UMIN試験ID | UMIN000014273 |
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受付番号 | R000016605 |
科学的試験名 | シャンピニオンエキス の12週間継続摂取による便臭・体臭・口臭及び腸内環境の改善効果に関するオープン試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/06/16 |
最終更新日 | 2015/04/21 11:38:26 |
日本語
シャンピニオンエキス の12週間継続摂取による便臭・体臭・口臭及び腸内環境の改善効果に関するオープン試験
英語
Open study to compare twelve week continuous ingestion effect of Champignon extract on fecal odor, body odor, oral odor and enteric environment of the subjects.
日本語
シャンピニオンエキスの12週間継続摂取による便臭・体臭・口臭及び腸内環境の改善効果
英語
Effects of Champignon extract on fecal odor, body odor, oral odor and enteric environment of the subjects.
日本語
シャンピニオンエキス の12週間継続摂取による便臭・体臭・口臭及び腸内環境の改善効果に関するオープン試験
英語
Open study to compare twelve week continuous ingestion effect of Champignon extract on fecal odor, body odor, oral odor and enteric environment of the subjects.
日本語
シャンピニオンエキスの12週間継続摂取による便臭・体臭・口臭及び腸内環境の改善効果
英語
Effects of Champignon extract on fecal odor, body odor, oral odor and enteric environment of the subjects.
日本/Japan |
日本語
便臭・体臭・口臭
英語
Fecal odor, body odor, oral odor
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
シャンピニオンエキスを12週間継続摂取することによる便臭・体臭・口臭及び腸内環境改善作用について検討し、その有用性を明らかにすることを目的とする。
英語
To evaluate the improvement of fecal odor, body odor, oral odor and enteric environment based on a twelve week continuous ingestion of Champignon extract, and thereby to evaluate its usefulness.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
第Ⅱ・Ⅲ相/Phase II,III
日本語
糞便解析(臭気成分、腸内細菌叢)、排便に関する日誌、体臭、口臭、排便に関するVASアンケート
英語
Fecal analysis (odor component, intestinal bacterial flora), fecal diary, VAS questionnaire for body odor, oral odor and bowel movement.
日本語
NK細胞活性、脂質代謝(T-Cho、TG、HDL-Cho、LDL-Cho)、血糖(空腹時血糖値、HbA1c)、血液一般(WBC、RBC、Hb、Ht、Plt)、肝機能(AST、ALT、γ-GTP、ALP、LDH)、腎機能(BUN、CRE、UA)、バイタルサイン(血圧、脈拍数)、体組成(体重、体脂肪率、BMI)
英語
Natural killer cell activity, Lipid metabolism (T-Cho, TG, HDL-Cho, LDL-Cho), Blood glucose (fasting value, HbA1c), Blood analysis (WBC, RBC, Hb, Ht, Plt), Liver function (AST, ALT, gamma-GTP, ALP, LDH), Renal function (BUN, CRE, UA), vital signs (blood pressure, pulse rate), body composition (weight, BMI, fat percentage)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食:シャンピニオンエキス3000mg配合粉末
摂取期間:12週間
摂取量:6.0 g/日
英語
Six grams of powder containing 3000mg of Champignon extract, ingested daily over a period of twelve weeks.
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英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 便臭、体臭、口臭が気になる者
2. 被験者の臭いを客観的に評価できる人がいる者
英語
1. Subjects who are worried about fecal odor, body odor or oral odor.
2. A subject with an observer, for objectively evaluating above odors.
日本語
1. 慢性疾患(特に、がん、肝疾患、腎疾患、心臓病、消化器系疾患、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、精神疾患など)により治療、投薬を受けている者
2. 重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、届出が必要な感染症などに罹患している者
3. 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
4. 試験期間中、歯科で受診や治療予定がある者
5. 閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者
6. 血圧測定、血液検査で著しい異常が認められる者
7. 高度の貧血のある者
8. 薬物または食品(特にキノコ)に対しアレルギー症状を示す恐れのある者
9. 排便回数が週4回以下、または頻繁に下痢をする者
10. 便通に影響を与える医薬品(抗生物質、整腸剤、便秘薬、下痢止めなど)や健康食品・サプリメント(乳酸菌、ビフィズス菌、オリゴ糖、食物繊維など)を常用している者
11. 過度の喫煙及びアルコールの常用者ならびに食事、睡眠などの生活習慣が極度に不規則な者
12. 摂取開始前12週間以内に400 mL献血か、4週間以内に200 mL献血または2週間以内に成分献血を行った者
13. 妊娠中、授乳中である者、あるいは試験期間中に妊娠を希望する者
14. 他の臨床試験に現在参加しているか、あるいは1ヶ月以内に参加していた者
15. その他、試験責任医師が不適格であると判断した者
英語
1. Subjects who are suffering from
chronic diseases (such as cancer, liver
disease, kidney disease, heart disease,
gastrointestinal disorders, diabetes,
dyslipidemia, hypertension, mental illness)
or currently under its treatment.
2. Subjects who are suffering from
serious cerebrovascular disease, heart
disease, liver disease, renal disease,
gastrointestinal disease or any infectious
disease which needs immediate reporting.
3. Subjects having a clinical history of
gastrectomy, gastrointestinal suture,
bowel resection or any major surgery in
the digestive system.
4. Subjects who will undergo dental
treatment during this study period.
5. Subjects with frequent complaints of
post-menopausal symptoms.
6. Subjects with unusually high and/or
low blood pressure, or with abnormal
hematological data.
7. Subjects with serious anemia.
8. Subjects with a history of allergy to
medicine and food (especially mushroom).
9. Subjects who have defecation
frequency less than four times per week
or those who suffer from diarrhea
10. Subjects under the medication for
bowel movements (such as antibiotics,
laxatives, medicine for constipation) or
using functional foods and supplements
(containing lactic acid bacteria,
bifidobacterium, oligosaccharides, dietary
fiber etc.)
11. Subjects who are heavy smokers or
alcoholics, or exhibit irregular pattern in
their lifestyles such as meals or sleep etc.
12. Subject who has donated 400ml
whole blood within past 12 weeks or who
has donated 200ml in past 4 weeks or
plasma or platelets within past 2 weeks
prior to this study.
13. Subjects who are pregnant or under
lactation, or who expect to get pregnant
during this study period.
14. Subject who has participated in
other clinical trials within past one
month or is currently undergoing any
clinical trial.
15. Subjects who are judged ineligible by
our physician.
16
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 教授 西平 順 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Prof. Jun Nishihira, M.D. |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
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〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, 069-8585, Hokkaido
011-385-4411
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | センター長 西平 順 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Dir. Prof. Jun Nishihira, M.D. |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
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健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
日本語
〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, 069-8585, Hokkaido
011-385-4430
nishihira@do-johodai.ac.jp
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その他
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Hokkaido Information University
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北海道情報大学
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その他
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COSMO BIO Co.,Ltd.
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コスモ・バイオ株式会社
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営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2014 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2014 | 年 | 05 | 月 | 29 | 日 |
2014 | 年 | 06 | 月 | 23 | 日 |
2014 | 年 | 10 | 月 | 06 | 日 |
2014 | 年 | 12 | 月 | 04 | 日 |
2014 | 年 | 12 | 月 | 11 | 日 |
2015 | 年 | 03 | 月 | 12 | 日 |
日本語
英語
2014 | 年 | 06 | 月 | 16 | 日 |
2015 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000016605
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000016605