UMIN試験ID | UMIN000026495 |
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受付番号 | R000030431 |
科学的試験名 | トマト減塩メニューの摂取が尿中ナトリウム/カリウムバランスに与える影響の把握 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/04/01 |
最終更新日 | 2018/07/12 09:20:57 |
日本語
トマト減塩メニューの摂取が尿中ナトリウム/カリウムバランスに与える影響の把握
英語
The effect of low salt diet with tomato on urinary sodium/potassium balance.
日本語
トマト減塩メニューの摂取が尿中ナトリウム/カリウムバランスに与える影響の把握
英語
The effect of low salt diet with tomato on urinary sodium/potassium balance.
日本語
トマト減塩メニューの摂取が尿中ナトリウム/カリウムバランスに与える影響の把握
英語
The effect of low salt diet with tomato on urinary sodium/potassium balance.
日本語
トマト減塩メニューの摂取が尿中ナトリウム/カリウムバランスに与える影響の把握
英語
The effect of low salt diet with tomato on urinary sodium/potassium balance.
日本/Japan |
日本語
高血圧
英語
Hypertension
循環器内科学/Cardiology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
トマト減塩食を2週間摂取した際の、尿中ナトリウム/カリウム比の変化を把握する。
英語
Understand the effect to low salt diet with tomato on urinary sodium/potassium balance.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
尿中ナトリウム濃度、尿中カリウム濃度、尿中ナトリウム/カリウム比
英語
Urinary sodium concentration, Urinary potassium concentration, Urinary sodium/potassium ratio.
日本語
収縮期血圧、拡張期血圧、尿中クレアチニン濃度、アンケート
英語
Systolic blood pressure, Diastolic blood pressure, Urinary creatinine concentration, questionnaire.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
指定した献立の試験食品を2週間摂取して頂く。試験食品は1日3食×7日間の献立を2回繰り返す。献立の栄養成分は、1日当たりのエネルギー量が1,800~2,000kcal、食塩相当量は8.0~9.0g、カリウムは2,000mg以上を目安に設計されたものである。
2週間の試験期間中は、試験食品、及び、糖や食塩を含まない水やお茶のみを摂取可能とし、それ以外の食品は摂取禁止とする。
英語
Subjects eat test-meal for 2weeks. The test-meal 1week-set repeats 2 times contain 21 menu (3meals/day times 7days). Nutritional property of the meal is designed for 1,800-2,000kcal energy, 8.0-9.0g salt, over 2,000mg potassium/ day.
During the test, subjects can eat only test-meal and drink which not contain sugar or sodium (e.g. water or tea), must not eat other foods and drinks .
日本語
指定した献立の試験食品を2週間摂取して頂く。試験食品は1日3食×7日間の献立を2回繰り返す。献立の栄養成分は、1日当たりのエネルギー量が1,800~2,000kcal、食塩相当量は6.0~7.0g、カリウムは2,000mg以上を目安に設計されたものである。21食のうちいくつかはトマト減塩メニューと呼び、調味料を減らす代わりにトマトケチャップ、トマトソース、及び生トマトを用いることで、減塩で生じる味の変化を緩和させたものである。
試験期間中は、試験食品、及び、糖や食塩を含まない水やお茶のみを摂取可能とし、それ以外の食品は摂取禁止とする。
英語
Subjects eat test-meal for 2weeks. The test-meal 1week-set repeats 2 times contain 21 menu (3meals/day times 7days). Nutritional property of the meal is designed for 1,800-2,000kcal energy, 6.0-7.0g salt, over 2,000mg potassium/ day.
Some menus are modified to low salt, and for minimize the difference of taste, replace a portion of seasoning with tomato, tomato ketchup and tomato sauce.
During the test, subjects can eat only test-meal and drink which not contain sugar or sodium (e.g. water or tea), must not eat other foods and drinks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
健常な20歳以上の成人
英語
Healthy adults over 20 years-old
日本語
1.高血圧の治療薬や、ナトリウム製剤、カリウム製剤などの薬剤を服用している方
2.試験食品に対して食物アレルギーのある方
3.試験期間中に妊娠、授乳の予定がある方
4.本試験開始時に他のヒト試験に参加している方
5.研究者が試験参加に不適格であると判断した方
英語
1.Who takes medicine for hypertension, or medicines contain sodium/potassium.
2.Who has food allergy to test-meal.
3.Who plans pregnancy or breast-feeding.
4.Who joins other human study.
5.Who is judged unsuitable for this study by principal investigator.
40
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 砂堀 諭 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Satoshi Sunabori |
日本語
カゴメ株式会社
英語
Kagome Co.Ltd.
日本語
イノベーション本部自然健康研究部
英語
Innovation division, Nature&Wellness research department
日本語
栃木県那須塩原市西富山17
英語
Nishitomiyama 17, Nasushiobara city, Tochigi prefecture
0287-36-2935
Satoshi_sunabori@kagome.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 林 宏紀 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroki Hayashi |
日本語
カゴメ株式会社
英語
Kagome Co.Ltd.
日本語
イノベーション本部自然健康研究部商品エビデンス研究グループ
英語
Innovation division, Nature&Wellness research department
日本語
栃木県那須塩原市西富山17
英語
Nishitomiyama 17, Nasushiobara city, Tochigi prefecture
0287-36-2935
Hiroki_hayashi@kagome.co.jp
日本語
その他
英語
Kagome Co.Ltd.
日本語
カゴメ株式会社
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日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Kagome Co.Ltd.
日本語
カゴメ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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女子栄養大学
英語
Kagawa Nutrition University
日本語
英語
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
女子栄養大学(埼玉県)
2017 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 03 | 月 | 08 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 04 | 月 | 28 | 日 |
2017 | 年 | 05 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 03 | 月 | 10 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000030431
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000030431
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |