UMIN試験ID | UMIN000006775 |
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受付番号 | R000008012 |
科学的試験名 | オキアミより抽出したオイルの摂取が脳機能に与える影響の精神生理学的評価 |
一般公開日(本登録希望日) | 2011/12/20 |
最終更新日 | 2011/12/18 00:22:38 |
日本語
オキアミより抽出したオイルの摂取が脳機能に与える影響の精神生理学的評価
英語
Psychophysiological evaluation of effect of ingestion of oil extracted from krill on brain function
日本語
オキアミオイルが脳機能に与える効果の精神生理学的評価
英語
Psychophysiological evaluation of effect of krill oil on brain function
日本語
オキアミより抽出したオイルの摂取が脳機能に与える影響の精神生理学的評価
英語
Psychophysiological evaluation of effect of ingestion of oil extracted from krill on brain function
日本語
オキアミオイルが脳機能に与える効果の精神生理学的評価
英語
Psychophysiological evaluation of effect of krill oil on brain function
日本/Japan |
日本語
軽度認知障害
英語
Mild cognitive impairment
精神神経科学/Psychiatry |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
クリルオイルの継続摂取が脳機能に与える影響を明らかにすることを目的として、脳機能の賦活の様態を反映する酸素化ヘモグロビン濃度変化を近赤外線スペクトロスコピーにより測定するとともに、認知機能の指標とされる事象関連電位を記録することにより、記憶課題や計算課題における脳機能の賦活効果の差異について検討する。
英語
With the aim of investigating the influence of long-term ingestion of krill oil on brain function, we use near-infrared spectroscopy to measure changes in the concentration of oxy-hemoglobin, which is an indicator of activation of brain function. We also record the event-related potential obtained from the analysis of electroencephalogram.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
試料摂取期間前、摂取開始6週後、12週後における
1) 計算課題遂行中の大脳皮質における酸素化ヘモグロビン濃度変化、課題成績
2) 記憶課題遂行中の酸素化ヘモグロビン濃度変化および事象関連電位、課題成績
3) 心理テスト(POMS、STAI、VAS)
英語
Before starting ingestion, at week 6 and 12,
1) the changes in the oxy-Hb concentration during calculation tasks, and results of performance
2) the changes in oxy-Hb concentration and ERP during memory tasks, and results of performance
3) psychological tests by using POMS, STAI, and the visual analog scale (VAS)
日本語
試料摂取期間前、摂取開始6週後、12週後における
1) 体重、身長および血圧
2) 末梢血液検査値(白血球数、赤血球数、血色素量、ヘマトクリット)
3) 血液生化学検査値(GOT、GPT、γGTP、クレアチニン、総コレステロール、HDLコレステロール、LDLコレステロール、トリグリセリド、血糖、HbA1c、尿酸)
4) 血漿中脂肪酸濃度(ジホモ-γ-リノレン酸、アラキドン酸、EPA、DHA)
5) 尿一般検査結果(潜血、尿蛋白、尿糖、ウロビリノーゲン)
6) 食物摂取頻度調査による各栄養素摂取量
英語
Before starting ingestion, at week 6 and 12,
1) height, weight, and blood pressure
2) results of blood test (white blood cell count, red blood cell count, hemoglobin, and hematocrit)
3) results of blood biochemical test (GOT, GPT, gamma-GTP, creatinine, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides, blood sugar, HbA1c, and uric acid)
4) fatty acids in plasma (dihomo-gamma linorenic acid, arachidonic acid, EPA, and DHA)
5) results of urine test (occult blood, urinary protein, urinary sugar, and urobilinogen)
6) nutrient intake by food frequency method
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試料:オキアミオイル
摂取量:2g/日
摂取期間:12週間
英語
sample: krill oil
dose: 2g/day
period: 12weeks
日本語
試料:イワシオイル
摂取量:2g/日
摂取期間:12週間
英語
sample: sardine oil
dose: 2g/day
period: 12weeks
日本語
試料:中鎖脂肪酸油(プラセボ)
摂取量:2g/日
摂取期間:12週間
英語
sample: middle-chain triglycerides (placebo)
dose: 2g/day
period: 12weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
60 | 歳/years-old | 以上/<= |
73 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
健康であること、右手利きであること
英語
Healthy and right-handed
日本語
1) 常用薬を服用する者
2) 精神障害および脳血管疾患の既往がある者
3) 重篤な肝臓・腎臓・心臓・呼吸器・内分泌・代謝疾患等の罹患を有する者
4) 血液および尿検査項目において、顕著な異常所見のある者
5) 魚類および甲殻類に対する食物アレルギーを有する者
英語
1) administration of regular medication
2) history of mental disorder or cerebrovascular disease
3) serious liver, kidney, heart, respiratory, endocrine, or metabolic diseases
4) marked abnormal findings for results of blood and urine tests
5) food allergies to fish or crustaceans
45
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 古賀良彦 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshihiko Koga |
日本語
杏林大学医学部
英語
Kyorin University School of Medicine
日本語
精神神経科
英語
Department of Neuropsychiatry
日本語
三鷹市新川6-20-2
英語
6-20-2 Shinkawa, Mitaka-shi, Tokyo
0422-47-5511
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 古賀良彦 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshihiko Koga |
日本語
杏林大学医学部
英語
Kyorin University School of Medicine
日本語
精神神経科
英語
Department of Neuropsychiatry
日本語
三鷹市新川6-20-2
英語
6-20-2 Shinkawa, Mitaka-shi, Tokyo
0422-47-5511
koga@ks.kyorin-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Neuropsychiatry, Kyorin University School of Medicine
日本語
杏林大学医学部精神神経科
日本語
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英語
日本語
その他
英語
Nippon Suisan Kaisya Ltd.
日本語
日本水産株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
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英語
日本語
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日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
杏林大学医学部(東京都)
2011 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
記憶課題については、摂取期間12週において、プラセボ群に比しイワシオイル群、クリルオイル群は、課題遂行中の酸素化ヘモグロビン濃度変化が有意に大きい部位がみられ、とくにクリルオイル群で顕著であった。また事象関連電位は、P300潜時が、摂取期間12週において、クリルオイル群がプラセボ群よりも短かった。計算課題についても、摂取期間12週では、クリルオイル群はプラセボ群に比べて有意に酸素化ヘモグロビン濃度が増大する部位がみられた。(第13回日本ヒト脳機能マッピング学会)
英語
In the case of memory task, the changes in the oxy-Hb concentrations of the sardine oil and the krill oil groups were significantly greater compared with those of the placebo group at week 12. Regarding ERP, P300 latency of the krill oil group was significantly shorter than that of the placebo group at week 12. About the calculation task, in the krill oil group, the changes in the oxy-Hb concentrations were significantly greater at week 12 than those at week 0. (The 13th Congress of Japan Human Brain Mapping Society)
日本語
英語
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試験終了/Completed
2010 | 年 | 07 | 月 | 21 | 日 |
2010 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2010 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2011 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
2011 | 年 | 12 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000008012
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000008012
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |