UMIN試験ID | UMIN000033184 |
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受付番号 | R000037841 |
科学的試験名 | 2種類の試験食品(チョコレート)のGI値の測定 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/01/30 |
最終更新日 | 2018/11/29 09:52:32 |
日本語
2種類の試験食品(チョコレート)のGI値の測定
英語
Measurement of GI values of two kinds of test foods (chocolate).
日本語
2種類の試験食品のGI値の測定
英語
Measurement of GI values of two kinds of test foods.
日本語
2種類の試験食品(チョコレート)のGI値の測定
英語
Measurement of GI values of two kinds of test foods (chocolate).
日本語
2種類の試験食品のGI値の測定
英語
Measurement of GI values of two kinds of test foods.
日本/Japan |
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健常な成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
2種類の試験食品(チョコレート)のGI値を測定する。
英語
Measure the GI values of two kinds of test foods (chocolate)
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
試験食品1および試験食品2のGI値
英語
GI values of a test food 1 and a test food 2
日本語
血糖上昇曲線下面積(IAUC)、血糖値の最大値(Cmax)、負荷前の血糖値を基準とした負荷後15分、30分、45分、60分、90分、120分の各血糖値の変化量
英語
Incremental area under the blood glucose response curve (IAUC), maximum blood glucose level (Cmax), amount of change in blood glucose levels after 15 minutes, 30 minutes, 45 minutes, 60 minutes, 90 minutes and 120 minutes after loading based on the blood glucose level before loading
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
基準食品→ウォッシュアウト期間→試験食品1→ウォッシュアウト期間→試験食品2
英語
Intake of a reference food - washout period - a test food 1 - washout period - a test food 2
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
(2) 年齢20歳以上50歳未満の健康な男女
(3) 女性は月経周期が安定している者
(4) 事前検査の2回の血糖上昇曲線下面積(IAUC)の差が25 %以内の者
(5) 高カカオチョコレート(75 g)を12分以内に摂取できる者
英語
(1) Subjects who have received sufficient explanation about the purpose and contents of this examination, have the ability to consent, fully volunteered with voluntary intention, agreed to participate in the document
(2) Healthy males and females aged between 20 and 50
(3) Women have a stable menstrual cycle
(4) Subjects who have a difference in the incremental area under the curve (IAUC) of two preliminary tests within 25%
(5) Subjects who can take a high cacao chocolate (75 g) within 12 minutes
日本語
(1) 糖代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品、健康食品、特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品を常用している者
(2) 1年以内に耐糖能異常と指摘を受けたことがある者
(3) BMIが30 kg/m^2を超える者
(4) 血糖値が110 mg/dLを超える者
(5) 試験期間中に複数回夜勤を行う者
(6) 試験期間中に海外渡航を行う予定のある者
(7) 試験に関連してアレルギー発症のおそれがある者
(8) アルコールを多量に摂取する者
(9) 過度の喫煙を行う者
(10) 本試験開始前1ヶ月以内に200 mL、または4ヶ月以内に400 mLを超えるような採血(献血など)をした者
(11) 糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患、消化器系疾患等の重篤な疾患を有している、あるいはその既往歴を有する者
(12) 事前検査の身体測定値、理学検査値および臨床検査値に、基準範囲から著しく外れた値がみられる者
(13) 妊娠および妊娠している可能性のある者、授乳期の者、または試験期間中に妊娠を希望する者
(14) 本試験への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本試験への参加同意取得後に他の臨床試験に参加予定の者
(15) 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断される者
(16) その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
(1) Subjects routinely taking medicine or health food which may influence glucose metabolism
(2) Subjects who have been pointed out as impaired glucose tolerance within 1 year
(3) Subjects whose BMI exceeds 30.0 kg/m^2
(4) Subjects whose blood glucose level exceeds 110 mg/dL
(5) Subjects who perform night shift more than once during the study period
(6) Subjects planned to travel abroad during the study period
(7) Subjects having possibilities for emerging allergy related to the current study
(8) Subjects who drink much alcohol
(9) Subjects who do excessive smoking
(10) Subjects who donated blood (blood donation etc.) exceeding 200 mL within 1 month or 400 mL within 4 months
(11) Subjects who has under treatment or a history of serious disease(e.g., diabetes, liver disease, kidney disease, or heart disease)
(12) Subjects whose values of physical measurement, physical examination and clinical laboratory are significantly different from the reference range
(13) Subjects who may be pregnant or are pregnant, breastfeeding, or those who desire pregnancy during the study period
(14) Subjects who have participated in other clinical study within the last one month or have plan to participate other clinical studies
(15) Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of lifestyle questionnaire
(16) Subjects who are judged as ineligible by the clinical investigator
14
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 齋藤 次郎 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Jiro Saito |
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メディカルステーションクリニック
英語
Medical Station Clinic
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なし
英語
None
日本語
東京都目黒区鷹番3-12-8
英語
3-12-8 takaban, meguro-ku, Tokyo, Japan
03-6452-2712
info@med-station.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 辻 紳介 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shinsuke Tsuji |
日本語
株式会社TTC
英語
TTC Co., Ltd.
日本語
試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
東京都渋谷区恵比寿西1-20-2西武信用金庫恵比寿ビル
英語
Seibu Shinkin Bank Ebisu Bldg.,1-20-2, Ebisunishi, Shibuya-ku, Tokyo
03-5459-5329
s.tsuji@ttc-tokyo.co.jp
日本語
その他
英語
TTC Co., Ltd
日本語
株式会社TTC
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英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd
日本語
株式会社 明治
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営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2019 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
試験の目的に適した男女14名を被験者として選抜した。参加した男性1名が簡易血糖値で高値を示した為、試験責任医師の判断により試験中止となった。
GI値は、試験食品1および試験食品2ともに55未満であることから、低GIであった。
なお、本試験条件下において有害事象の発現は見られず、被験者の安全に問題はなかった。
英語
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試験終了/Completed
2018 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 02 | 日 |
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英語
2018 | 年 | 06 | 月 | 28 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000037841
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000037841