UMIN試験ID | UMIN000036581 |
---|---|
受付番号 | R000041677 |
科学的試験名 | 運動による集中力(実行機能)の低下に対するアミノ酸食品の影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/28 |
最終更新日 | 2019/04/23 17:52:52 |
日本語
運動による集中力(実行機能)の低下に対するアミノ酸食品の影響
英語
Effect of amino acids intake on exercise-induced decrease of executive function
日本語
運動による集中力(実行機能)の低下に対するアミノ酸食品の影響
英語
Effect of amino acids intake on exercise-induced decrease of executive function
日本語
運動による集中力(実行機能)の低下に対するアミノ酸食品の影響
英語
Effect of amino acids intake on exercise-induced decrease of executive function
日本語
運動による集中力(実行機能)の低下に対するアミノ酸食品の影響
英語
Effect of amino acids intake on exercise-induced decrease of executive function
日本/Japan |
日本語
健康
英語
Healthy
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
運動による実行機能の低下に対するアミノ酸食品の影響を明らかにすること。
英語
To elucidate the effect of amino acids intake on executive function reduced by exercise.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
実行機能(ストループ課題における正答率、反応時間など)
英語
executive function (accuracy, reaction time in the stroop test)
日本語
血中トリプトファン代謝物
血中アミノ酸濃度
炎症反応
前頭前野神経活動
英語
plasma tryptophan metabolites
plasma amino acids concentration
inflammatory response
prefrontal cortex activity
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
集団/Cluster
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
低酸素暴露 →ストループ課題→アミノ酸摂取→運動負荷→ストループ課題
英語
exposure to hypoxia
stroop task
amino acids intake
exercise
stroop task
日本語
低酸素暴露 →ストループ課題→プラセボ摂取→運動負荷→ストループ課題
英語
exposure to hypoxia
stroop task
placebo intake
exercise
stroop task
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
20歳から40歳の健康な男性
試験参加に同意の得られた者
母国語が日本語の者
右利きの者
英語
A healthy male adult aged 20 to 40 years old.
A subject who provided informed consent by a document.
A subject who is Japanese native speaker.
A right handed subject.
日本語
外科的傷害または内科的疾患により運動実施が困難であると考えられる者
呼吸器系疾患を有する者
循環器系疾患を有する者
試験開始前の12週間に採血を経験した者
上記以外で試験実施責任者が本研究の対象として不適当と認めた者
英語
Any subject considered to be difficult to exercise due to surgical injury or medical disorder.
Any subject who has respiratory disease.
Any subject who has cardiovascular diseases.
Any subject who donated blood within 12 weeks before the start of the study.
Any subject who is considered as inappropriate for participating into the study at the judgment of principal investigator.
32
日本語
名 | 英昭 |
ミドルネーム | |
姓 | 征矢 |
英語
名 | Hideaki |
ミドルネーム | |
姓 | Soya |
日本語
筑波大学
英語
Tsukuba University
日本語
体育系
英語
Faculty of Health and Sport Sciences
305-8574
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1, tennodai, Tsukuba-shi, Ibaraki
029-853-2620
soya.hideaki.gt@u.tsukuba.ac.jp
日本語
名 | 拓矢 |
ミドルネーム | |
姓 | 豊田 |
英語
名 | Takuya |
ミドルネーム | |
姓 | Toyoda |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 健康栄養価値創造グループ
英語
Human health & nutrition group, Institute of food sciences & technologies
210-8681
日本語
川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi
044-223-4114
takuya_toyoda@ajinomoto.com
日本語
その他
英語
Tsukuba University
日本語
筑波大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
筑波大学体育系研究倫理委員会
英語
Tsukuba University research ethics committee
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1, tennodai, Tsukuba-shi, Ibaraki
029-853-2571
hitorinri@un.tsukuba.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2019 | 年 | 04 | 月 | 09 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 09 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 04 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000041677
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000041677