UMIN試験ID | UMIN000029873 |
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受付番号 | R000034122 |
科学的試験名 | 高齢者を対象としたやわらか食品摂取による健康管理を検討する自宅実施型モニター試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/11/10 |
最終更新日 | 2018/04/05 17:09:24 |
日本語
高齢者を対象としたやわらか食品摂取による健康管理を検討する自宅実施型モニター試験
英語
A monitoring study to investigate the effects of soft meals on weight gain and grip strength in elderly volunteers
日本語
高齢者を対象としたやわらか食品摂取による低栄養状態の改善効果の検討
英語
Effects of soft meals on improving undernutrition in elderly volunteers
日本語
高齢者を対象としたやわらか食品摂取による健康管理を検討する自宅実施型モニター試験
英語
A monitoring study to investigate the effects of soft meals on weight gain and grip strength in elderly volunteers
日本語
高齢者を対象としたやわらか食品摂取による低栄養状態の改善効果の検討
英語
Effects of soft meals on improving undernutrition in elderly volunteers
日本/Japan |
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65歳以上の高齢者
英語
Elderly individuals aged 65 years old or older
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高齢者を研究対象者として、やわらか食を自宅で21日間摂取させ、体重、BMI、握力及び臨床検査の変化を検討する。
英語
To investigate the changes in body weight, BMI, grip strength and clinical laboratory tests when elderly volunteers eat test diets at home for 21 days which are physically soft to reduce the need to chew
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
試験食摂取開始前をベースラインとした試験食摂取終了時の体重、BMI、握力並びに血清総蛋白及びアルブミンの変化量
英語
Changes in body weight, BMI, grip strength, serum total protein and albumin from baseline (before start of test diets) to end of test diets
日本語
体重、BMI、握力、バイタルサイン及び臨床検査値の推移
英語
Changes over time in body weight, BMI, grip strength, vital signs and clinical laboratory tests
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食は硬いものや大きいものがやや食べづらい者でも容易に噛むことができ、普通に飲み込める食事とする。例えばやわらかめのごはん、豚の角煮、焼き魚、厚焼き卵、にんじんの煮物、
ドーナツ、ゼリーなど。硬さの上限値は5 × 105 N/m2、1日あたりのカロリーは男性で約2100 kcal、女性で約1650 kcalとする。研究対象者は、試験食を朝食、昼食、おやつ、夕食の4食、毎日21日間摂取する。
英語
The test diets are easy to chew and swallow without effort for those who have a little difficulty in chewing hard foods or a large chunk of foods. Examples of soft meals are softly cooked rice, braised pork belly, grilled fish, thick omelet, stewed carrot, donut and jelly. The maximum hardness will be 500000 N/m2, and the approximate daily calorie will be 2100 kcal for males and 1650 kcal for females. Subjects will consume the test diets 4 times a day, i.e., breakfast, lunch, snack and dinner for 21 days.
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英語
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英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
本人の自由意思による同意が文書で得られた、年齢が65歳以上、BMIが21.5未満の男性又は女性で、硬い食事を摂るのが困難であるが、食欲及び嚥下機能に問題がないと判断され、既定の検査が実施可能であり、試験食摂食状況の記録やアンケートの回答ができる者
英語
Elderly males and females who voluntarily give written informed consent; who are 65 years or older; whose BMI is < 21.0; who have a difficulty in chewing hard meals but have no problems in appetite or swallowing function; who are capable of undergoing specified examinations; and who are capable of recording test diet intake and answering questionnaire.
日本語
糖尿病と診断されている患者
本臨床研究への組入れに問題となる肝障害、腎障害、消化器系疾患、心血管系疾患、呼吸器系疾患、内分泌系疾患、代謝疾患、神経疾患、精神疾患等に罹患している者、あるいはこれらの既往歴を有すると研究責任医師等の診察や問診により判断された者
食欲が極端に低下している者
試験食に対するアレルギーを有する者
薬物やアルコールの依存又はその既往がある者
福祉施設に入所している者
英語
Diabetic patients
History of previous or present illness that interferes with ethical conduct of the research as determined by the investigator, e.g., hepatic or renal disorder; gastrointestinal, cardiovascular, respiratory, endocrine, metabolic, nervous, or psychological disease
Those with extremely lowered appetite
Those who possibly have allergy to test diets
History of previous or present drug or alcohol dependence
Those who live in a welfare facility
30
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大東 久佳 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hisayoshi Daito |
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医療法人 平心会 OCROMクリニック
英語
Heishinkai Medical Group Incorporated, OCROM Clinic
日本語
所長
英語
Director
日本語
〒565-0853 大阪府吹田市春日4-12-11
英語
4-12-11, Kasuga, Suita-shi, Osaka 565-0853, Japan
06-6330-8810
hisayoshi.daito@heishinkai.com
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大東 久佳 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hisayoshi Daito |
日本語
医療法人 平心会 OCROMクリニック
英語
Heishinkai Medical Group Incorporated, OCROM Clinic
日本語
所長
英語
Director
日本語
〒565-0853 大阪府吹田市春日4-12-11
英語
4-12-11, Kasuga, Suita-shi, Osaka 565-0853, Japan
06-6330-8810
hisayoshi.daito@heishinkai.com
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その他
英語
InCROM Inc
日本語
インクロム株式会社
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英語
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その他
英語
Partnership Support Project for Enhancement of Commercial and Service Competitiveness 2017 (New Partnership Support Program)
日本語
平成29年度商業・サービス競争力強化連携支援事業(新連携支援事業)
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
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日本
英語
Japan
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インクロム株式会社
インクロムプラス株式会社
近畿大学農学部 食品栄養学科
英語
InCROM Inc.
InCROM Plus Inc.
Kindai University Faculty of Agriculture, Food Science and Nutrition
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英語
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
医療法人 平心会 OCROMクリニック(大阪府)/Heishinkai Medical Group Incorporated, OCROM Clinic (Osaka, Japan)
2017 | 年 | 11 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
30名中試験を完了した28名に関して、試験食摂取前と比較した摂取開始3週後の体重の変化量は-0.45 ± 0.75 kg(平均値±標準偏差、以下同様)であり、両側95%信頼区間は[-0.74, -0.15]、P=0.0041であり、体重は有意に低下した。体重の変動をみると、増加は6名、変化なしが3名、減少が19名であった。そのうち1kg以上減少した被験者は7名であり、1kg以上増加した0名と比較して差は大きかった。変動の最小値は-2.7 kg、最大値は0.8 kgであった。
そのため、BMIの変化量も-0.12 ± 0.30であり、両側95%信頼区間は[-0.24, -0.01]、P=0.0384と有意に低下した。握力、血清総蛋白及びアルブミンに有意な変動を認めなかった。握力の変化量は0.1 ± 1.6 kg、両側95%信頼区間は[-0.5, 0.8]、P=0.6458であった。血清総蛋白の変化量は-0.07 ± 0.27 g/dL、両側95%信頼区間は[-0.17, 0.04]、P=0.1872であった。アルブミンの変化量は-0.02 ± 0.18 g/dL、両側95%信頼区間は[-0.09, 0.05]、P=0.6131であった。
重大な有害事象は認められなかった。
英語
Among 30 subjects, a total of 28 finished the trial, The change in body weight from the start of the study to the end was -0.45 +/- 0.75 kg (Mean+/-SD, the same hereinafter), 95% confidence interval (CI) on both sides was [-0.74, -0.15], P=0.0041, showing a significant decrease. Through the analysis of the individual weight change, body weight increased in only 6 subjects, equaled in 3 subjects, and decreased in 19 subjects. More than 1 kg of body weight decreased in 6 subjects, whereas that increased in none. The maximum change in body weight was 0.8 kg, and minimum -2.7 kg.
The change in BMI was -0.12 +/- 0.30, and the 95% CI on both sides was [-0.24, -0.01], P=0.0384, showing a significant decrease. No significant changes in grip strength, serum total protein, or albumin were observed. The change in grip strength was 0.1 +/- 1.6 kg, and 95% CI on both sides was [-0.5, 0.8], P=0.6458. The change in serum total protein was -0.07 +/- 0.27 g/dL, 95% CI on both sides was [-0.17, 0.04], P=0.1872. The change in albumin was -0.02 +/- 0.18 g/dL, 95% CI on both sides was [-0.09, 0.05], P=0.6131. No significant adverse events were observed.
日本語
英語
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試験終了/Completed
2017 | 年 | 10 | 月 | 26 | 日 |
2017 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 07 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 07 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 11 | 月 | 08 | 日 |
2018 | 年 | 04 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000034122
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000034122
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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