UMIN試験ID | UMIN000007200 |
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受付番号 | R000008469 |
科学的試験名 | 干渉波刺激装置を用いた嚥下訓練効果の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2012/02/02 |
最終更新日 | 2015/08/02 13:08:12 |
日本語
干渉波刺激装置を用いた嚥下訓練効果の検討
英語
Evaluation of effects of interferential current stimulation on dysphagia
日本語
嚥下障害に対する干渉波電気刺激の効果
英語
Effects of interferential current stimulation on dysphagia
日本語
干渉波刺激装置を用いた嚥下訓練効果の検討
英語
Evaluation of effects of interferential current stimulation on dysphagia
日本語
嚥下障害に対する干渉波電気刺激の効果
英語
Effects of interferential current stimulation on dysphagia
日本/Japan |
日本語
嚥下障害を有する患者
英語
Patients with dysphagia
内科学一般/Medicine in general | 呼吸器内科学/Pneumology |
神経内科学/Neurology | 老年内科学/Geriatrics |
脳神経外科学/Neurosurgery | リハビリテーション医学/Rehabilitation medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
嚥下障害患者における干渉波電気刺激の有効性の検討
英語
To evaluate effects of interferential current stimulation on dysphagia
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
第Ⅱ相/Phase II
日本語
嚥下造影検査および二段階嚥下誘発試験に基づく時相解析、舌骨挙上距離、および咽頭残留スコア
英語
Timing analyses, distance measure of hyoid elevation, and residue score based on simple two-step swallowing provocation test and videofluorographic study
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
ヒストリカル/Historical
1
治療・ケア/Treatment
医療器具・機器/Device,equipment |
日本語
干渉波電気刺激
英語
Interferential current stimulation
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英語
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英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
脳血管障害患者あるいはパーキンソン病患者、臨床的嚥下重症度分類3-6で症状の変動を認めず、指示に従った摂食が可能な者。
英語
Patients with cerebrovascular disease or Parkinson's disease, clinical severity grading of dysphasia 3-6, stable state, and those who are able to eat foods upon instruction.
日本語
認知障害の認められる者(MMSE < 21)、失調症状やジスキネジアのある者、過去6ヶ月に2回以上の誤嚥性肺炎または窒息の既往のある者。
英語
Patients with cognitive disorder (MMSE < 21), patients with ataxia or dyskinesia, two or more episodes of aspiration pneumonia or asphyxia within 6 month.
60
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 越久仁敬 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshitaka Oku |
日本語
兵庫医科大学生理学講座
英語
Department of Physiology,
Hyogo College of Medicine
日本語
生体機能部門
英語
Division of Physiome
日本語
〒663-8501 兵庫県西宮市武庫川町1-1
英語
1-1 Mukogawa-cho, Nishinomiya, Hyogo 663-8501 JAPAN
0798-45-6385
yoku@hyo-med.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 越久仁敬 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshitaka Oku |
日本語
兵庫医科大学生理学講座
英語
Department of Physiology,
日本語
生体機能部門
英語
Division of Physiome
日本語
〒663-8501 兵庫県西宮市武庫川町1-1
英語
1-1 Mukogawa-cho, Nishinomiya, Hyogo 663-8501 JAPAN
0798-45-6385
yoku@hyo-med.ac.jp
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その他
英語
Department of Physiology,
Hyogo College of Medicine
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兵庫医科大学生理学講座
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英語
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その他
英語
None
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なし
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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英語
高砂市民病院
2012 | 年 | 02 | 月 | 02 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
http://dx.doi.org/10.12970/2311-1917.2015.03.01.1
日本語
英語
Abstract: We have previously shown that surface interferential current (IFC) stimulation at the sensory threshold significantly increases the number of swallows.In the present study, we evaluated the effects of IFC stimulation at the sensory threshold on the swallowing reflex of dysphagic patients (7 male and 5 female, Age, 75.8 +- 5.3 years) by videofluoroscopic (VFS) measurements. Each subject underwent three series of VFS examination, before, during, and after the IFC stimulation. We tested three food types, juice, jelly, and biscuits, however, only juice consistency resulted in significant changes in temporal measurements of VFS parameters before, during and after IFC stimulation. For juice consistency, IFC stimulation shortened the pharyngeal response duration (the duration from the hyoid bone beginning maximum elevation to its return to the resting position, before IFC: 1.37 +- 0.31(SD) s vs. during IFC: 1.17 +- 0.29 s, p<0.001) without changing the amount of anterior and vertical displacements of the hyoid bone. The duration from the onset of elevation of the soft palate to return to the resting position was also significantly shortened by the IFC stimulation (before IFC: 0.72 +- 0.16 s vs. during IFC: 0.64 +- 0.19 s, p=0.035), suggesting that pharyngeal motor activation sequence as a whole was shortened by the IFC stimulation. No painful and/or uncomfortable sensations were reported. We conclude that surface interferential current stimulation has a potential to be an alternative mode of therapeutic electrical stimulation for dysphagic patients.
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主たる結果の公表済み/Main results already published
2012 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2012 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2014 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
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英語
2012 | 年 | 02 | 月 | 02 | 日 |
2015 | 年 | 08 | 月 | 02 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000008469
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000008469
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |