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UMIN試験ID UMIN000023302
受付番号 R000026751
科学的試験名 高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)摂取による身体機能への影響に関する研究
一般公開日(本登録希望日) 2016/08/01
最終更新日 2019/07/27 15:09:28

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)摂取による身体機能への影響に関する研究


英語
Studies on effects of medium-chain triglyceride (MCT) on physical function in elderly subjects.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
中鎖脂肪酸による筋肉機能、認知機能への影響


英語
Effects of medium-chain triglyceride on muscle and cognitive function.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)摂取による身体機能への影響に関する研究


英語
Studies on effects of medium-chain triglyceride (MCT) on physical function in elderly subjects.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
中鎖脂肪酸による筋肉機能、認知機能への影響


英語
Effects of medium-chain triglyceride on muscle and cognitive function.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
弱々しい高齢者


英語
Frail elderly subjects

疾患区分1/Classification by specialty

老年内科学/Geriatrics

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
中鎖脂肪酸自体に、高齢者の筋肉機能、認知機能改善効果があるかどうか調べる。


英語
To examine whether medium-chain triglycerides (MCT) per se could increase muscle and cognitive function in frail elderly subjects.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
下肢反復開閉運動回数


英語
Iteration numbers in legs open and close

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
筋肉機能(四肢の筋肉と呼吸筋)と認知能を介入前、介入中、介入終了後に測定し、介入前からの変化を各群で、比較する。
上肢の筋肉量は上腕周囲長および上腕三頭筋部皮下脂肪厚の測定で、上腕の筋力は左右の握力で、大腿の筋力は、イスに座り下腿を床に水平に伸ばし下腿が地面に向かい落ちないように下腿を水平に維持できる時間で、運動機能は歩行スピードで、嚥下機能は反復唾液飲みテストで、呼吸機能はピークフローメーターを用いる最大呼気流量の測定で、ADLはFunctional Independence Measure (FIM)で、推定する。
認知能はアンケート調査、MMSE、NMスケール、Neuropsychiatric Inventory Nursing Home Version (NPI-NH)で、推定する。


英語
Muscle function (locomotive and respiratory) and cognitive function at baseline, during 3-mo intervention and at washout are measured.
Mid-upper-arm muscle area (AMA) is estimated by measuring triceps skin fold thickness (TSF) and mid-upper-arm circumference (AC); strength in the upper extremities is measured by a handgrip dynamometry; strength in the lower extremities is estimated by the leg extension power.
Muscle function is estimated by gait speed; swallowing ability is estimated by repetitive saliva swallowing test; strength of respiratory muscles is estimated by peak expiratory flow (PEF); ADL is estimated by Functional Independence Measure (FIM).
Cognitive function is estimated by Mini-Mental State Examination (MMSE), NM scale, and Neuropsychiatric Inventory Nursing Home Version (NPI-NH).


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification

いいえ/NO

動的割付/Dynamic allocation

はい/YES

試験実施施設の考慮/Institution consideration

施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.

ブロック化/Blocking

いいえ/NO

割付コードを知る方法/Concealment

封筒法/Numbered container method


介入/Intervention

群数/No. of arms

3

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
第1の群はポジティブコントールで、ロイシンとビタミンDを多く含むサプリメント1パックと中鎖脂肪酸(MCT)を夕食時に摂取した「LD+MCT群」である。
1.2gのロイシンを含む必須アミノ酸3gとビタミンD800IU(20μg)とその他のビタミン類を含む1パック(100g)のアミノ酸製剤(Amino L40、味の素社製)は、夕食直前に摂取する。
 C8:0 75%, C10:0 25%を含むMCT(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
 介入は3ヶ月間行う。


英語
The first group (positive control) receives leucine-, vitamin D-enrich supplement plus MCT (LD + MCT) at dinner.
The leucine-, vitamin D-enrich supplement (Amino L40) produced by Ajinomoto Inc. (Tokyo, Japan) is purchased. One tube (100 g, 30 kcal) of Amino L40 is given at the beginning of dinner. One tube contains EAA 3 g (leucine 1.2 g, isoleucine 0.3 g, valine 0.3 g, other amino acids 1.2 g), vitamin D 20 ug (800 IU), vitamin B1 0.2 mg, vitamin B6 0.2 mg, vitamin B12 0.4 ug and water 87g.
MCT containing C8:0 75%, C10:0 25% is purchased from Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of MCT (54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
第2の群は、MCTを夕食時に摂取した「MCT群」である。
 C8:0 75%, C10:0 25%を含むMCT(日清オイリオ社製)は、(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
 介入は3ヶ月間行う。


英語
The second group receives MCT only.
MCT containing C8:0 75%, C10:0 25% is purchased from Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of MCT (54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
第3の群はネガティブコントロールで、長鎖脂肪酸油(Long Chain Triglyceride、以下「LCT」ともいう)を夕食時に摂取した「LCT群」である。
 C18:1 64%, C18:2 19%を含むLCT(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
 介入は3ヶ月間行う。


英語
The third group (negative control) receives LCT only.
LCT containing C18:1 64%, C18:2 19% is purchased from Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of LCT (54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

65 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
65歳以上(第1号被保険者)で介護保険制度の入所基準である要介護度1~5に該当し、医師による医学的管理の下、看護・介護といったケアはもとより、作業療法士や理学療法士などによるリハビリテーション、また、管理栄養士による栄養管理・食事などのサービスを受けながら生活している介護老人保健施設の入所者。


英語
Elderly subjects in a nursing care home for the elderly volunteered to participate in a 3-mo dietary supplement intervention program.
All residents in this nursing care home need special care by other people for living. They are classified into Japanese nursing care levels with number between 1 and 5 based on assessed care needs.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
輸液などの治療を必要としている者。
重度な嚥下障害があり、経口摂取不能な者。
Ⅰ型糖尿病、また、重篤な心疾患、肝疾患、腎疾患、血液疾患のある者。
空腹時血糖値 200mg/dl以上の者。
Cre 1.5mg/dl以上の者。
CRP 2.0mg/dl以上の者。
BMI (Body mass index) 23.0以上の者。
該当する食品アレルギーのある者。


英語
Exclusion criteria are subjects with treated with parenteral nutrition, or difficulty of swallowing, or type 1 diabetes mellitus, severe heart failure, liver, kidney, blood disease, or FBS > 200 mg/dl, or blood creatinine > 1.5 mg/dl or CRP > 2.0 mg/dl or BMI > 23 to avoid a further increase in body weight, or food allergy to supplements used in this study.

目標参加者数/Target sample size

87


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
江崎 


英語
osamu
ミドルネーム
ezaki

所属組織/Organization

日本語
昭和女子大学


英語
Showa Women's University

所属部署/Division name

日本語
女性健康科学研究所


英語
Institute of Women's Health Science

郵便番号/Zip code

154-8533

住所/Address

日本語
世田谷区 太子堂 1-7-57


英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN

電話/TEL

03-3411-7450

Email/Email

ezaki1952@yahoo.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
江崎 


英語
osamu
ミドルネーム
ezaki

組織名/Organization

日本語
昭和女子大学


英語
Showa Women's University

部署名/Division name

日本語
女性健康科学研究所


英語
Institute of Women's Health Science

郵便番号/Zip code

154-8533

住所/Address

日本語
世田谷区 太子堂 1-7-57


英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN

電話/TEL

03-3411-7450

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

ezaki1952@yahoo.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
昭和女子大学


英語
Showa Women's University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語
女性健康科学研究所


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
昭和女子大学


英語
Showa Women's University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
昭和女子大学倫理委員会


英語
Human Ethics Committee of Showa Women's University

住所/Address

日本語
東京都世田谷区太子堂一丁目7番57号


英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN

電話/Tel

03-3411-7351

Email/Email

rinri-iin@swu.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

介護老人保健施設スカイ(Day Care SKY)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2016 08 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz138

試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz138

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

64

主な結果/Results

日本語
発表された論文をみてください。


英語
Please see the following published paper:

Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544


主な結果入力日/Results date posted

2019 07 27

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results

2019 07 23

参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
発表された論文をみてください。


英語
Please see the following published paper:

Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544

参加者の流れ/Participant flow

日本語
発表された論文をみてください。


英語
Please see the following published paper:

Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544

有害事象/Adverse events

日本語
発表された論文をみてください。


英語
Please see the following published paper:

Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544

評価項目/Outcome measures

日本語
発表された論文をみてください。


英語
Please see the following published paper:

Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

主たる結果の公表済み/Main results already published

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2016 07 01

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2016 07 01

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2016 08 25

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2017 02 28

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2017 05 30

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2017 08 31

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2018 08 31


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2016 07 23

最終更新日/Last modified on

2019 07 27



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日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000026751


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026751


研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名