UMIN試験ID | UMIN000015940 |
---|---|
受付番号 | R000018549 |
科学的試験名 | ケルセチン高含有タマネギ「クエルゴールド」「さらさらゴールド」の継続摂取による認知機能改善効果に関するプラセボ対照二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/12/14 |
最終更新日 | 2015/10/06 09:25:58 |
日本語
ケルセチン高含有タマネギ「クエルゴールド」「さらさらゴールド」の継続摂取による認知機能改善効果に関するプラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Double-blind, placebo-controlled study for the effect of quercetin -rich onion (Quer-gold, Sarasara-gold) on cognitive function
日本語
ケルセチン高含有タマネギの継続摂取による認知機能改善効果
英語
Effect of quercetin -rich onion on cognitive function
日本語
ケルセチン高含有タマネギ「クエルゴールド」「さらさらゴールド」の継続摂取による認知機能改善効果に関するプラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
英語
Double-blind, placebo-controlled study for the effect of quercetin -rich onion (Quer-gold, Sarasara-gold) on cognitive function
日本語
ケルセチン高含有タマネギの継続摂取による認知機能改善効果
英語
Effect of quercetin -rich onion on cognitive function
日本/Japan |
日本語
認知機能の改善
英語
Improvement of cognitive function
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
ケルセチン高含有タマネギ10gを24週間継続摂取することによる認知機能改善効果について検討し、その有用性を明らかにすることを目的とする。
英語
The purpose is to evaluate the effect of quercetin -rich onion (Quer-gold, Sarasara-gold) on cognitive impairment by double-blind, placebo-controlled study
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
日本語
MMSE、認知機能評価尺度
英語
Mini mental state test, Cognitive impairment rating scale
日本語
血糖、HbA1c、T-Cho、HDL-Cho、LDL-Cho、TG、酸化LDL、エストラジオール、神経精神目録質問票
英語
blood glucose, HbA1c, T-Cho, LDL-Cho, HDL-Cho, TG, oxo-LDL, estradiol, NPI-Q-J
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
はい/YES
中央登録/Central registration
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食 :ケルセチン高含有タマネギ
摂取期間:24週間
摂取量 :10g/日
英語
Intake 10g of quercetin -rich onion powder (50mg quercetin) daily for 24 weeks.
日本語
プラセボ食:白タマネギ
摂取期間 :24週間
摂取量 :10g/日
英語
Intake 10g of White onion powder (0mg quercetin) daily for 24 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
85 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)認知機能評価尺度の点数が低いもの
(2)本試験の参加について文書にて同意を
得た者
(3)協力者がいるもの
英語
(1)Subjects who show low score of Cognitive impairment rating scale
(2)Subjects who agree to participate in the current study with written informed consent.
(3) Subject with an study partner.
日本語
(1)認知症、アルツハイマー病、精神疾患、脳血管疾患により治療、投薬を受けている者
(2)婦人科領域のホルモン療法(抗エストロゲン剤、アロマターゼ阻害剤、LH-RHアゴニスト製剤、プロゲステロン製剤など)を受けている女性
(3)精神疾患および脳血管疾患の既往歴がある者
(4)重篤な感染症や疾患に罹患している者
(5)消化器系に大きな手術歴のある者
(6)血圧測定、血液検査で著しい異常が認められる者
(7)高度の貧血のある者
(8)薬物または食品(特にタマネギ)に対しアレルギー症状を示す恐れのある者
(9)脳機能に影響する機能性食品、サプリメント(DHA、EPA、フェルラ酸、イチョウの葉エキス、γ-アミノ酪酸、グリシンなど)を服用している者
(10)過度の喫煙*1及びアルコール*2の常用者ならびに食生活が極度に不規則な者
(11)摂取開始前12週間以内に400mL献血か、4週間以内に200mL献血または2週間以内に成分献血を行った者
(12)妊娠中または妊娠している可能性のある女性、および授乳中の女性
(13)他の臨床試験に現在参加しているか、あるいは1カ月以内に参加していた者
(14)その他、試験責任医師が不適格であると判断した者
英語
(1)Subjects who are under medication
for dementia, Alzheimer's disease,
psychiatric disorder and
cerebrovascular disease.
(2) Subjects with receiving hormone
therapy.
(3) Subjects with a history of
psychiatric disorder and
cerebrovascular disease.
(4) Subjects with serious diseases and
infections.
(5) Subjects with clinical history of
gastrointestinal surgery.
(6)Subjects with unusually high and/or low blood pressure, or with abnormal hematological data.
(7) Subjects with serious anemia.
(8)Subjects with a history of allergy to medicine and food, especially onion.
(9) Subjects routinely on supplementation which would affect cognitive function.
(10) Heavy smokers and alcohol addicts, or subjects with irregular lifestyle.
(11) Subjects who donate 400ml whole blood within 12 weeks or who donate plasma or platelets within 4 weeks prior to supplementation.
(12) Subjects who are pregnant or under lactation, or ones who would be expected to be pregnant during the study.
(13) Subjects who participate in other clinical trials within the last one month prior to the current clinical trial.
(14) Subjects who are not eligible due to physician's judgment
48
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 教授 西平 順 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Prof. Jun Nishihira, M.D. |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
日本語
〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, nishi-nopporo, ebetsu, 069-8585, Hokkaido
011-385-4411
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | センター長 西平 順 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Dir. Prof. Jun Nishihira, M.D. |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
日本語
〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, nishi-nopporo, ebetsu, 069-8585, Hokkaido
011-385-4430
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
その他
英語
Hokkaido Information University
日本語
北海道情報大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
日本語
農林水産省
日本語
日本語
英語
日本語
(1)農研機構 食品総合研究所
(2)徳島大学
(3)岐阜大学
(4)農研機構 北海道農業研究センター
(5)農研機構 東北農業研究センター
(6)岐阜県農業技術センター
(7)鹿児島県農業開発総合センター
(8)有限会社植物育種研究所
英語
(1)National Food Research Institute,
National Agriculture and Food Research Organization
(2)Tokushima University
(3)Gifu University
(4)National Agriculture and Food
Research Organization for Hokkaido
Region
(5)National Agriculture and Food
Research Organization for Tohoku
Region
(6)Gifu farming techniques center
(7)Kagoshima agriculture development synthesis center
(8)Okamoto Plant Breeding Co.Ltd.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2014 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2014 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
2015 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2015 | 年 | 08 | 月 | 08 | 日 |
日本語
英語
2014 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
2015 | 年 | 10 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000018549
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000018549
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |