UMIN試験ID | UMIN000034873 |
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受付番号 | R000038320 |
科学的試験名 | 健常者における糖質制限食が血糖値に及ぼす影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/11/15 |
最終更新日 | 2022/05/18 11:21:19 |
日本語
健常者における糖質制限食が血糖値に及ぼす影響に関する研究
英語
The effect of low-carbohydrate diet on blood glucose levels on healthy individuals
日本語
健常者における糖質制限食が血糖値に及ぼす影響に関する研究
英語
The effect of low-carbohydrate diet on bolood glucose levels on healthy individuals
日本語
健常者における糖質制限食が血糖値に及ぼす影響に関する研究
英語
The effect of low-carbohydrate diet on blood glucose levels on healthy individuals
日本語
健常者における糖質制限食が血糖値に及ぼす影響に関する研究
英語
The effect of low-carbohydrate diet on bolood glucose levels on healthy individuals
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
healthy volunteer
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
糖質制限食が血糖値に及ぼす影響を調べることを目的とする
英語
The aim of this study is to assess the effect of low-carbohydrate diet on blood glucose parameters.
有効性/Efficacy
日本語
英語
該当せず/Not applicable
日本語
食後血糖値
英語
postprandial glucose values
日本語
血糖上昇曲線下面積
英語
Area under the curve for glucose
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
いいえ/NO
いいえ/NO
いいえ/NO
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
高糖質食1
被験者は8日間フラッシュグルコースモニター(FGM)を装着し、4日目から7日目まで試験食を摂取する。4日目と6日目は通常の糖尿病食、5日目に糖質制限食を摂取する。4日目の糖尿病食、5日目の糖質制限食、6日目の糖尿病食(糖質制限食摂取後)の血糖指標を比較検討する。
英語
High-carbohydrate meal
Participants wear the flash glucose monitoring (FGM) for 8 days. They consume test meals from the fourth to the seventh day, and consume high-carbohydrate diet on the fourth and the sixth day, and consume low-carbohydrate diet on the fifth day. The daily glucose parameters were compared during the 3 study period.
日本語
糖質制限食
被験者は8日間フラッシュグルコースモニター(FGM)を装着し、4日目から7日目まで試験食を摂取する。4日目と6日目は通常の糖尿病食、5日目に糖質制限食を摂取する。4日目の糖尿病食、5日目の糖質制限食、6日目の糖尿病食(糖質制限食摂取後)の血糖指標を比較検討する。
英語
Low-carbohydrate meal
Participants wear the flash glucose monitoring (FGM) for 8 days. They consume test meals from the fourth to the seventh day, and consume high-carbohydrate diet on the fourth and the sixth day, and consume low-carbohydrate diet on the fifth day. The daily glucose parameters were compared during the 3 study period.
日本語
高糖質食2
被験者は8日間フラッシュグルコースモニター(FGM)を装着し、4日目から7日目まで試験食を摂取する。4日目と6日目は通常の糖尿病食、5日目に糖質制限食を摂取する。4日目の糖尿病食、5日目の糖質制限食、6日目の糖尿病食(糖質制限食摂取後)の血糖指標を比較検討する。
英語
High-carbohydrate meal 2
Participants wear the flash glucose monitoring (FGM) for 8 days. They consume test meals from the fourth to the seventh day, and consume high-carbohydrate diet on the fourth and the sixth day, and consume low-carbohydrate diet on the fifth day. The daily glucose parameters were compared during the 3 study period.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
35 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
健常者
本試験の同意書に署名した者
試験責任者が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1.Healthy volunteers
2.Individuals whose written informed consents have been obtained
3.Individuals who are judged appropriate for the study by the principal
日本語
1.1型または2型糖尿病患者
2.ステロイド剤服用者
3.妊娠または妊娠の可能性のある女性
4.重篤な疾病があり、医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1.Patients with type 1 and type 2 diabetes
2.Treatment with steroid
3.Women with possibility of pregnancy
4.Severe health problems not suitable for this study
25
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
食物栄養学科
英語
Food and Nutrition
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Kitahiyoshi-cho, Imakumano, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
食物栄養学科
英語
Food and Nutrition
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Kitahiyoshi-cho, Imakumano, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
Department of Food and Nutrition
日本語
日本語
食物栄養学科
日本語
英語
日本語
京都女子大学
英語
Department of Food and Nutrition
Kyoto Women's University
日本語
日本語
研究経費助成
その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
梶山内科クリニック(京都市)
英語
Kajiyama Clinic, Kyoto
日本語
梶山内科クリニック(京都市)
英語
Kajiyama Clinic, Kyoto
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Kitahiyoshi-cho, Imakumano, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
京都女子大学(京都)、梶山内科クリニック(京都)
2018 | 年 | 11 | 月 | 15 | 日 |
DOI: 10.6133/apjcn.202112_30(4).0006
中間解析等の途中公開/Partially published
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34967188/
22
日本語
健常女性を対象に低糖質食と高糖質食を摂取させ、試験期間中の血糖指標についてクロスオーバー法により調べた。健常女性は持続血糖測定器を7日間装着し、5日目の夕食のみ低糖質食、それ以外はすべて同じ高糖質食を4日目から7日目に摂取した。低糖質食の夕食摂取後の血糖増加ピーク値(IGP)、血糖上昇曲線下面積(IAUC)は高糖質食と比べ有意に低かった。しかしながら、健常女性において、低糖質食摂取後に高糖質食を摂取するとその後24時間は血糖値が高くなることが示された
英語
Twenty-two women wore flash glucose monitoring system and consumed test meals for 3 days from Day 4 to 6. Participants consumed identical HCD meals except LCD dinner on Day 5. The glucose parameters were all significantly lower than those of HCD dinner on Day 4 and 6. However, consuming LCD only once is enough to cause 24-h higher postprandial blood glucose concentration in subsequent consumption of HCD in healthy women.
2022 | 年 | 05 | 月 | 18 | 日 |
日本語
英語
日本語
22名の健常女性 (年齢 21.7±4.0 歳、 HbA1c 5.3±0.3 %, 平均±SD)
英語
日本語
無作為化比較クロスオーバー試験
英語
Randomized controlled cross-over trial
日本語
なし
英語
日本語
食後血糖値、平均血糖値、標準偏差
血糖増加ピーク値(IGP)、血糖上昇曲線下面積(IAUC)
平均血糖変動幅(MAGE)
英語
MBG, SD, incremental area under the curves (IAUC) for glucose of breakfast, lunch, and dinner
IGP
mean amplitude of glycemic excursion (MAGE)
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2018 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 24 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 11 | 月 | 13 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038320
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038320
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2022/05/18 | Imai S et al..pdf |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2022/05/18 | Imai S et al..pdf |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |