UMIN試験ID | UMIN000029157 |
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受付番号 | R000033331 |
科学的試験名 | 下顎骨再建後の咀嚼嚥下運動を包括評価する検査用グミゼリーを用いた新たな評価法の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/09/19 |
最終更新日 | 2024/03/21 21:48:29 |
日本語
下顎骨再建後の咀嚼嚥下運動を包括評価する検査用グミゼリーを用いた新たな評価法の検討
英語
Investigation of a new evaluation method using test gummy jelly which comprehensively evaluates chewing swallowing movement after mandibular bone reconstruction
日本語
下顎骨再建後の咀嚼嚥下をグミゼリーにより評価する手法の検討
英語
A study on a method to evaluate chewing swallow after mandibular reconstruction by gumjelly
日本語
下顎骨再建後の咀嚼嚥下運動を包括評価する検査用グミゼリーを用いた新たな評価法の検討
英語
Investigation of a new evaluation method using test gummy jelly which comprehensively evaluates chewing swallowing movement after mandibular bone reconstruction
日本語
下顎骨再建後の咀嚼嚥下をグミゼリーにより評価する手法の検討
英語
A study on a method to evaluate chewing swallow after mandibular reconstruction by gumjelly
日本/Japan |
日本語
下顎骨再建
英語
mandible reconstruction
口腔外科学/Oral surgery | 歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
咀嚼・嚥下機能検査を適切に行えるグミの形態(大きさや形状、色調)を明らかにする。また、咀嚼・嚥下機能を一連の運動として評価する、下顎骨再建後の新たな評価法の検討を行うことを目的とする。
英語
To clarify the form (size, shape, color tone) of gummy that can perform the chewing / swallowing function test properly. It is also intended to evaluate a new evaluation method after mandibular bone reconstruction, which evaluates mastication / swallowing function as a series of exercises.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
第Ⅰ・Ⅱ相/Phase I,II
日本語
咀嚼機能評価:グミを30回、自由に咀嚼させ吐き出させる。グミの粉砕度合をスケール表にて評価する。咬合能力は咬合能力測定器を使用し咬合圧を測定する。
嚥下機能評価:評価については、日本摂食・嚥下リハビリテーション学会「嚥下内視鏡検査の手順2012 改訂」を参照に咀嚼嚥下評価を行う。
具体的には、グミを嚥下可能な状態まで咀嚼し嚥下させ、その様子を経鼻咽頭ファイバーにて観察し、嚥下時にむせがないか、グミの残留の有無、なめらかに咽頭に流入しているかを点数評価する。
観察結果をデータベース化し、下顎骨再建後の患者の評価に適した大きさや形態、色調の検討を行い、調整したグミを作成する。これを用いて下顎骨再建後の患者に改めて咀嚼機能評価と嚥下機能評価を行う。また、咀嚼機能と嚥下機能にて得られたデータを基に咀嚼・嚥下機能統合評価として機能評価法を検討する。
英語
Evaluation of chewing function: Gumi is chewed 30 times freely and spit out. Evaluate the grinding degree of gummies on the scale table. The occlusal ability is measured by using an occlusal capability measuring instrument to measure occlusal pressure.
Evaluation of swallowing function: As for evaluation, chewing swallowing evaluation is performed with reference to the Japan Feeding and Swallowing Rehabilitation Association "Revised Procedure for Swallowing Endoscopy 2012 Revised".
Specifically, gumi is chewed until swallowable, swallowed, observed by the nasopharyngeal fiber, whether there is no choking at swallowing, presence of residual gummy, smooth flow into the pharynx Evaluate points.
The observation result is made into a database, examination of the size, form and color tone suitable for evaluation of the patient after the mandibular bone reconstruction, and preparation of adjusted gummies. Using this, masticatory function evaluation and swallowing function evaluation are performed again for patients after mandibular bone reconstruction. In addition, based on the data obtained by the mastication function and the swallowing function, the functional evaluation method is considered as an integrated evaluation of chewing and swallowing function.
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
咀嚼機能評価:グミを30回、自由に咀嚼させ吐き出させる。グミの粉砕度合をスケール表にて評価する。咬合能力は咬合能力測定器を使用し咬合圧を測定する。
嚥下機能評価:評価については、日本摂食・嚥下リハビリテーション学会「嚥下内視鏡検査の手順2012 改訂」を参照に咀嚼嚥下評価を行う。
具体的には、グミを嚥下可能な状態まで咀嚼し嚥下させ、その様子を経鼻咽頭ファイバーにて観察し、嚥下時にむせがないか、グミの残留の有無、なめらかに咽頭に流入しているかを点数評価する。
観察結果をデータベース化する。郡内(20名)の検査は終了とする。下顎骨再建後の患者評価に適した大きさや形態、色調の検討を行い、調整したグミを作成する。これを用いて対象群に改めて咀嚼機能評価と嚥下機能評価を行う。また、咀嚼機能と嚥下機能にて得られたデータを基に咀嚼・嚥下機能統合評価として機能評価法を検討する。
英語
Evaluation of chewing function: Gumi is chewed 30 times freely and spit out. Evaluate the grinding degree of gummies on the scale table. The occlusal ability is measured by using an occlusal capability measuring instrument to measure occlusal pressure.
Evaluation of swallowing function: As for evaluation, chewing swallowing evaluation is performed with reference to the Japan Feeding and Swallowing Rehabilitation Association "Revised Procedure for Swallowing Endoscopy 2012 Revised".
Specifically, gumi is chewed until swallowable, swallowed, observed by the nasopharyngeal fiber, whether there is no choking at swallowing, presence of residual gummy, smooth flow into the pharynx Evaluate points.
The observation result is made into a database. The inspection of the county (20 people) is terminated. We examine the size, form and color tone suitable for patient evaluation after mandibular bone reconstruction, and create adjusted gummies. Using this, masticatory function evaluation and swallowing function evaluation are performed again in the target group. In addition, based on the data obtained by the mastication function and the swallowing function, the functional evaluation method is considered as an integrated evaluation of chewing and swallowing function.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
下顎骨再建後の患者で摂食・嚥下に異常がない20歳以上の者。健常者は既往がなく摂食・嚥下にも異常がない20歳以上の者。
英語
Those who are 20 years or older who have no abnormality in feeding / swallowing in patients after mandibular bone reconstruction. Those who are 20 years old or older who have no history and no abnormality in eating or swallowing.
日本語
未成年、咀嚼嚥下障害を有する者、およびグミにアレルギーを有する者
英語
Underage, those with chew swallowing disorder, and those with allergies to gummies
35
日本語
名 | 植野 |
ミドルネーム | |
姓 | 高章 |
英語
名 | Ueno |
ミドルネーム | |
姓 | Takaaki |
日本語
大阪医科大学
英語
Osaka Medical College
日本語
口腔外科学教室
英語
Department of Oral Surgery
5698686
日本語
大阪府高槻市大学町2番7号
英語
2-7 Daigakumachi, Takatsuki-City, Osaka 569-8686, Japan
072-683-1221
n4160@osaka-med.ac.jp
日本語
名 | 中島 |
ミドルネーム | |
姓 | 世市郎 |
英語
名 | Nakajima |
ミドルネーム | |
姓 | Yoichiro |
日本語
大阪医科大学
英語
Osaka Medical College
日本語
口腔外科学教室
英語
Department of Oral Surgery
569-8686
日本語
大阪府高槻市大学町2番7号
英語
2-7 Daigakumachi, Takatsuki-City, Osaka 569-8686, Japan
072-683-1221
n4160@osaka-med.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Oral Surgery, Osaka Medical College
日本語
大阪医科大学
日本語
口腔外科学教室
日本語
英語
日本語
文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology (MEXT)
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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大阪医科大学口腔外科学教室
英語
Department of Oral Surgery, Osaka Medical College
日本語
高槻市大学町2-7
英語
2-7 Daigakumachi, Takatsuki-City, Osaka 569-8686, Japan
0726831221
n4160@osaka-med.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2017 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
https://www.ompu.ac.jp/research/omc/outcome/seeds/f2pjgc000000fja4.html
未公表/Unpublished
https://www.ompu.ac.jp/research/omc/outcome/seeds/f2pjgc000000fja4.html
16
日本語
下顎骨再建術を施行し、咀嚼・嚥下障害がない患者を対象とした。対象者に咀嚼させ咀嚼能率を測定した。さらに咀嚼したグミゼリーを嚥下させ、経鼻的光学内視鏡を用いてグミゼリーの嚥下直前の状態と、その嚥下運動の様子を同時に観察し嚥下機能を観察した。
複合色グミゼリーは咀嚼能率をスコア化することが可能であった。嚥下状態の観察において咽頭部で鮮明に観察できた。
嚥下運動の観察に複合食グミゼリーは検査試料として有用であると考えられた。
英語
Patients who had undergone mandibular reconstruction and had no mastication or swallowing problems were included in the study. The subjects were asked to chew and their chewing efficiency was measured. The patients swallowed the chewed gummy jelly, and the state immediately before swallowing the gummy jelly and the swallowing movement were simultaneously observed using a transnasal optical endoscope to observe the swallowing function.
2023 | 年 | 03 | 月 | 23 | 日 |
日本語
英語
日本語
当院にて下顎悪性腫瘍の診断にて下顎骨再建術を施行し、咀嚼・嚥下障害がない患者を対象とした。接触が可能となった患者を対象としており、経口摂取不可能な患者は対象としていないことが特徴である
英語
Patients who had undergone mandibular reconstruction after a diagnosis of mandibular malignancy at our hospital and had no difficulty in chewing or swallowing were included in the study. Patients who were able to make contact with the patient were included in the study, and those who were unable to take oral intake were not included in the study.
日本語
下顎再建後に経口摂取可能となった患者に対し、術後の摂食と嚥下機能を測定するため機能測定を提案し同意を得た患者に対し検討を行った。参加者は歯科口腔外科および耳鼻咽喉科・頭頸部外科外来にて計測を行った
英語
Patients who were able to take oral intake after mandibular reconstruction were offered and consented to functional measurements to measure postoperative eating and swallowing function and were studied. Participants were measured in the outpatient clinic of the Department of Dental Surgery and the Department of Otolaryngology/Head and Neck Surgery.
日本語
特記事項なし
英語
Nothing of note
日本語
咀嚼能率、嚥下運動、咬合力、舌圧、口唇閉鎖能。機能測定により咀嚼能率と嚥下運動の関連性が明らかになった
英語
Masticatory efficiency, swallowing motion, occlusal force, tongue pressure, and lip closure ability. Functional measurements revealed a relationship between masticatory efficiency and swallowing movements.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
2024 | 年 | 03 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000033331
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000033331