UMIN試験ID | UMIN000030090 |
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受付番号 | R000034354 |
科学的試験名 | 咀嚼機能食品の摂取と運動療法が身体機能と口腔機能の改善に与える影響を調べるクラスター無作為化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/02/01 |
最終更新日 | 2021/04/13 16:07:49 |
日本語
咀嚼機能食品の摂取と運動療法が身体機能と口腔機能の改善に与える影響を調べるクラスター無作為化比較試験
英語
The effects of eating of masticatory functional food and exercise therapy on general and oral functions: Cluster randomized control study
日本語
咀嚼機能食品の摂取と運動が身体・口腔機能に与える影響
英語
The effects of eating of masticatory functional food and exercise on general and oral functions
日本語
咀嚼機能食品の摂取と運動療法が身体機能と口腔機能の改善に与える影響を調べるクラスター無作為化比較試験
英語
The effects of eating of masticatory functional food and exercise therapy on general and oral functions: Cluster randomized control study
日本語
咀嚼機能食品の摂取と運動が身体・口腔機能に与える影響
英語
The effects of eating of masticatory functional food and exercise on general and oral functions
日本/Japan |
日本語
該当無し
英語
n/a
歯学/Dental medicine | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
咀嚼機能食品の摂取,栄養と口腔機能の向上に関する指導および運動療法によって,全身機能と口腔機能が上がるか,無作為化比較試験によって効果を検証する。
英語
To examine the effects of eating of masticatory functional food, the instruction of nutrition and oral health, and exercise therapy on general and oral functions by a randomized control study
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
介入開始12週後の、ベースラインと比較した全身の筋肉量,筋力,運動能力の変化率
英語
The change rate of general muscle mass, muscle strength and motor function after 12 weeks intervention
日本語
介入開始12週後のベースラインと比較した口腔機能評価項目の変化率
介入開始12週後のベースラインと比較したQOL,食欲の変化率
英語
The change rate of oral functions after 12 weeks intervention
The change rate of QOL and appetite after 12 weeks intervention
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
集団/Cluster
介入実施者・測定者がブランド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded
無治療対照/No treatment
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
咀嚼機能弁当を提供し,研究責任者または研究分担者からと栄養指導および口腔機能についての指導を実施する。
英語
Providing masticatory functional bento twice a week to participants with
日本語
週2回X12週間 弁当を提供
英語
Providing bento twice a week and 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の参加にあたり、十分な説明を受けた後に、十分な理解の上に、本人の自由意志による文書同意が得られた者
2. 咀嚼機能食品を12週間欠かさずに摂取できる者
英語
1. given fully informed consent
2. individuals who eat the provided bento for 12 weeks.
日本語
1. 被験食品のアレルギーを有している者
2. 重度の腎機能障害を合併している者
3. 重度の咀嚼嚥下障害を合併している者
4. その他、研究責任者、研究分担者が不適切と判断した者
英語
1. individuals who have allergy for foods
2. severe renal failure
3. severe impairment of masticatory and swallowing functions
4. individuals whom the investigators judge improper
120
日本語
名 | 浩一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 松尾 |
英語
名 | Koichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuo |
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita Health University
日本語
医学部歯科・口腔外科
英語
dentistry and oral-maxillo surgery, school of medicine
4701192
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1-98
英語
1-98 dengakugakubo, kutsukake, toyoake, aichi
0562-93-9098
kmatsuo@fujita-hu.ac.jp
日本語
名 | 浩一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 松尾 |
英語
名 | Koichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuo |
日本語
藤田保健衛生大学
英語
Fujita Health University
日本語
医学部歯科・口腔外科
英語
dentistry and oral-maxillo surgery, school of medicine
4701192
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1-98
英語
1-98 dengakugakubo, kutsukake, toyoake, aichi
0562-93-9098
http://dentistryfujita-hu.jp/
kmatsuo@fujita-hu.ac.jp
日本語
その他
英語
Dentistry and oral-maxillo surgery, school of medicine, Fujita Health University
日本語
藤田医科大学
日本語
医学部歯科・口腔外科
日本語
英語
日本語
科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
株式会社 フードケア
松本歯科大学
英語
Food care
Matsumoto Dental University
日本語
なし
英語
none
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita Health University
日本語
豊明市沓掛町田楽ヶ窪1-98
英語
1-98 Dengakugakubo Kutsukake, Toyoake
0562-93-2000
kmatsuo@fujita-hu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2018 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
https://www.goindependent.jp/
最終結果が公表されている/Published
https://www.goindependent.jp/
86
日本語
対照群43名(76.7 ± 5.3歳),介入群43名(74.4 ± 5.6歳)が最終評価まで行えた。介入群におけるカムカム弁当の喫食率は98%で,参加者は特に問題なく弁当を摂取していた。被験者内の比較において,舌圧および舌口唇運動機能が,対照群では変化がなかったが,介入群では有意に上昇していた。全身機能では,介入群において体脂肪率とTime Up Go 時間が有意に低下していた。
英語
Oral function as measured by tongue pressure increased significantly in the intervention group (p=0.031), but not in the control group. Physical properties and activities, including body fat percentage and results of the timed up and go test, decreased more significantly in the intervention group than in controls (p<0.05).
2021 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
日本語
平均年齢 75.6±5.6歳
男女比 6:80
英語
mean age 75.6 years old
men:women 6:80
日本語
113名をリクルートし,2群に無作為に分類した。
コントロール5名と介入群12名が脱落し,最終的に両群43名が最終評価に残った。
英語
A total of 113 older adults were recruited for this study and allocated into the intervention or control groups randomly according to community group (Figure 3). Five subjects in the control group and 12 in the intervention group withdrew from the study due to lack of interest or hospitalization. Ultimately, each 43 subjects in the control and intervention groups completed the final physical and oral assessments.
日本語
none
英語
none
日本語
口腔機能 5項目
身体機能 6項目
英語
5 Oral function
6 physical properties and activities
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
2017 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000034354
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000034354
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |