UMIN試験ID | UMIN000021005 |
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受付番号 | R000024244 |
科学的試験名 | 高プリン体食摂取に伴う血清尿酸値の上昇に対する米胚乳タンパク質(REP)摂取の効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/02/13 |
最終更新日 | 2020/10/05 12:58:53 |
日本語
高プリン体食摂取に伴う血清尿酸値の上昇に対する米胚乳タンパク質(REP)摂取の効果確認試験
英語
A study on the effect of the rice endosperm protein (REP) on the level of serum uric acid after high-purine diet intake.
日本語
試験食品摂取による血清尿酸値上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of the rice endosperm protein (REP) on serum uric acid level.
日本語
高プリン体食摂取に伴う血清尿酸値の上昇に対する米胚乳タンパク質(REP)摂取の効果確認試験
英語
A study on the effect of the rice endosperm protein (REP) on the level of serum uric acid after high-purine diet intake.
日本語
試験食品摂取による血清尿酸値上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of the rice endosperm protein (REP) on serum uric acid level.
日本/Japan |
日本語
健常な成人男子
英語
Healthy male adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
米胚乳タンパク質摂取による血清尿酸上昇抑制効果を検証すること
英語
To evaluate the effect of rice endosperm protein on serum uric acid level.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血清尿酸値濃度曲線下面積、摂取後24時間
英語
AUC of serum uric acid level during 24-hrs after test food intake.
日本語
試験食品負荷後の各時点の血清尿酸値および畜尿尿酸値、摂取後24時間
英語
Serum uric acid at each time point and that in urine collection after test food loading.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
高プリン体飲料と米胚乳タンパク質を含む食品単回摂取→ウォッシュアウト(1週間)→高プリン体飲料と米胚乳タンパク質を含まない食品単回摂取
英語
Single intake of high-purine drink and the food which include rice endosperm protein. - Washout 1-week. - Single intake of high-purine drink and the food which doesn't include rice endosperm protein.
日本語
高プリン体飲料と米胚乳タンパク質を含まない食品単回摂取→ウォッシュアウト(1週間)→高プリン体飲料と米胚乳タンパク質を含む食品単回摂取
英語
Single intake of high-purine drink and the food which doesn't include rice endosperm protein. - Washout 1-week. - Single intake of high-purine drink and the food which include rice endosperm protein.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
(1)尿酸値が6.0~8.0mg/dLの男性
(2)同意取得時の年齢が20歳以上の成人男性
(3)経時での採血が可能な者
(4)事前に当該臨床試験の説明を受け、その内容が理解でき趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Males whose serum uric acid levels are included within 6.0mg/dL and 8.0mg/dL.
(2) Males aged 20 years old and over
(3) Subjects who possible to take a blood sample repeatedly with the passage of time
(4) Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
日本語
1)肝、腎、心、肺、消化器、血液、内分泌系および代謝系等に重篤な疾患を有する者
(2)痛風関節炎、腎疾患および尿路結石 の経験者
(3)高血圧の継続的な治療を行っている者
(4)糖尿病を発症している者
(5)高脂血症用薬または血糖改善薬による治療を受けている者
(6)アルコール多飲者(アルコール換算60g/日 以上)
(7)食べ物、医薬品に対するアレルギーまたは過敏症の既往歴のある者
(8)過去1ヶ月以内に他の医薬品や食品の試験に参加した者
(9)本試験開始前月から試験開始までに成分献血あるいは全血200mL採血を行った者
(10)本試験開始3ヶ月前から試験開始までに全血400mL採血を行った者
(11)交代勤務者
(12)試験に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品等を常用している者
(13)試験責任医師または試験分担医師が被験者として不適切と判断した者
英語
(1) Subjects who have severe disease in liver, kidney, heart, lung, digestive organ, blood, endocrine system or metabolic system.
(2)Subjects who have medical history of gouty arthritis, kidney disease or urinary stone.
(3) Subjects who are received treatment of high blood pressure continuously.
(4)Subjects who are received current treatment for diabetes mellitus.
(5)Subjects who are received a prescription of drugs for hyperlipidemia or blood sugar improvement.
(6) Heavy alcohol drinker.
(7)Subjects who have previous medical history of drug and/or food allergy.
(8)Subjects who participated another test of drug or food within 1-month.
(9)Subjects who have donated over 200 mL of blood and/or blood components within the last one month prior to the current study.
Subjects who have donated over 400 mL of blood and/or blood components within the last three months prior to the current study.
(10)Subjects who have donated over 400 mL of blood and/or blood components within the last three months prior to the current study.
(11)Shift workers.
(12) These having Food for Specified Health Uses (FOSHU) and/or health food.
(13)Subjects who have been determined ineligible by principal investigator or sub-investigator.
20
日本語
名 | 優 |
ミドルネーム | |
姓 | 藤原 |
英語
名 | Suguru |
ミドルネーム | |
姓 | Fujiwara |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Co.,Ltd.
日本語
臨床試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
101-0047
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-3112
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Co.,Ltd
日本語
企画営業部
英語
Plan Sales Department
101-0047
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-3112
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Co.,Ltd
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
KAMEDA SEIKA CO., LTD.
日本語
亀田製菓株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック 倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5中信ビル2F
英語
2F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-5548
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 01 | 月 | 22 | 日 |
2016 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000024244
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000024244
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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