UMIN試験ID | UMIN000033789 |
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受付番号 | R000038535 |
科学的試験名 | 健康成人男性を対象とした新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/03/01 |
最終更新日 | 2019/08/14 13:36:51 |
日本語
健康成人男性を対象とした新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of dietary novel chocolate on postprandial blood glucose level in healthy adult men
日本語
新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of dietary novel chocolate on postprandial blood glucose
日本語
健康成人男性を対象とした新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of dietary novel chocolate on postprandial blood glucose level in healthy adult men
日本語
新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of dietary novel chocolate on postprandial blood glucose
日本/Japan |
日本語
健康成人男性
英語
Healthy adult males
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健康成人男性12 名を対象に無作為に被験食品を先行摂取する群と対照食品を先行摂取する群の2 群に割付け、各試験食品摂取後の血糖値推移を比較検討する。
英語
We randomly allocated twelve subjects to administer either the novel chocolate or the control chocolate to investigate the postprandial blood glucose level, followed by a washout period. These subjects were then crossed over and received the alternative chocolate.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値、血糖値AUC、血糖値Cmax
英語
Blood glucose level, the blood glucose areas under the curve (AUC), the maximum (Cmax) blood glucose level
日本語
血中インスリン値、血中インスリン値AUC、血中インスリン値Cmax
英語
Blood insulin level, the blood insulin areas under the curve (AUC), the maximum (Cmax) blood insulin level
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:65 g/回
英語
Single dose administration of 65 g of the novel chocolate in intervention period
日本語
対照食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:65 g/回
英語
Single dose administration of 65 g of the control chocolate in control period
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
1)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2)特定の営利企業に所属している者
3)1日目検査の微量採血による空腹時血糖が70 mg/dL以上110 mg/dL未満の者
英語
1) All subjects voluntarily signed the informed consent after detailed description and understanding of this study
2) Those who belong to a particular company.
3) Subjects with fasting blood glucose level within normal range between 70 mg/dL and 110 mg/dL using the first blood test.
日本語
1)血糖代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品を服薬あるいは特定保健用食品や機能性表示食品を常用している者
2)治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患の既往を有する者
3)カカオ、乳成分、大豆に対してアレルギーを引き起こす恐れのある者
4)本研究への参加の同意取得前1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本試験への参加の同意取得後から2日目の検査の事後確認終了までの間に他の臨床試験に参加予定の者
5)その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1) Those who administer 'Food for Specified Health Use','Foods with Function Clai s' or medicine to have effects on blood glucose metabolism.
2) Patients with diseases undergoing treatments or with medical history of severe diseases that required medication therapy.
3) Those who may suffer from allergy by administering cacao, milk or soybean.
4) Those who were included other clinical trials within one month before giving written informed consent, or during this study.
5) Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in this study, as judged by the principal investigator.
12
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 院長 栗原 毅 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takeshi Kurihara |
日本語
栗原クリニック 東京・日本橋
英語
Kurihara Clinic, Nihonbashi, Tokyo
日本語
栗原クリニック 東京・日本橋
英語
Kurihara Clinic, Nihonbashi, Tokyo
日本語
〒103-0027 東京都中央区日本橋3-2-6
英語
3-2-6 Nihonbashi, Chuoku, Tokyo 103-0027
03-3516-2200
kurihara@k-sarasara.com
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 北村隆也 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takaya Kitamura |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究戦略統括部 学術・臨床部 学術臨床G
英語
Clinical Study Group
日本語
〒192-0919 東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo 192-0919
042-632-5807
takaya.kitamura@meiji.com
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
栗原クリニック 東京・日本橋(東京都)
2019 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
10
日本語
1) 摂取後30分の血糖値において、対照食品摂取時と比較して被験食品摂取時は有意に低い値を示した。
2) 摂取後30分、60分の血中インスリン値において、対照食品摂取時と比較して被験食品摂取時は有意に低い値を示した。
3) 血中インスリン値⊿AUCにおいて、対照食品摂取時と比較して被験食品摂取時は有意に低い値を示した。
英語
1) Blood glucose at 30 minutes after ingestion of the test diet was significantly lower than after ingestion of the control diet.
2) Plasma insulin levels at 30 and 60 minutes after ingestion of the test diet were also significantly lower than after ingestion of the control diet.
3) The change in area under the curve(delta AUC)of plasma insulin levels following ingestion of the test diet was significantly lower than that following ingestion of the control diet.
2019 | 年 | 08 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
なし
英語
None
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 08 | 月 | 06 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 18 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 08 | 月 | 17 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038535
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038535
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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