UMIN試験ID | UMIN000026316 |
---|---|
受付番号 | R000030225 |
科学的試験名 | 食感と顎・舌筋活動の関連に関する筋電図学的研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/02/27 |
最終更新日 | 2020/08/31 09:46:03 |
日本語
食感と顎・舌筋活動の関連に関する筋電図学的研究
英語
Electromyographic study on relationship between food texture and jaw and tongue muscle activity
日本語
食感と顎・舌筋活動の関連に関する筋電図学的研究
英語
Electromyographic study on relationship between food texture and jaw and tongue muscle activity
日本語
食感と顎・舌筋活動の関連に関する筋電図学的研究
英語
Electromyographic study on relationship between food texture and jaw and tongue muscle activity
日本語
食感と顎・舌筋活動の関連に関する筋電図学的研究
英語
Electromyographic study on relationship between food texture and jaw and tongue muscle activity
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Adult
歯学/Dental medicine | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
嚥下時におけるぼそぼそ感を有するモデルゲルが嚥下時の舌骨上筋群の筋活動時間に及ぼす影響を検討する.
英語
This study aimed to examine the influence of dry, crumbling food texture on the duration of the suprahyoid muscle activity during swallowing.
その他/Others
日本語
任意に“ぼそぼそ感”を設定できる食品を用いて,咀嚼,嚥下時の咬筋,舌骨上筋群の筋活動を導出し,食品のテクスチャーの一つであるぼそぼそ感が顎・舌筋活動へ及ぼす影響の検討を目的とする.
英語
This study aimed to examine the influence of food texture on the electromyographic activity of the jaw and tongue muscles during mastication and swallowing.
日本語
嚥下時の舌骨上筋群の筋活動時間
英語
Duration of suprahyoid muscles activity during swallowing
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
用量対照/Dose comparison
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
弱いぼそぼそ感を有するモデルゲルの咀嚼および嚥下を3回ずつ行う
英語
Three times of mastication and swallowing of lower dry, crumbling food texture
日本語
強いぼそぼそ感を有するモデルゲルの咀嚼および嚥下を3回ずつ行う
英語
Three times of mastication and swallowing of higher dry, crumbling food texture
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
20歳以上
英語
20 years old <=
日本語
20歳未満
摂食嚥下障害を有する
残存歯数28本未満
味覚障害を有する
英語
20 years old >
Eating and swallowing dysphagia
Less than 28 remaining teeth
Taste disorder
26
日本語
名 | 総司 |
ミドルネーム | |
姓 | 塙 |
英語
名 | Soshi |
ミドルネーム | |
姓 | Hanawa |
日本語
東北大学大学院歯学研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Dentistry
日本語
口腔システム補綴学分野
英語
Advanced prosthetic dentistry
9808575
日本語
仙台市青葉区星陵町4-1
英語
4-1, Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, Miyagi, Japan
0227178369
s-hanawa@umin.ac.jp
日本語
名 | 総司 |
ミドルネーム | |
姓 | 塙 |
英語
名 | Soshi |
ミドルネーム | |
姓 | Hanawa |
日本語
東北大学大学院歯学研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Dentistry
日本語
口腔システム補綴学分野
英語
Advanced prosthetic dentistry
980-8575
日本語
仙台市青葉区星陵町4-1
英語
4-1, Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, Miyagi, Japan
0227178369
s-hanawa@umin.ac.jp
日本語
その他
英語
Tohoku University Graduate School of Dentistry
日本語
東北大学大学院歯学研究科
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Self funding
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東北大学大学院歯学研究科
英語
Tohoku University Graduate School of Dentistry
日本語
宮城県仙台市青葉区星陵町4-1
英語
4-1, Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, Miyagi, Japan
022-717-8369
s-hanawa@umin.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2017 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
https://www.jstage.jst.go.jp/article/sgf/23/2/23_96/_article/-char/ja/
8
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
2017 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 02 | 月 | 27 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000030225
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000030225
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |