UMIN試験ID | UMIN000016714 |
---|---|
受付番号 | R000019393 |
科学的試験名 | エイコサペンタエン酸(EPA)による水泳時の運動能力向上に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/03/10 |
最終更新日 | 2016/05/09 16:18:33 |
日本語
エイコサペンタエン酸(EPA)による水泳時の運動能力向上に関する研究
英語
Effect of ingestion of eicosapentaenoic acid-rich fish oil on exercise performance in swimming
日本語
EPAによる水泳時の運動能力向上に関する研究
英語
Effect of EPA on exercise performance in swimming
日本語
エイコサペンタエン酸(EPA)による水泳時の運動能力向上に関する研究
英語
Effect of ingestion of eicosapentaenoic acid-rich fish oil on exercise performance in swimming
日本語
EPAによる水泳時の運動能力向上に関する研究
英語
Effect of EPA on exercise performance in swimming
日本/Japan |
日本語
運動能力
英語
Exercise performance
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、EPA高含有魚油を投与した被験者の水泳時の運動能力への影響を酸素摂取量や乳酸値により評価し、EPAの水泳競技への効果を明らかにすることを目的とする。
英語
The purpose of this study is investigating the effect of EPA-rich fish oil on exercise performance for oxygen uptake and blood lactate concentration during swimming.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
1.酸素摂取量
2.血中乳酸濃度
英語
1. Oxygen uptake
2. Blood lactate concentration
日本語
1.呼吸商
2.泳記録
3.血液検査(中性脂肪、遊離脂肪酸、ケトン、グルコース、尿素窒素、アルドラーゼ、乳酸脱水素酵素、クレアチニンキナーゼ、ミオグロビン、IL-6、TNF-α)
4.体組成(体重、体脂肪率、除脂肪量)
5.水泳前後の体表面温度
6.疲労感に関する主観評価
英語
1. Respiratory quotient
2. Swimming records
3. Blood test (triglyceride , free fatty acids, ketone, glucose, urea nitrogen, creatine kinase, myoglobin,IL-6, TNF-alpha)
4. Body composition (weight, body fat percentage, lean body mass)
5. Thermography before and after swimming
6. Visual analog scale for fatigue
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
被験食:EPA高含有魚油
摂取量:4.8g/日
摂取期間:8週間
英語
Tested material: EPA-rich fish oil
Dosage: 4.8g/day
Duration: 8weeks
日本語
被験食:コーン油
摂取量:4.8g/日
摂取期間:8 週間
英語
Tested material: Corn oil
Dosage: 4.8g/day
Duration: 8 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
22 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
・水泳実施者あるいは水泳経験者
・健康であること
英語
Swimmers or subjects with swimming experience,
Healthy subjects
日本語
・試験期間中、手術の予定のある者
・重篤な疾患を有する者
・抗凝固剤を内服中の者
・魚アレルギーのある者
・研究責任者が本試験参加に適切でないと判断した者
英語
Subjects scheduled for surgery during this study,
Subjects with serious diseases,
Subjects with administration of anticoagulants,
Subjects with food allergies to fish,
Subjects with any reason in the opinion of the lead principal investigator not to take part in this study
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 繁浩 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shigehiro Takahashi |
日本語
中京大学
英語
Chukyo University
日本語
スポーツ科学部
英語
School of Health and Sport Science
日本語
愛知県豊田市貝津町床立101
英語
101 Tokodachi, Kaizu-cho, Toyota-shi, Aichi, Japan
0565-46-6567
stakahas@cnc.chukyo-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 繁浩 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shigehiro Takahashi |
日本語
中京大学
英語
Chukyo University
日本語
スポーツ科学部
英語
School of Health and Sport Science
日本語
愛知県豊田市貝津町床立101
英語
101 Tokodachi, Kaizu-cho, Toyota-shi, Aichi, Japan
0565-46-6567
stakahas@cnc.chukyo-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Chukyo University School of Health and Sport Science
日本語
中京大学スポーツ科学部
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nippon Suisan Kaisha, Ltd.
日本語
日本水産株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
中京大学スポーツ科学部(愛知県) Chukyo University School of Health and Sport Science (Aichi Pref.)
2015 | 年 | 03 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
2015 | 年 | 02 | 月 | 25 | 日 |
2015 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2015 | 年 | 06 | 月 | 10 | 日 |
2015 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
2015 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 03 | 月 | 05 | 日 |
2016 | 年 | 05 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000019393
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000019393
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |