UMIN試験ID | UMIN000027715 |
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受付番号 | R000028381 |
科学的試験名 | マッシュルームレクチン含有機能性食品の口腔細菌に対する抗菌効果のランダム化二重盲検クロスオーバー試験による探索的検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/06/11 |
最終更新日 | 2017/06/11 07:53:39 |
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の口腔細菌に対する抗菌効果のランダム化二重盲検クロスオーバー試験による探索的検討
英語
Exploratory study of anti-microbial effects of functional food containing Mushroom-derived lectin by double-blind cross-over test
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の口腔細菌に対する抗菌効果のランダム化二重盲検クロスオーバー試験による探索的検討
英語
Exploratory study of anti-microbial effects of functional food containing Mushroom-derived lectin by double-blind cross-over test
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の口腔細菌に対する抗菌効果のランダム化二重盲検クロスオーバー試験による探索的検討
英語
Exploratory study of anti-microbial effects of functional food containing Mushroom-derived lectin by double-blind cross-over test
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の口腔細菌に対する抗菌効果のランダム化二重盲検クロスオーバー試験による探索的検討
英語
Exploratory study of anti-microbial effects of functional food containing Mushroom-derived lectin by double-blind cross-over test
日本/Japan |
日本語
健康
英語
health
歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では,口腔内感染の予防を目的とした機能性食品・口腔ケア製品の開発にレクチン(糖鎖に結合活性を示すタンパク質)の応用を検討している。これまでの申請者による研究から,Galβ1-3GalNAc認識レクチンがう蝕(ムシ歯)原因菌の一種であるStreptococcus mutansの唾液を介した初期付着とバイオフィルム(歯垢/プラーク)形成を抑制することを発見した(特許 5558362)。その中でマッシュルーム由来レクチンに着目し,口腔ケア製品(食品)として試作したので,臨床試験によって安全性と有効性を検討する。
英語
In the present study, we are considering the application of the lectin (protein with binding activity to the sugar chain) in the development of functional food and oral care products for the purpose of prevention of oral cavity infection. From our previous study, a kind Gal beta 1-3GalNAc-recognition lectin was found to suppress the initial adhesion and biofilm (plaque / plaque) formation by a cariogenic Streptococcus mutans through the saliva (patent #5558362). This lectin is derived from Mushroom. To examine the safety and effectiveness of the oral care products (food) including this lectin as an ingredient, a double-blind clinical trial is planned.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
日本語
7日後の被験歯面の細菌ATP活性の減少
英語
Reduction of bacterial ATP activity on tooth surface after 7 days
日本語
7日後の
1) プラーク(バイオフィルム)の付着程度(口腔内写真)
2) 歯肉および口腔粘膜の炎症反応(口腔内写真)
3) サンプル試食時のアンケート(官能試験)
4) 被験者の生活習慣(ブラッシングの実施状況)
英語
After 7 days;
1. Tooth surface covered by biofilm (judged from photo)
2. Gingival index of inflammation (judged from photo)
3. Sensual test (questionnaire)
4. Daly brushing
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
マッシュルームレクチン含有きびだんご
1個/日
1週間
英語
Rice ball containing Mushroom lectin
1 pieces / day
1week
日本語
きびだんご
1個/日
1週間
英語
Rice ball without Mushroom lectin
1 pieces / day
1week
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
インフォームド・コンセントを得た健康者
英語
Healthy subjects with informed consent
日本語
1) 試験食品に対するアレルギーを有する場合(アレルギー症状がでた場合)
2) 妊娠中あるいは授乳中の者
3) その他,日程や歯科疾患罹患状況から,研究者が不適格と判断した者
英語
1. Allergic for these test samples
2. Pregnant women or lactation
3. Others; not applicable for study schedule and dental condition
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 伊東 孝 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Itou |
日本語
岡山大学
英語
Okayama University
日本語
新医療研究開発センター
英語
Center for Innovative Clinical Medicine
日本語
岡山市北区鹿田町2-5-1
英語
2-5-1 Shikata-cho, Kita-ku,Okayama, Japan
086-235-6677
itakashi@okayama-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 伊東 孝 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Itou |
日本語
岡山大学
英語
Okayama University
日本語
新医療研究開発センター
英語
Center for Innovative Clinical Medicine
日本語
岡山市北区鹿田町2-5-1
英語
2-5-1 Shikata-cho, Kita-ku,Okayama, Japan
086-235-6677
itakashi@okayama-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Okayama University
日本語
岡山大学
日本語
新医療研究開発センター
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英語
日本語
その他
英語
Okayama city
日本語
岡山県
日本語
産業労働部産業振興課
地方自治体/Local Government
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
岡山大学病院
2017 | 年 | 06 | 月 | 11 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2016 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 06 | 月 | 11 | 日 |
2017 | 年 | 06 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000028381
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000028381
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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