UMIN試験ID | UMIN000023033 |
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受付番号 | R000026545 |
科学的試験名 | 男子駅伝部選手のトレーニング期における下肢痛発症に及ぼすコラーゲンペプチド摂取の影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/07/07 |
最終更新日 | 2017/02/03 08:43:05 |
日本語
男子駅伝部選手のトレーニング期における下肢痛発症に及ぼすコラーゲンペプチド摂取の影響
英語
Effect of collagen peptide intake on the leg pain onset in the training phase of long-distance runners
日本語
駅伝選手へのコラーゲンペプチド摂取の影響
英語
The effect of collagen intake for long-distance runners
日本語
男子駅伝部選手のトレーニング期における下肢痛発症に及ぼすコラーゲンペプチド摂取の影響
英語
Effect of collagen peptide intake on the leg pain onset in the training phase of long-distance runners
日本語
駅伝選手へのコラーゲンペプチド摂取の影響
英語
The effect of collagen intake for long-distance runners
日本/Japan |
日本語
健康な駅伝選手
英語
Healthy long-distance runners
整形外科学/Orthopedics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究は、コラーゲンペプチドがスポーツ選手の下肢痛の発症抑制および症状の軽減があるのかを明らかにすることを目的とする。
英語
This study aims to reveal whether Collagen Peptide that has reduce suppressive and symptoms of leg pain in athletes.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
日本語
JKOMスコア
英語
JKOM Score
日本語
①身体計測(身長、体重、上腕周囲長、上腕三頭筋皮下脂肪厚、二頭筋皮下脂肪厚、肩甲骨下脂肪厚、大腿周囲長、大腿前部脂肪厚、BMI、体脂肪量、血圧)
②食事調査(日本人において妥当性研究のある自記式食事歴質問票を用いて、エネルギー、たんぱく質などの栄養素、肉類、魚類、嗜好飲料などの食品群の摂取量を評価する)
③生活習慣調査(喫煙習慣、睡眠習慣、身体活動状況、運動歴、既往歴、服薬状況、食物アレルギーの有無を評価する)
④血液検査(一般血液検査項目、炎症関連マーカー、組織基質代謝関連生体指標の血中濃度を測定する)
⑤超音波エコー検査(アキレス腱や足底筋膜などの組織厚を測定する)
⑥活動状況調査(走行距離などのトレーニングについて、被験食の摂取状況、下肢痛に対する治療状況を記録する)
⑦下肢痛の発生(1年間)(対象者からの自己申告により、患部および症状、その治療方法、復帰までに要した時間を記録する)
英語
1. Anthropometric (height, weight, upper arm perimeter, triceps subcutaneous fat thickness, biceps subcutaneous fat thickness, fat thickness under the shoulder blades, thigh perimeter, anterior thigh fat thickness, BMI, body fat mass, blood pressure)
2. Diet survey (using a self-administered diet history questionnaire with a validity study in Japanese, to assess energy, nutrients such as protein, meat, fish, the intake of food groups, such as beverages)
3. Lifestyle survey (smoking habits, sleep habits, physical activity status, to evaluate exercise history, medical history, medication situation, the presence or absence of a food allergy)
4. Blood tests (general blood test item, inflammation-related marker, to measure the blood levels of the tissue matrix metabolic-related biomarkers)
5. Ultrasonic echo test (to measure the tissue thickness, such as the Achilles tendon and plantar fascia)
6. Activity Survey (for training, such as mileage, ingestion situation of the test diet, to record the therapeutic situation for the leg pain)
7. Occurrence of leg pain (1 year) (the affected area and symptoms, the treatment method, recording the time it took to return)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
介入群:コラーゲンペプチド5g摂取 60日間
英語
Intervention: Intake 5g collagen peptide for 60 days
日本語
対照群:デキストリン5g摂取 60日間
英語
Control: Intake 5g Dextrin for 60days
日本語
英語
日本語
英語
日本語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
・年齢18歳以上の者
・男性
・メカニカルストレスのかかるトレーニングをする者
英語
- Over 18 years old
- Male
- People who constantly train with mechanical stress
日本語
次の13項目に1つ以上該当するものは、本研究の対象者から除外する。
①糖尿病もしくはHbA1cに異常を示す者
②重篤な疾患既往歴がある者
③肝機能および腎機能検査値が異常を示す者
④心肺機能に障害を示す者
⑤豚肉やゼラチンに対して食物アレルギーを有する者
⑥消化管の手術を受けたことがある者
⑦医師の判断により慢性あるいは急性の感染症の者
⑧本試験開始時に他の臨床試験に参加中の者
⑨過去3ヶ月以内にコラーゲンを継続的に摂取した者
⑩過去3ヶ月以内に関節痛改善を目的としたサプリメントを連続摂取した者
⑪その他、試験責任医師が不適当と判断した者
⑫喫煙者
⑬過度のアルコール摂取習慣のある者
英語
That apply to one or more are excluded from the subject of the present study.
1. who is diabetes or abnormalities in diabetes or HbA1c
2. who has a serious disease history
3. who shows the abnormal values of liver and kidney function
4.who shows a failure in cardiopulmonary function
5. who has a food allergy to pork and gelatin
6. who undergone the surgery of the digestive tract
7. who was diagnosed with chronic or acute infection by physician's discretion
8. who is participating in other clinical trials at the start of the study
9. who continually ingest collagen within the past 3 months
10. who has a continuous intake of supplements for the purpose of joint pain improved within the past 3 months
11. who was determined as the inappropriate by investigators
12. who is smoker
13. who has habit of taking excessive alcohol
60
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 真野 博 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroshi Mano |
日本語
城西大学
英語
Josai University
日本語
薬学部医療栄養学科
英語
Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition
日本語
埼玉県坂戸市けやき台1-1
英語
1-1, Keyakidai, Sakado, Saitama, Japan
049-271-7246
h-mano@josai.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 真野 博 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroshi Mano |
日本語
城西大学
英語
Josai University
日本語
薬学部医療栄養学科
英語
Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition
日本語
埼玉県坂戸市けやき台1-1
英語
1-1, Keyakidai, Sakado, Saitama, Japan
049-271-7246
h-mano@josai.ac.jp
日本語
その他
英語
Nitta Gelatin Inc. Peptide Division.
日本語
新田ゼラチン株式会社
日本語
ペプチド事業部
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nitta Gelatin Inc.
Peptide Division.
日本語
新田ゼラチン株式会社
日本語
ペプチド事業部
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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埼玉医科大学
英語
Saitama Medical University
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
城西大学(埼玉県)(Josai University, Saitama)
2016 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
2016 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 07 | 月 | 05 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000026545
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026545
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |