UMIN試験ID | UMIN000020449 |
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受付番号 | R000023629 |
科学的試験名 | 伝統的日本食の有益性試験2 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/01/12 |
最終更新日 | 2020/02/17 17:51:40 |
日本語
伝統的日本食の有益性試験2
英語
Benefit study of traditional Japanese diet 2
日本語
日本食の運動機能や代謝、睡眠・ストレスに対する効果
英語
The effect of Japanese diet on the sleep, stress, motor function and metabolism
日本語
伝統的日本食の有益性試験2
英語
Benefit study of traditional Japanese diet 2
日本語
日本食の運動機能や代謝、睡眠・ストレスに対する効果
英語
The effect of Japanese diet on the sleep, stress, motor function and metabolism
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy aduits
内科学一般/Medicine in general |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
伝統的日本食が睡眠・ストレス、運動機能、代謝に与える影響について検討する
英語
The effect of Japanese diet on the sleep, stress, motor function and metabolism
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
開始から4週後に、基礎運動能力テスト(シャトルラン、立ち三段跳び、メディシンボール投げ)
英語
Basic athletic ability test (shuttle run, standing triple jump, throwing medicine ball)
日本語
・睡眠・ストレスの質に関連する調査標および測定項目
・体重、BMI、内臓脂肪量
・血液生化学検査、血中生理活性物質
・腸内細菌
・血球の遺伝子発現変化やエピジェネティック変化
英語
/Sleep and Stress Quality-related Questionnaire and measurement Items
/Body weight, body mass index, visceral fat mass
/Hematological and biochemical evaluation by blood examination, bioactive molecules
/Intestinal bacteria
/Gene expression changes and epigenetic changes in blood cells
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
1975年に日本人が平均的に食べていた食事をベースとしたものを4週間摂取する。試験期間中に週3回、1時間以上の中程度(ランニングやバトミントン程度)の運動を行う。
英語
The subjects take the test food(1975 Japanese diet) and perform the exercise three times a week [moderate of more than 1 hour] during 4 weeks.
日本語
現代日本人が平均的に食べている食事をベースとしたものを4週間摂取する。試験期間中に週3回、1時間以上の中程度(ランニングやバトミントン程度)の運動を行う。
英語
The subjects take the test food(Modern Japanese diet) and perform the exercise three times a week [moderate of more than 1 hour] during 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢20歳以上40歳以下の男女
(2)BMIが、原則として、18.5 kg/m2以上25 kg/m2未満である者
(3)試験に関する説明をうけ、試験への参加に対し文書による同意が得られた者
英語
1) Aged 20-40 years at informed consent
2) Body-mass index (BMI) 18.5-25 kg/m2
3) Obtained written informed consent from the subjects for the study participation
日本語
(1)妊娠中(妊娠の可能性、試験期間中に妊娠を希望される女性も含む)又は授乳中の女性
(2)本試験の参加に不適当な疾患を有する者
(3)薬物療法及び食事療法によりコントロール不良なメトボリックシンドロームに関連する疾患を有する者。
(4)重篤な食品アレルギーを有している者
(5)現在、他の治験及び臨床試験に参加中の者
(6)その他、研究責任(分担)医師が参加不適と判断した者
英語
1) Pregnancy, nursing or planning to become pregnant during the study (female only)
2) Any other significant medical conditions
3) Uncontrolled metabolic syndrome
4) Severe allergies
5) Participation in other clinical trials at enrollment
6) Any other considered by a study physician to be inappropriate for inclusion
32
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 都築 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Tsuduki |
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
農学研究科
英語
Graduate School of Agricultural Science
980-0802
日本語
仙台市青葉区荒巻字青葉468-1
英語
468-1, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-0802, Japan
022-757-4392
tsudukit@tohoku.ac.jp
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 都築 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Tsuduki |
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
農学研究科
英語
Graduate School of Agricultural Science
980-0802
日本語
仙台市青葉区荒巻字青葉468-1
英語
468-1, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-0802, Japan
022-757-4392
tsudukit@tohoku.ac.jp
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
東北大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東北大学大学院農学研究科ヒトを対象とする研究に関する倫理委員会
英語
Tohoku University Ethics Committee
日本語
仙台市青葉区荒巻字青葉468-1
英語
468-1, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-0802, Japan
022-757-4392
tsudukit@tohoku.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
東北大学(宮城県)
2016 | 年 | 01 | 月 | 12 | 日 |
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/67/5/67_ess17259/_article
最終結果が公表されている/Published
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/67/5/67_ess17259/_article
32
日本語
このランダム化比較試験の目的は、現代の日本食(MD)と比較した1975年の日本食(JD)の効果を決定することでした。JDグループでは、体重、体脂肪率、体脂肪量、血清トリグリセリドレベル、血清低密度リポタンパク質コレステロールレベルが有意に減少し、血清高密度リポタンパク質コレステロールおよび血清マグネシウムレベルが有意に増加しました。 これらの結果は、1975年の日本の食事の特徴を備えた食事が脂質代謝パラメーターに有益な効果をもたらすことを示しました。
英語
Body weight, body fat percentage, body fat mass, serum triglyceride level, and serum low-density lipoprotein cholesterol level were significantly decreased and serum high-density lipoprotein cholesterol and serum magnesium levels were significantly increased in 1975 Japanese diet group. These results showed that a diet with the characteristics of the 1975 Japanese diet has a beneficial effect on lipid metabolic parameters.
2020 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
英語
日本語
20-29歳の健常被験者
英語
Subjects aged 20-29 years old
日本語
被験者は、MD(n=16)およびJD(n=16)グループにランダムに割り当てられました。各被験者は、28日間、1日3回食事を摂取しました。
英語
Subjects aged 20~29 years old were randomly assigned to the MD (n=16) and JD (n=16) groups. Each subject consumed the diet three times a day for 28 days.
日本語
なし
英語
None
日本語
研究期間の前から後までの身体組成および血液生化学を含む身体状態の変化を評価した。
英語
Changes in physical conditions, including body composition and blood biochemistry, from before to after the study period were evaluated.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2015 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
2015 | 年 | 12 | 月 | 08 | 日 |
2016 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 01 | 月 | 06 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000023629
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000023629
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |