UMIN試験ID | UMIN000019474 |
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受付番号 | R000022313 |
科学的試験名 | ビフィズス菌BB536株の摂取による血中ヘモグロビン改善作用に関する多施設共同ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/10/24 |
最終更新日 | 2018/06/14 19:20:34 |
日本語
ビフィズス菌BB536株の摂取による血中ヘモグロビン改善作用に関する多施設共同ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
A randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group, multi-center clinical trial to assess the effect of Bifidobacterium longum BB536 ingestion on improvement of blood hemoglobin.
日本語
ビフィズス菌BB536の摂取によるヘモグロビン改善作用に関する試験
英語
A clinical trial to assess the effect of Bifidobacterium longum BB536 ingestion on hemoglobin improvement.
日本語
ビフィズス菌BB536株の摂取による血中ヘモグロビン改善作用に関する多施設共同ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
A randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group, multi-center clinical trial to assess the effect of Bifidobacterium longum BB536 ingestion on improvement of blood hemoglobin.
日本語
ビフィズス菌BB536の摂取によるヘモグロビン改善作用に関する試験
英語
A clinical trial to assess the effect of Bifidobacterium longum BB536 ingestion on hemoglobin improvement.
日本/Japan |
日本語
なし(健常人)
英語
None(Healthy subjects)
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
女性を対象として、ビフィズス菌BB536株摂取による血中ヘモグロビンの増加作用を検討する。
英語
This study aimed to evaluate the efficacy of Bifidobacterium longum BB536 ingestion in improvement of hemoglobin value in women.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
貧血関連指標(摂取後12週)
英語
Anemia-related indcator(12 weeks after intake)
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設をブロックとみなしている/Institution is considered as a block.
はい/YES
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食:ビフィズス菌BB536カプセル
摂取期間:12週間
摂取量:2 カプセル/日
英語
Daily ingestion of 2 capsules containing Bifidobacterium longum BB536 for 12 weeks.
日本語
プラセボ食:ビフィズス菌BB536を含有し
ないプラセボカプセル
摂取期間:12週間
摂取量:2 カプセル/日
英語
Daily ingestion of 2 placebo capsules devoid of Bifidobacterium longum BB536 for 12 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
女/Female
日本語
(1) 同意取得時18歳以上の女性
(2) ヘモグロビン濃度が12 g/dL以上13 g/dL未満の者
英語
(1) Women who are more than 18 years old at the time of informed consent acquisition
(2) Subjects whose Hb levels are above 12 g/dL and less than 13 g/dL.
日本語
(1)鉄あるいは葉酸補給を目的としたサプリメント等の健康食品を常用している者
(2)重篤な肝、腎、心、消化器、脳血管、内分泌代謝疾患、届出が必要な感染症に罹患している者
(3)悪性腫瘍(血液がんを含む)を有し、治療、投薬を受けている者、あるいはその既往歴のある者
(4)消化器系の臓器の切除歴を有する者
(5)過敏性腸症候群、炎症性腸症候群等の消化器障害を有する者
(6)便通に影響を与える医薬品(抗生物質、整腸剤、便秘薬、下痢止め等)や健康食品・サプリメント(乳酸菌、ビフィズス菌、オリゴ糖、食物繊維等含有食品)を常用している者
(7)薬物アレルギーあるいは食物アレルギーを有する者
(8)摂取開始日前12週以内に400mL以上の採血、あるいは前観察期間に200mL以上の採血を行った者
(9)被験者背景、身体所見、診察、理学的検査および臨床検査などの結果から、試験責任医師または試験分担医師により被験者として不適当と判断された者
英語
(1)Subjects who regularly uses the health foods such as supplements for the purpose of iron or folic acid supply.
(2)Subjects who have serious disease
(liver, kidney, cerebrovascular, endocrine metabolic diseases, infectious diseases that requires notification) needed to notify
(3)Subjects receiving treatment or medication for cancer, and subjects with a history of cancer.
(4)Subjects who have a history of major surgery of digestive system
(5)Subject with irritable bowel syndrome, inflammatory bowel syndrome or gastrointestinal dysfunction
(6)Subject who regularly undertakes
medication or treatment that affects bowel motion (such as: antibiotics, antiflatulents, laxatives, antidiarrheal drug) or functional food / nutraceuticals, health supplements (such as: lactic acid bacteria, bifidobacteria, oligosaccharides, dietary fiber)
(7)Subject with a history of allergy to medicine and food
(8)Subject who donated: 400ml whole blood within past 12 weeks or 200ml whole blood within past 4 weeks or plasma or platelets within past 2 weeks prior to this study
(9)Subject who is judged to be ineligible due to subject's background, physical findings, medical examination, physical and clinical examination by principal investigator or sub investigator.
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 下田 妙子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Taeko Shimoda |
日本語
奈良女子大学
英語
Nara Women's University
日本語
生活環境学部
英語
Department of Food and Nutrition
日本語
奈良市北魚屋西町
英語
Kita-Uoya Nishimachi, Nara 630-8506 Japan
0742203893
t-shimoda@cc.nara-wu.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 下田妙子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Taeko Shimoda |
日本語
奈良女子大学
英語
Nara Women's University
日本語
生活環境学部
英語
Department of Food and Nutrition
日本語
〒630-8506 奈良市北魚屋西町
英語
Kita-Uoya Nishimachi, Nara 630-8506 Japan
0742-20-3893
t-shimoda@cc.nara-wu.ac.jp
日本語
その他
英語
Tenshi College
日本語
天使大学
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看護栄養学部
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英語
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その他
英語
Morinaga Milk Industry Co., Ltd.
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森永乳業株式会社
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基礎研究所
営利企業/Profit organization
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日本
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Japan
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
天使大学(北海道)、東京医療保健大学(東京都)/Tenshi College, Tokyo Healthcare University
2015 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 09 | 月 | 10 | 日 |
2015 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 10 | 月 | 23 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000022313
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000022313
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |