UMIN試験ID | UMIN000033193 |
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受付番号 | R000037847 |
科学的試験名 | 研究食品摂取による膝関節痛改善と血中ペプチド成分との相関性確認 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/06/30 |
最終更新日 | 2021/03/31 15:51:53 |
日本語
研究食品摂取による膝関節痛改善と血中ペプチド成分との相関性確認
英語
Confirmation of correlation between improvement of knee pain and food-derived peptide in blood by dietary supplement intake
日本語
研究食品摂取による膝関節痛改善と血中ペプチド成分との相関性確認
英語
Confirmation of correlation between improvement of knee pain and food-derived peptide in blood by dietary supplement intake
日本語
研究食品摂取による膝関節痛改善と血中ペプチド成分との相関性確認
英語
Confirmation of correlation between improvement of knee pain and food-derived peptide in blood by dietary supplement intake
日本語
研究食品摂取による膝関節痛改善と血中ペプチド成分との相関性確認
英語
Confirmation of correlation between improvement of knee pain and food-derived peptide in blood by dietary supplement intake
日本/Japan |
日本語
なし
英語
None
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
研究食品の単回摂取および12週間連続摂取時における血中ペプチド成分の体内動態、および膝関節痛への影響を検討する
英語
To investigate the efficacy of the dietary supplement of single and consecutive ingestion for 12 weeks in vivo dynamics of food-derived peptide in blood and on the knee pain
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血中ペプチド成分(摂取前後の血中レベル、AUC、Cmax)、血中ペプチド成分のAUCまたはCmaxと、JKOMとの相関
英語
Food-derived peptide in blood (plasma levels before and after ingestion, AUC, Cmax)
Correlation between food-derived peptide in blood (AUC or Cmax) and JKOM
日本語
尿中ペプチド成分
JKOM
軟骨マーカー
JOA
関節痛
英語
Food-derived peptide in urine
JKOM
Cartilage marker
JOA
Joint pain
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を単回摂取および12週間摂取
英語
A single and consecutive ingestion for 12 weeks of test food
日本語
プラセボ食品を単回摂取および12週間摂取
英語
A single and consecutive ingestion for 12 weeks of placebo food
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
74 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)40歳以上74歳以下の男女
(2)膝関節痛の症状が認められる者
英語
(1)Males and females at the ages of 40 to 74
(2)Subjects who have knee joint pain
日本語
(1)Kellgren-Lawrence分類が両膝関節ともグレード0、および一方の膝関節がグレードIVの者
(2)他の関節の痛みが膝の痛みを超えた者
(3)JOAスコアの「疼痛・歩行能」項目の点数が左右とも30の者
(4)高尿酸血症であり、痛風発作の恐れのある者
(5)事前のリウマトイド因子検査で基準値を超えた者または、リウマチによる痛みの生じる可能性のある者
(6)関節の手術を行ったことがある者あるいは関節の手術を必要とする者
(7)骨・軟骨、関節に関連する健康食品を常用しており研究期間中にも摂取を継続する者および事前検査前の3ヵ月以内に常用していた者
(8)医師の処方が必要な医薬品または市販薬を常用している者(一部例外を除く)
(9)事前検査前の1年以内にヒアルロン酸の関節内注入を行った者、あるいはステロイド剤の関節内注入を行った者、研究期間中にヒアルロン酸の関節内注入またはステロイド剤の関節内注入を行う必要がある者
(10)関節への負荷がかかるような激しい運動を行っている者
(11)事前検査前の1年以内に骨折や捻挫などの骨や関節に関わる疾患の既往がある者
(12)杖やサポーターを使用する者または、研究期間中にそれらを使用する可能性のある者
(13)有効性の評価に影響を及ぼす可能性のある行為を定期的に行っている者
(14)食生活に偏りのある者
(15)悪性腫瘍の診断を受けている者、心臓病、腎臓病、甲状腺機能障害を治療中の者、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴を有する者
(16)アルコールを多量に飲酒している者
(17)食品アレルギー発症の恐れがある者
(18)生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された者
(19)事前検査の臨床検査値、身体測定値、理学検査値から、実施医師責任者が被験者として不適当と判断する者
(20)本研究への参加同意取得前1ヵ月以内に他の臨床研究に参加していた者、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の者
(21)妊娠・授乳中、あるいは研究期間中にそれらの予定がある者
英語
(1)Subjects who are classified into 0 or IV grade on the basis of the KL classification
(2)Subjects which knee join pain is weaker than pain in other joints
(3)Subjects which JOA category I score are 30-points on both knee join
(4)Subjects who are suspected gout attack with hyperuricemia
(5)Subjects who have positive rheumatoid factors on the screening test or may have rheumatic pain
(6)Subjects who have performed arthroplasty or need it
(7)Subjects who regularly take health food containing bone, cartilage, joint from three month before the screening test to the end of the study
(8)Subjects who regularly take medicine with some exceptions
(9)Subjects who have been performed intra-articular hyaluronic acid or steroid drug injection within a year before the screening test
(10)Subjects who get an intense exercise to make excessive load on the joints
(11)Subjects who have a history of the disorder related to bone and joint such as fracture and sprain within a year before the screening test
(12)Subjects who regularly use a cane or supporter
(13)Subjects who periodically conduct actions that may affect the evaluation of effectiveness
(14)Subjects who are biased in eating habits
(15)Subjects who get a diagnosis of malignancy, are under treatment for cardiac disease, renal disease and thyroid dysfunction, and have a history of serious disorder such as hepatic disease
(16)Subjects who drink alcohol in large quantities
(17)Subjects who have at risk of developing food allergies
(18)Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of lifestyle questionnaire
(19)Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of clinical and physical examination on preliminary examination
(20)Subjects who have participated in other clinical study within a month before the screening test or who intend to participate in study period
(21)Subjects who intend to become pregnant or lactating
50
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 伊東 恭恵 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yukie Ito |
日本語
キューサイ株式会社
英語
Q'SAI Co., LTD.
日本語
マーケティング統括部 研究開発部
英語
Research and Development Department
日本語
福岡県福岡市中央区草香江1-7-16
英語
1-7-16 Kusagae, Chuo-ku, Fukuoka-shi, Japan 810-8606
092-724-0855
kurokawa@kyusai.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 中川 毅史 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Nakagawa |
日本語
株式会社TTC
英語
TTC Co.,Ltd
日本語
試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
東京都渋谷区恵比寿西1-20-2西武信用金庫恵比寿ビル
英語
Seibu Shinkin Bank Ebisu Bldg.,1-20-2, Ebisunishi, Shibuya-ku, Tokyo
03-5459-5329
t.nakagawa@ttc-tokyo.co.jp
日本語
その他
英語
TTC Co.,Ltd
日本語
株式会社TTC
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Q'SAI CO., LTD.
日本語
キューサイ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
2018 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 02 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 06 | 月 | 29 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000037847
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000037847
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |