UMIN試験ID | UMIN000018843 |
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受付番号 | R000021490 |
科学的試験名 | 植物由来加工食品の継続摂取が食後脂質燃焼に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/08/29 |
最終更新日 | 2016/08/07 16:32:01 |
日本語
植物由来加工食品の継続摂取が食後脂質燃焼に及ぼす影響
英語
A study for evaluating the effect of repeated intake of the plant-derived processed food on postprandial fat oxidation.
日本語
植物由来加工食品が脂質代謝に及ぼす影響
英語
Effect of the plant-derived processed food on postprandial fat metabolism in human subjects.
日本語
植物由来加工食品の継続摂取が食後脂質燃焼に及ぼす影響
英語
A study for evaluating the effect of repeated intake of the plant-derived processed food on postprandial fat oxidation.
日本語
植物由来加工食品が脂質代謝に及ぼす影響
英語
Effect of the plant-derived processed food on postprandial fat metabolism in human subjects.
日本/Japan |
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なし (健常人)
英語
Nothing (healthy subjects)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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植物由来加工食品の継続摂取が食後の脂質燃焼に及ぼす影響を検証する。
英語
To investigate the effect of repeated intake of the plant-derived processed food on postprandial fat oxidation.
有効性/Efficacy
日本語
英語
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食後脂質燃焼量
英語
Postprandial fat oxidation
日本語
食後呼吸商、食後エネルギー消費量
英語
Postprandial respiratory quotient, Postprandial energy expenditure.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食 (製品コード:A-001)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日) ⇒2週間以上のウォッシュアウト期間⇒対照食 (製品コード:C-001)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日)
英語
intake test diet (product code: A-001) for 2 weeks (one serving size per day) > wash out more than 2 weeks > intake control diet (product code: C-001) for 2 weeks (one serving size per day)
日本語
対照食 (製品コード:C-001)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日) ⇒2週間以上のウォッシュアウト期間⇒試験食 (製品コード:A-001)を2週間継続摂取(投与量1サーブ/日)
英語
intake control diet (product code: C-001) for 2 weeks (one serving size per day) > wash out more than 2 weeks > intake test diet (product code: A-001) for 2 weeks (one serving size per day)
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25 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1. 花王株式会社すみだ事業場に勤務する男性正社員。
2. 年齢が25歳以上60歳未満の者。
3. 本試験参加に際し、試験監督医師による過去の検診記録の閲覧を承諾でき、事前に本試験の説明を受け、内容を理解し趣旨に賛同できる者。
4. 本試験への参加について、被験者本人による同意が文書により得られた者。
英語
1. Subjects who are male and belong to KAO Corporation.
2. Age>=25 and <65 years
3. Subjects who can approve their medical record access and agree with the study protocol following explanation of current study.
4. Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
日本語
1. 肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病、その他疾患を有する者。
2. 2ヶ月以内に病気や怪我による手術を行った者。
3. 過去に採血またはエネルギー代謝測定(間接エネルギー代謝測定装置;ヒューマンメタボリックチャンバーおよびフード、マスク等による呼気測定)によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者。
4. 本試験開始1ヶ月以内に200 mL、または3ヶ月以内に400 mLを超える採血(献血等)をした者。
5. 投薬治療 (糖代謝、脂質代謝、血圧改善薬など) を受けている者。
6. 内臓脂肪面積が25 cm2未満の者。
7. エネルギー代謝測定が安定して行えない者(例、呼気マスク装着により、過呼吸や呼吸量の低下などを示し、これに伴う呼吸量の極端な変化がある者)
8. 適量を超えるアルコール (アルコール量として平均30 g/日以上) を毎日飲用している者。
9. 本試験に影響を及ぼすと考えられる (体脂肪・血中脂質など) 特定保健用食品、機能性表示食品および栄養補助食品 (カプセル等のサプリメント食品) を常用している者 (ただし、同意書を取得する時点で摂取を休止できる者は該当しない。)
10. 試験参加前の1ヵ月間に±2.0 kg以上の体重変化のあった者。
11. 試験期間中、国内外の長期出張 (連続5日間以上を目安とする) の予定がある者。
12. ゴムに対するアレルギーのある者。(エネルギー代謝を測定する呼気分析器のマスクがゴム製であるため)
13. 試験食品の摂取に慣れていない者。
14. 喫煙習慣のある者。
15. 食品に対してアレルギー症状を示す可能性がある者。
16. 測定日の2週間前 (導入期間開始日) から測定日までの期間に、指定の試験食品が摂取できない者。
17. インフォームドコンセント時に、他の栄養関連のヒト試験に参加中、もしくは本試験期間中に参加する予定がある者。
18. 試験監督医師が過去の検診記録を閲覧して試験参加が不適切と判断された者。
19. その他、試験監督医師および試験実施担当者により試験参加に不適切と判断された者。
英語
1. Subjects having a liver, kidney, or heart disease, respiratory disorder, endocrine disorder, metabolic disorder, nervous disorder, consciousness disorder, diabetes, or other diseases.
2. Subjects who have surgical history for disease or injury within the last two months prior to the current study.
3. Subjects who were experienced unpleasant feeling during blood collection or energy expenditure analyzing (metabolic chamber, hood, or mask).
4. Subjects who have donated over 200 mL of blood within the last one month prior to the current study or over 400 mL of blood within the last three months prior to the current study.
5. Subjects who take a medicine for hyperglycaemia, lipidemia, or hypertension.
6. Subjects whose visceral fat area is below 25 cm2.
7. Subjects whose energy expenditure is not stable.
8. Subjects who drink a lot of alcohol. (more than 30 g/day alcohol)
9. Subjects who habitually take the foods for specified health uses (FOSHU), functional food, or dietary supplements (capsules) affecting current study (e.g. fat weight, serum lipid level). (except for subjects who can stop consume them after informed consent)
10. Subjects whose weight change more than 2 kg during past 2 months.
11. Subjects who will plan to go long term business trip or travel (more than 5 days) during current study.
12. Subjects who have allergy against rubber.
13. Subjects who are not used to intake test diet.
14. Subjects who are smoker.
15. Subjects who have possibility for allergic reaction to food.
16. Subjects who can not intake test diet during clinical study period.
17. Subjects who have participated in other clinical study or are planned to participate in other clinical study.
18. Subjects who are judged to be inappropriate for the study based on the access record by medical doctor.
19. Subjects judged as unsuitable for the study by the investigator or medical doctor for other reason.
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名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大崎 紀子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Noriko Osaki |
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花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
Health Care Food Research
日本語
東京都 墨田区 文花 2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo
+81-3-5630-7224
osaki.noriko@kao.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 安藤 康年 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yasutoshi Ando |
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花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
Health care food Research center
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東京都 墨田区 文花 2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo
+81-3-5630-7476
andou.yasutoshi@kao.co.jp
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その他
英語
Kao Corporation
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花王株式会社
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その他
英語
Kao Corporation
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花王株式会社
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営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2015 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
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英語
Nineteen healthy subjects participated in this study, and postprandial energy metabolism was evaluated using indirect calorimetry followed by 14-d repeated pre-consumption of TAG (rapeseed oil) as a control or ALA-DAG. As a primary outcome, ALA-DAG induced significantly higher postprandial fat oxidation than TAG. As a secondary outcome, carbohydrate oxidation tended to be decreased. In addition, postprandial energy expenditure was significantly increased by ALA-DAG compared to TAG. These findings suggest that daily ALA-DAG consumption stimulates dietary fat utilization as energy after a meal, as well as greater diet induced thermogenesis in healthy humans. In conclusion, repeated consumption of ALA-DAG enhanced postprandial fat metabolism after a meal, which may partially explain its visceral fat area-reducing effect.
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主たる結果の公表済み/Main results already published
2015 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
2015 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
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英語
2015 | 年 | 08 | 月 | 28 | 日 |
2016 | 年 | 08 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000021490
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021490
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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