、QOL
英語
muscle mass, muscle strength, 5 times chair stand test, gait speed, QOL
日本語
栄養状態、下腿周囲長、体重、体脂肪量
英語
Nutritional status, lower thigh circumference, body weight, body fat mass
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
スケトウタラ由来のパウダーを120mlのお湯で溶解し、毎日12週間摂取する。
英語
All participants are taken the Alaska pollock protein powder with 120 ml of hot water once a day for 12 weeks. Before and after the 12-week intervention, physical examination and questionnaire are performed.
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英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
65歳以上で入所施設を利用する要介護1以上の高齢者
英語
The subjects are elderly people aged over 65 years using long-term care service.
日本語
・心臓にペースメーカーを装着している
・膝や腰部などの関節痛や可動制限がみられる
・本研究開始時の2か月前までに治験を含む他の臨床研究に参加している
・摂食嚥下の機能障害がある
・歩行機能障害がある
・医師より食事・運動制限を受けている
・糖尿病、慢性腎臓病の診断・治療を受けている
・週2回以上の高強度負荷レジスタンス運動を行っている
・食物アレルギー(魚類、乳、大豆、鶏肉)を有している、または過去に発症した経験がある
英語
People with cardiac pacemaker, arthralgia such as knees and hips, dysphagia, movement disability, diet therapy, diabetes and chronic kidney disease are excluded. In addition, people with habitual resistance exercise of high intensity load, and food allergies (fish, milk, soy, chicken) are excluded.
30
日本語
名 | 博康 |
ミドルネーム | |
姓 | 森 |
英語
名 | Hiroyasu |
ミドルネーム | |
姓 | Mori |
日本語
徳島大学
英語
Tokushima University
日本語
糖尿病臨床・研究開発センター
英語
Diabetes Therapeutics and Research Center
7708503
日本語
徳島市蔵本町3丁目18-15
英語
3-8-15 Kuramoto-cho, Tokushima-city
0886337587
mori.hiroyasu@tokushim-u.ac.jp
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名 | 博康 |
ミドルネーム | |
姓 | 森 |
英語
名 | Hiroyasu |
ミドルネーム | |
姓 | Mori |
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徳島大学
英語
Tokushima University
日本語
糖尿病臨床・研究開発センター
英語
Diabetes Therapeutics and Research Center
7708503
日本語
徳島市蔵本町3丁目18-15
英語
3-8-15 Kuramoto-cho, Tokushima-city
0886337587
mori.hiroyasu@tokushim-u.ac.jp
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徳島大学
英語
Tokushima University
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その他
英語
Nippom Suisan Kaisha,Led. Functional,ingredient research section food function R&D center.
日本語
日本水産株式会社 食品機能科学研究所 機能性素材開発課
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その他/Other
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徳島大学
英語
Tokushima University
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蔵本町3丁目18-15
英語
3-8-15 Kuramoto-cho, Tokushima-city
0886339294
first-ec@tokushima-u.ac.jp
いいえ/NO
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2021 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2021 | 年 | 07 | 月 | 05 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 07 | 月 | 05 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000042514
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000042514
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |