UMIN試験ID | UMIN000025383 |
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受付番号 | R000029212 |
科学的試験名 | 「噛みごたえのある固形食物」を用いた高齢者の咀嚼・嚥下機能維持・改善プログラムの開発:パイロットスタディ |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/03/31 |
最終更新日 | 2019/01/30 22:45:08 |
日本語
「噛みごたえのある固形食物」を用いた高齢者の咀嚼・嚥下機能維持・改善プログラムの開発:パイロットスタディ
英語
The effect of oral exercise using solid food is chewy texture for improvement of the chewing and swallowing function in older people : pilot study
日本語
高齢者の口腔機能改善プログラムの開発
英語
The effect of oral exercise program for improvement ofthe oral function in elderly
日本語
「噛みごたえのある固形食物」を用いた高齢者の咀嚼・嚥下機能維持・改善プログラムの開発:パイロットスタディ
英語
The effect of oral exercise using solid food is chewy texture for improvement of the chewing and swallowing function in older people : pilot study
日本語
高齢者の口腔機能改善プログラムの開発
英語
The effect of oral exercise program for improvement ofthe oral function in elderly
日本/Japan |
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誤嚥性肺炎
英語
Aspiration pneumonitis
リハビリテーション医学/Rehabilitation medicine | 看護学/Nursing |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
研究目的は,地域の高齢者が日常的に取り組めるような「噛みごたえのある固形食物」を用いた新たな咀嚼・嚥下機能維持・改善プログラムを開発すること。そのためのパイロットスタディとして,予備調査①「噛みごたえのある固形食物」の官能試験と予備調査②「噛みごたえのある固形食物」を用いた咀嚼・嚥下機能訓練の介入試験を行い,口腔機能向上への効果を検証する.
英語
The purpose of study develops new oral exercise program using solid food is chewy texture for improvement of the chewing and swallowing function in older people.
We perform intervention study of preliminary investigation 1 sensory evaluation of solid foods is a chewy texture and preliminary investigation 2 inspect the effect of oral exercise using solid food is a chewy texture for improvement of the chewing and swallowing function in older people.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
その他/Others
日本語
咀嚼能力、口唇圧および舌圧、唾液分泌量、反復唾液嚥下テスト
英語
Ability for chewing, lip pressure and tongue pressure, secretion amount of saliva, repetitive saliva swallowing test
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
1日3回毎食前に,①嚥下体操・口腔体操を行い(約3分間),②「噛みごたえのある固形食物」を噛みながら摂食する訓練を行う(約5分間).これを2週間継続して実施してもらう.
英語
The participant receives oral exercises using solid food is a chewy texture three times a day before every meal for two weeks
日本語
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)自分の感覚や感想を表現できる人
(2)身体機能・口腔状態(炎症の有無,歯牙・歯肉の状態等)が健常な人(義歯を装着した人を含む)
(3)嗜好的および口腔の機能的にも,チューイングキャンデイ,ガム,グミ,昆布,するめを食べることができる人
(4)本研究の参加にあたり十分な説明を受けた後,十分な理解の上,研究対象者本人の自由意思による文書での同意が得られた人
(5)予備調査②に関しては,1日3回毎食前に,説明を受けた嚥下体操・口腔体操をパンフレットや画像を見ながら実施可能で,「噛みごたえのある固形食物」を噛みながら摂食する訓練を行うことができる人
英語
2 1 The person who can express one's sense and impression
The person (including the person who put on dentures) that body function and oral status (inflammatory presence, teeth and a gingival state) is healthy
3 The person who can eat a chewing candy, a gum, a gummi candy, kombu, a dried cuttlefish
4 The person that the agreement in the document by the free will of study participants was obtained after enough understanding after having received enough explanation on participating of this study
5 The person who can train new oral exercises using solid food is a chewy texture while watching an image before every meal three times a day about preliminary investigation 2
日本語
(1)医師や人間ドックの結果から腎機能障害を指摘されたことがある人
(2)糖尿病で内服およびインスリン注射を行っている人
(3)認知症と診断されている,あるいは認知症の可能性を近親者から指摘されている人
(4)飲み込みにくさがある,含嗽ができないなどの嚥下機能障害の症状がある人
(5)外れそうな差し歯や歯の詰め物がある人,あるいは義歯が不適合な人
(6)顎関節症の既往がある人
(7)頚部に疾患がある人
(8)味覚の低下を自覚している人
英語
1 The person who has been noted renal dysfunction from results of medical examination of the physician and the multiphasic health screening
2 The person who receives oral medicine and insulin injection for diabetes
3 The person who is diagnosed dementia or is noted possibility of the dementia from close relatives
4 The person with the symptom of the deglutition dysfunction that a gargle is not possible with the difficulty of swallowing
5 The person with implanting a false tooth and the filler of the teeth which seem to come off or the person that dentures are incompatible
6 The person with a history of jaw arthritis
7 The person with the disease in the cervical part
20
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名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 河村敦子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kawamura Atsuko |
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山口大学大学院医学系研究科保健学専攻
英語
Yamaguchi University Graduate School of Medicine, Faculty of Health Sciences
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地域・老年看護学講座
英語
Community / Gerontological Nursing
日本語
山口県宇部市南小串1-1-1
英語
1-1-1-Minami-Kogushi, Ube, Yamaguchi 755-8505, Japan
0836222810
atsuko@yamaguchi-u.ac.jp
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名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 河村敦子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kawamura Atsuko |
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山口大学大学院医学系研究科保健学専攻
英語
Yamaguchi University Graduate School of Medicine, Faculty of Health Sciences
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地域・老年看護学講座
英語
Community / Gerontological Nursing
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山口県宇部市南小串1-1-1
英語
1-1-1-Minami-Kogushi, Ube, Yamaguchi 755-8505, Japan
0836222810
atsuko@yamaguchi-u.ac.jp
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山口大学
英語
Yamaguchi University
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文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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いいえ/NO
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山口大学大学院医学系研究科保健学専攻
2018 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2016 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 15 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 12 | 月 | 23 | 日 |
2019 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000029212
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000029212
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |