UMIN試験ID | UMIN000032404 |
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受付番号 | R000036955 |
科学的試験名 | 乳酸菌含有食品による体脂肪低減作用効果検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/05/21 |
最終更新日 | 2018/10/29 12:29:30 |
日本語
乳酸菌含有食品による体脂肪低減作用効果検証試験
英語
Verification test of body fat-reducing effect of lactic acid bacterium containing foods
日本語
乳酸菌含有食品による体脂肪低減作用効果検証試験
英語
Verification test of body fat-reducing effect of lactic acid bacterium containing foods
日本語
乳酸菌含有食品による体脂肪低減作用効果検証試験
英語
Verification test of body fat-reducing effect of lactic acid bacterium containing foods
日本語
乳酸菌含有食品による体脂肪低減作用効果検証試験
英語
Verification test of body fat-reducing effect of lactic acid bacterium containing foods
日本/Japan |
日本語
健常人成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
30歳以上65歳未満のBMI23以上30未満の男性及び女性を対象に、試験食品を継続摂取させることにより、体脂肪に与える影響を検証することを目的とする。
英語
The objective of this study is to verify the effects on body fat of test foods in men and women aged 30 years and older and under 65 years of BMI23 and under 30
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
内臓脂肪面積、体組成(体重、BMI、体脂肪率)、腹囲
英語
Visceral fat area, body composition (body weight, body mass index, body fat percentage), and abdominal circumference
日本語
血液学検査、血液生化学検査、バイタルサイン
英語
Hematologic test, blood biochemical test, vital signs
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
乳酸菌含有食品を12週間摂取
英語
Ingestion of test food containing a lactic acid bacterium for 12 consecutive weeks
日本語
乳酸菌非含有食品を12週間摂取
英語
Ingestion of placebo without a lactic acid bacterium for 12 consecutive weeks
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英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)年齢:30歳以上、65歳未満
2)性別:日本国籍の男性及び女性
3)スクリーニング時のBMIが23以上30未満に該当する者(正常高値および肥満1度の者)
英語
1)Age: 30 and over, below 45
2)Sex: Males and females with Japanese nationality
3)Individuals with a BMI of 23 or more and less than 30 at screening (high-normal and 1st-degree obesity)
日本語
1)普段、乳酸菌の入った飲料やヨーグルトを取る習慣がある者(目安1回以上/週)※試験期間中、ヨーグルトの摂取を辞められる場合は、習慣があっても除外としない
2)体脂肪に影響を及ぼす可能性のある医薬品、健康食品、特定保健用食品、機能性表示食品、サプリメント等、並びに乳酸菌やオリゴ糖を多く含む食品の使用を同意取得時以降に制限できない者
3)試験参加時に体脂肪に関する疾患のために通院し、薬剤を使用している者
4)試験に影響のある疾病(耐糖能障害、脂質異常症、高血圧、高尿酸血症、痛風、冠動脈 疾患、脳梗塞、脂肪肝、肥満関連腎臓病)で現在、医療機関で治療を受けている者、または既往歴のある者
5)糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患などの疾患を有している、または既往歴のある者
6)家族性高脂血症と診断されたことがある者
7)現在、医師の指導下のもと、運動療法・食事療法を行っている者
8)定期的に激しい運動(筋力増強を目的として運動することや、運動施設に週3回以上通うこと等)を実施する習慣のある者
9)常時投薬が必要な疾患のある者
10)投薬治療を必要とした重篤な疾患既往歴のある者
11)薬剤アレルギー・食物アレルギーの既往のある者
12)手術等によりCTスキャン測定部位に金属が入っている者
13)心臓ペースメーカー、植え込み型除細動器が入っている者
14)閉所恐怖症の者
15)背景調査票の回答から、被験者として不適当を判断された者
16)事前検査の身体測定値、理学検査および臨床検査値に基準範囲から著しく外れた値が見られる者
17)妊娠中、授乳中の者もしくは試験期間中に妊娠を希望する者
18)精神障害(うつ病等)の現病、既往歴のある者
19)夜間勤務がある等、交代制勤務の者
20)薬物依存及び薬物乱用で治療中もしくはその既往のある者
21)過去3ヶ月以内に他のヒト臨床試験に参加している、もしくは現在、他のヒト臨床試験に参加している者
22)その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1)People who regularly drink or drink yogurt containing lactobacilli *Yogurt consumption will not be excluded if habit exists during the study
2)Persons who are unable to limit the use of drugs, health foods, foods for specified health use, functional labeling foods, health supplements, supplements, etc., which may affect body fat, as well as foods high in lactobacilli and oligosaccharides after obtaining informed consent
3)Subjects who were receiving medication at the time of study entry and were attending the clinic for body fat-related disease
4)Persons with or with a history of diseases such as diabetes, liver disease, kidney disease, or heart disease
5)Persons who have been diagnosed with familial hyperlipidemia
6)Persons currently undergoing exercise and diet therapy under the supervision of a physician
7)Persons who regularly engage in strenuous exercise
8)Persons with diseases requiring constant medication
9)Persons with a history of serious disease requiring medical treatment
10)Persons with a history of drug or food allergy
11)Patients who have metal in the CT scan measurement site due to surgery, etc.
12)Patients with cardiac pacemakers or implantable cardioverter defibrillators.
13)People with claustrophobia
14)Subjects who are judged inappropriate as subjects based on the responses to the background questionnaire
15)Subjects with significant deviations from reference ranges in pre-test physical, physical, and laboratory measurements
16)Pregnant, lactating women, or women who wish to become pregnant during the study
17)Persons with a current or past history of psychiatric disorders
18)Persons who work shift,such as night shift workers
19)Patients who are receiving or have a history of drug dependence or drug abuse.
20)Individuals who have participated in other human clinical studies or are currently participating in other human clinical studies within the past 3months
21)Other subjects who are considered inappropriate as subjects
22)Meetings are required
60
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 落谷 大輔 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Ochitani Daisuke |
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株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Division
日本語
東京都港区芝5-31-19 ラウンドクロス田町10F
英語
Round Cross Tamachi 10F 5-31-19 Shiba Minato-ku Tokyo 108-0014 Japan
81-3-3431-1260
ochitani@huma-c.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 落谷 大輔 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Ochitani Daisuke |
日本語
株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
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臨床開発部
英語
Clinical Development Division
日本語
東京都港区芝5-31-19 ラウンドクロス田町10F
英語
Round Cross Tamachi 10F 5-31-19 Shiba Minato-ku Tokyo 108-0014 Japan
81-3-3431-1260
ochitani@huma-c.co.jp
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その他
英語
HUMA R&D CORP
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株式会社ヒューマR&D
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英語
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その他
英語
Pickles corporation
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株式会社ピックルスコーポレーション
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営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2018 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 04 | 月 | 27 | 日 |
2018 | 年 | 10 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000036955
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000036955
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |