UMIN試験ID | UMIN000020941 |
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受付番号 | R000024163 |
科学的試験名 | 植物由来加工食品が食後脂質燃焼に及ぼす影響の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/02/09 |
最終更新日 | 2016/02/24 13:45:31 |
日本語
植物由来加工食品が食後脂質燃焼に及ぼす影響の検証
英語
A study for an effect of dietary fat oxidation after ingestion of the plant-derived processed food.
日本語
植物由来加工食品の作用機序解明試験
英語
Elucidation of the action mechanism of the plant-derived processed food.
日本語
植物由来加工食品が食後脂質燃焼に及ぼす影響の検証
英語
A study for an effect of dietary fat oxidation after ingestion of the plant-derived processed food.
日本語
植物由来加工食品の作用機序解明試験
英語
Elucidation of the action mechanism of the plant-derived processed food.
日本/Japan |
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なし (健常人)
英語
Nothing (healthy subjects)
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物由来加工食品の摂取が食後の食事性脂質燃焼に及ぼす影響を検証する。
英語
To investigate the effect of the plant-derived processed food on dietary fat oxidation.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
14日間の継続摂取後の食事性脂質燃焼量 (呼気分析値)
英語
Dietary fat oxidation after 14-day continuous diet intervention period (breath analysis data)
日本語
食後エネルギー消費量、食後総脂質燃焼量、食後呼吸商
英語
Postprandial energy expenditure, Postprandial total fat oxidation, Postprandial respiratory quotient.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食 (製品コード:AD-01)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日) ⇒3 週間以上のウォッシュアウト期間⇒対照食 (製品コード:NO-01)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日)
英語
Intake test diet (product code: AD-01) for 2 weeks (one serving size per day) > wash out more than 3 weeks > intake control diet (product code: NO-01) for 2 weeks (one serving size per day)
日本語
対照食 (製品コード:NO-01)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日) ⇒3週間以上のウォッシュアウト期間⇒試験食 (製品コード:AD-01)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日
英語
Intake control diet (product code: NO-01) for 2 weeks (one serving size per day) > wash out more than 3 weeks > intake test diet (product code: AD-01) for 2 weeks (one serving size per day)
日本語
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英語
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英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.年齢が35歳以上65歳未満の者。
2.BMIが23 kg/m2以上、30 kg/m2以下の者
3.本試験への参加について、被験者本人による同意が文書により得られた者。
英語
1.Age>=35 and <65 years
2.BMI>=23 and <= 30 kg/m2
3.Person who provides informed consent by a document.
日本語
1.肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病、その他疾患により、試験参加が困難な者。
2.本試験開始2ヶ月以内に病気や怪我による手術を行なった者。
3.糖代謝・脂質代謝・血圧改善薬、エネルギー代謝に影響を及ぼす可能性のある薬剤を服用している者。
4.特定保健用食品、機能性表示食品および栄養補助食品(カプセル等のサプリメント食品)を常用している者(ただし同意書 取得時点で摂取を休止できる者は該当しない)。
5.過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者。
6.本試験開始1ヶ月以内に200 mL以上の献血を行なった者または試験期間中にその予定がある者。
7.本試験開始1ヶ年以内に体重の変化が±2 kg以上あった者
8.日勤でない者(夜間勤務やローテーション勤務の者)。
9.出張が平均して1ヶ月に5日以上ある者(連泊で5日を超える国内または海外出張がある者)
10.焼き菓子の摂取に慣れていない者。
11.食品および(測定器具として触れる)ゴムにアレルギー症状を示す可能性がある者。
12.飲酒量の制限(アルコール換算30 g/日以下)が守れない者
13.試験期間中、毎日「生活日誌」(摂取状況、体調の記録等)の記入ができない者。
14.食事記録を6日分(3日×2回)記入ができない者。
15.喫煙習慣のある者。
16.閉経前の女性。
17.過去の健診記録の閲覧を承諾できない者。
18.他の臨床試験に既に参加している者または本試験期間中に参加予定の者。
19.事前に行なわれる本試験の説明に対し、その趣旨に賛同できない者。
20.その他、健康診断等のデータなどに基づき、被験者の安全確保の観点で試験責任医師が不適当と判断した者。
英語
1.Person who is difficult to participate due to have a liver, kidney and heart disease, or disorder of respiration, endocrine, metabolism, nervous system, consciousness, or diabetes, or other diseases
2.Person who has surgical history for disease or injury within the last two months prior to the current study.
3.Person who takes a medicine for hyperglycaemia, lipid metabolism, hypertension.
4.Person who habitually takes the foods for specified health uses (FOSHU), functional food, or dietary supplements (capsules) affecting current study (e.g. fat weight, serum lipid level). (Except for subjects who can stop consume them after informed consent).
5.Person who was experienced unpleasant feeling during blood collection.
6. Person who has donated over 200 mL of blood within the last one month prior to the current study.
7.Person whose weight changes more than 2 kg during past one year.
8.Person who is shift worker
9.Person who will plan to go long term business trip or trip (more than 5 consecutive days) during current study.
10.Person who is not used to intake shortbread.
11.Person who has possibility for allergic reaction to food or rubber.
12.Person who drinks a lot of alcohol. (more than 30 g/day alcohol)
13.Person who can't keep a diary during current study.
14.Person who can't note daily diet during current study.
15.Person who is smoker.
16.Person who is before menopause.
17.Person who can't accept to access past medical chart.
18.Person who has participated in other clinical study or are planned to participate in other clinical study.
19.Person who can't agree current informed consent.
20.Person who is judged to be inappropriate for current study based on the medical chart by medical doctor.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大崎 紀子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Noriko Osaki |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
Health Care Food Research
日本語
東京都 墨田区 文花 2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo
+81-3-5630-7266
osaki.noriko@kao.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 隆麿 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Ryoma Shimizu |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co. Ltd
日本語
臨床研究運営・管理部
英語
operational management of clinical research
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1, hongo, Bunkyo-ku, Tokyo
+81-3-6801-8480
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
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英語
日本語
その他
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2016 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
試験中止/Terminated
2016 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 02 | 月 | 08 | 日 |
2016 | 年 | 02 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000024163
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000024163
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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